Сътворение или еволюция? Дискусия за вярващи и невярващи.

• 21 324
  • 389
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Холограма, не забравяй в кои времена е живял Галилео Галилей...

# 121
Добре еволюция-тогава защо маймуните са си маймуни и нито една не  е еволюирала  до човек в наши дни?
Ето технологиите напредват-искам да видя как една маймуна ще проговори на човешки език и ще започне да мисли като нормален човек и тогава приемам еволюцията изцяло.
Дотогава си вярвам в Господ  Peace

# 122
  • Linz
Добре еволюция-тогава защо маймуните са си маймуни и нито една не  е еволюирала  до човек в наши дни?
Ето технологиите напредват-искам да видя как една маймуна ще проговори на човешки език и ще започне да мисли като нормален човек и тогава приемам еволюцията изцяло.
Дотогава си вярвам в Господ  Peace

Вече е коментирано. Маймуна няма да ти проговори и никой еволюционист не твърди, че е възможно.

# 123
Холограма, не забравяй в кои времена е живял Галилео Галилей...

Нищо не забравям.
Времената му са били много назад, но той е бил много напред - дори в сравнение с нашите.

Любимите ми негови думи:

„За да бъде унищожено учението на Коперник, съвсем не е достатъчно да бъде затворена нечия уста. Трябва да бъде забранена астрономията, а също трябва да се забрани на всички да поглеждат към небето.“

# 124
Е тогава немога да разбера каква е била логиката на Дарвин?
Щом няма да ми проговори  защо аз  да съм маймуна?В крайна сметка нашия разум трябва да е дошъл отнякъде,по мойта скромна логика и след като маймуните ще си останат маймуни,които могат да се учат на някои неща,но няма да станат хора,тогава  newsm78  не си обяснявам от какво по-точно сме произлезли?

# 125
  • София
Е тогава немога да разбера каква е била логиката на Дарвин?
Щом няма да ми проговори  защо аз  да съм маймуна?В крайна сметка нашия разум трябва да е дошъл отнякъде,по мойта скромна логика и след като маймуните ще си останат маймуни,които могат да се учат на някои неща,но няма да станат хора,тогава  newsm78  не си обяснявам от какво по-точно сме произлезли?

Ти по биология не си ли учила теорията на Дарвин? Щото от задения въпрос имам усещането, че не си...
И имам въпрос... коя от теориите подкрепяш... за това всъщност е темата... Иска ми се да чуя най-после тезата на привържениците на Сътворението...

# 126
  • Linz
Еволюирали сме в продължение на милиони години... Чакай да видя къде Lennie беше писала... Ето:

хората не са произлезли от маймуните и еволюционната теория не го твърди.  Stop
хомо сапиенс е дошъл от кроманьонеца, а човекоподобните маймуни са съвсем друг клон на еволюцията, и нямат нищо общо.
еволюзионната теория твърди, че ние и човекоподобните маймуни имаме общ прадед много далеч назад във времето, което е неоспорим факт и се учи в 9ти клас май, а после в университета по антропология.

тия спекупации с мата космата от зоопарка са супер елементарни и нямат нищо общо с теорията.

Темата като мине 5-6 страница и започват да се повтарят едни и същи неща с различни думи.
Що не ми се пише на мен... Ама нямам работа сега Tired

# 127
Да не съм учила биология въобще  Peace  и затова може би съм останала с впечатление че Дарвин е излязъл ,ударил се е в гърдите и гордо е заявил пред света че е маймуна,да ме прощавате   bouquet

Поддържам теорията за сътворението(както си е по Библия) и не заради друго,а поради лични впечатления,които няма да са интерес за темата,но ми е интересно да чуя други мнения по въпроса и различни агрументи.
Може въпросите ми да са детски и наивни,но гарантирам че са от сърце,е щом не са маймуните от къде в крайна сметка идва човека?

# 128
  • Linz
Опитвам си да представя трансформацията от кал в човек, но все не успявам. Обеснете по-образно де- кой как го "вижда" тоя момент...

Може въпросите ми да са детски и наивни,но гарантирам че са от сърце,е щом не са маймуните от къде в крайна сметка идва човека?
Пак от човекоподобни маймуни, но не като днешните.

Ще видя в интернет дали няма да намеря инфо.

# 129
  • Linz
Eто какво намерих... ooooh!

Светът със сичките тваари е създаден за 6 дена. Вас съм ви направил от кал и после съм духнал. Жената пък е от ребро. Толкоз. Който не верва на подобни лакърдии, прав му път.
 hahaha

# 130
Опитвам си да представя трансформацията от кал в човек, но все не успявам. Обеснете по-образно де- кой как го "вижда" тоя момент...

Пак от човекоподобни маймуни, но не като днешните.

Ще видя в интернет дали няма да намеря инфо.
А това по ми се вярва донякъде....мерси за инфото  Peace

# 131
"Теорията" за извънземни ме отвращава от дъното на душата ми. Всичко останало чета с интерес и съм склонна да разсъждавам по всички възможни теории. Кой, по дяволите, е създал "извънземните" тогава, моля да ми се сподели?!
И още, фантастите, макар и хнай-добри в областта си, точно както и Дан Браун, за мен не са повод за дълбоки разсъждения Wink Както и коментарите за архивите на Ватикана, когато се правят от хора, които никога не са стъпвали там, нито познават накого, койот лично го е правил. НЕ твърдя, че не съдържат споменатите неща. Просто, не съм получила надеждни доказателства за наличието им Wink

# 132
  • Linz
НАУКА

Генетиците: Дарвин е бил прав

Хиляди учени потвърдиха с най-модерна техника произхода на видовете

"Колко малко се различаваме от другите организми!", изненадаха се учените, след като разкодираха човешкия геном или т.нар. Книга на живота. "Потвърждаваме теорията на Дарвин - това е полезният извод", каза пред Ройтерс сър Джон Сълстън, ръководител на британската секция на международния проект "Човешки геном".
"Това е единното начало на живота, това е идеята за консервативната природа и за Слепия творец - определението за еволюцията като постоянно преработване или случайно пренареждане на частите", добавя той.
Сложното чифтосване на 3,1 милиарда букви на дезоксирибонуклеиновата киселина (ДНК), което ни прави хора, е трудно за разбиране, но хилядите учени от цял свят, които през последните 10 години участваха в неговото разкодиране, смятат че то ще увеличи рязко познанието за нас самите. Те се надяват, че оттук нататък генетиката ще позволи да се намерят средства за борба с нелечими досега болести, че тя ще даде ключ към удължаването на живота, а защо не - и към вечната младост.
Международен консорциум от САЩ, Великобритания, Япония, Франция, Германия и Китай, участващ в проекта "Човешки геном", публикува в понеделник резултата от изследванията си в сп. "Нейчър". Същия ден в другото първокласно научно списание "Сайънс" подобна статия пусна и американската частна компания "Селера джиномикс" от Роквил, щата Мериленд. Двете паралелни публикации визираха едно и също научно постижение - разчитането на човешкия геном. По своята значимост то бе сравнено със стъпването на човек на Луната.

Йерархията на живота

Една от най-големите изненади бе неочаквано малкият брой на човешките гени. Досега се смяташе, че човекът е много по-високостоящ от другите живи организми, а се оказа, че не е толкова далеч от тях. Вместо очакваните 60 000-100 000 гени, в човека бяха преброени едва 30 000-40 000. Освен това се разбра, че хората имат много общи гени с други организми - примерно има съвпадение на половината гени с червея и с винената мушица дрозофила. Учените смятат, че ключово значение за различието между човека и червея има функционирането на някои човешки гени и на протеините, които те контролират.
"Знаем, че колкото повече се изкачваме по стълбицата от едноклетъчните през малките животинки като червеите и мушиците до нас самите, онова, което добавяме, са контролиращите гени", обяснява Сълстън. "Ние не добавяме чак толкова много гени с нови функции - просто увеличаваме разнообразието на гени, които контролират другите гени."
Изследователите сега трябва да разберат базовите команди и как развиващият се организъм ги схваща, за да образува човешко същество.
Голям пробив е и разкриването на широко поле за нови лекарства. Вместо за предполагаемите само 483 болести може да се намерят хиляди нови приложения на лекарствата. Учените вече търсят нови начини за лечение на астма, Алцхаймер и депресия. Може да се намери път за блокиране и на заразите като СПИН и туберкулоза.

Отговорни са бактериите и мъжете

Друга изненада е, че стотици гени вероятно са дошли от бактерията, макар че учените не знаят как е станало това. Досега са намерени 1778 болестни гени, а някои хромозоми носят повече мутации, които предизвикват болести, от други.
Повечето мутации се явяват у мъжете. Когато през юни миналата година учените обявиха, почти са приключили с декодирането на генома, те мислеха, че 97% от човешката ДНК е "пълнеж" без съществени функции. По-внимателното вглеждане ги убеди, че тя има работа и това е да дава живот на гените.
Декодирането на генома може да служи като дневник на еволюцията на живота, нещо като справочник на вкаменелостите. Знаеше се, че вирусите, известни като ретровируси, могат да превърнат своята ДНК в постоянна част от нашата - както и у другите млекопитаещи. Сега учените имат доказателство, че и бактериите правят същото.
Странното е, че през последните 30-40 млн. години, дълго преди хората хората да станат хора, нашите предшественици са престанали да поемат толкова много нови гени от вирусите и бактериите. Не е известно защо. Подобно нещо не се е случило при мишките например. Цели класове от ДНК-"пълнежа" са изчезнали.

Подарък за човечеството

Еуфорията от разчитането на Голямата книга на живота (която се оказа по-тънка от предполагаемото) бе помрачена от въпроси извън генетиката. Главният от тях бе как ще се използва безценната информация. Съперничеството между двата научни колоса - международният във Великобритания и частният в САЩ, пораждаше опасения от взаимно укриване на данните и опити за патентоване и ограничаване на възможностите други да се доберат до същите резултати. Това би означавало достъпът до святая святих на човешкия организъм да стане платен.
Финансираният с обществени средства от много държави международен проект "Човешки геном" реши да огласи резултатите си в Интернет и достъпът до тях да бъде свободен за цялата научна общественост по света. "Това наистина е дар за света", каза д-р Майк Декстър от проекта "Човешки геном".
Частната компания "Селера Джиномикс" обаче наложи забрана върху препечатването на резултатите й от публикацията в сп. "Сайънс". Макар че откритията вече не могат да се пазят в тайна, компанията вече печели от успеха си. В деня на публикацията нейните акции повишиха цената си с 15%. Това означава, че доверието в компанията се е повишило и че другите нейни продукти ще се продават по-добре и по-скъпо.

# 133
  • Linz
Eто нещо и за тези, които писаха, че Дарвин е бил вярващ:

(Основано на написаната лично от Дарвин автобиография.)

Г-н Дарвин, след всичките ви трудове, с които отхвърляте теорията на Сътворението, вие лично вярвате ли в Бог?

Вече не.

О, значи е имало период, когато сте вярвали?!

Да, но ми се струва, че беше много-много отдавна.

Разкажете ми за това.

Знаете ли, сега като ме питате си спомних един случай, когато пътувах с кораба “Бийгъл.” Бях на борда и говорех с няколко офицери, а те ми се подиграваха, защото цитирах стихове от Стария завет и смятах Библията за абсолютен авторитет по някои въпроси на морала.

Невероятно! Вие да цитирате Библията?

Да, но постепенно вярата ми започна да се разклаща.

Каква беше причината за това?

Ще започна от самото начало. Ожених се за Ема Уеджууд, която беше силно вярващ човек. Първото ни момиче беше сладко малко дете на име Ани. С нея бяхме особено близки и се разбирахме чудесно. Но когато беше на 9 години, внезапно се разболя от тежка болест. Лекарите бяха объркани. Даваха й какви ли не лекарства, но напразно – нямаше никакъв ефект. Ние толкова я обичахме, че всеки ден се редувахме да се грижим за нея. Дори приятелите ни идваха да ни помагат. Една цяла година прекарахме като в кошмар. Виждах, че с всеки изминал ден Ани ставаше все по-зле, но все се надявах... Като че ли очаквах някакво чудо... Но уви, на 23 април 1851 г. тя умря – а беше само на 10 години! Мисля, че това сложи началото на края на моята вяра. Съпругата ми продължи да се доверява на този Бог, който беше отнел дъщеря ни, но в моята душа се възцари първо отчаянието, а после и гнева. Тя все още вярва, че някога ще се срещне с милото ни дете, но за мен всичко е вече свършило. Аз я изгубих завинаги.

Това е много тъжна история, не е чудно, че е разклатила вярата Ви. Но Вие споменахте, че това не е станало изведнъж. Какво имахте предвид?

Осем години след смъртта на незабравимата ми Ани аз издадох труда на моя живот “Произход на видовете”. През тези осем години постепенно се разклащаха основите на вярата ми. Първо започнах да осъзнавам, че в Стария завет има много фалшиви истории – например за вавилонската кула, за дъгата като знак, а също ме отблъсна и това, че Стария завет придава на Бог чувствата на отмъстителен тиранин.

Наистина ли смятате, че Библейските истории са измислени?

Е, не всички. Но помислете за чудесата! Възможно ли е някой разумен човек да ги приеме за истински? Колкото повече разбираме за непроменимите закони на природата, толкова по-невероятни стават чудесата. Хората по това време са били невежи и лековерни. Освен това не може да се докаже, че евангелията са писани по времето на събитията в тях, а и се различават по много от важните подробности. Това са някои от нещата, които постепенно ме доведоха до отхвърлянето на християнството като божествена религия.

И така Вие отхвърлихте Бог като Баща на вселената.

Бавно, постепенно, но сигурно. В края изобщо не се съмнявах в заключенията си. А и кой би искал християнството да е истината, защото ако е така всички, които не вярват ще понесат вечно наказание, а те включват баща ми, брат ми, почти всички мои приятели. Не искам да повярвам в това!

Да, наистина чувствата Ви са искрени, но няма ли и други аргументи в защита на атеизма Ви?

Разбира се, има. Старият аргумент за реда в природата, който говори за съществуването на Творец сега вече не издържа критика, защото открихме закона за естествения подбор. Повече не можем да си служим с аргумента, че красивите панти на мидената черупка трябва да са били създадени от интелигентно същество. Естественият подбор е като духането на вятъра. И всичко в природата е резултат на непроменими закони. Но аз съм говорил по тази тема в края на книгата си “Вариации на домашните животни” и дадените в нея доказателства все още не са оборени.

# 134
Рени, аз си мисля, че не е необходимо да сме чак толкова подготвени... в смисъл, че тук не претендираме да водим научни спрове.. А пък досега аз внимателно четох тълкувания най-различни, но нямаше обаснение на Сътворението според библията. Приема се, че Господ създал всичко.. как, кога, защо... Ето, вие обсъдихте най-различни теории за еволюцията, всяка със своята си логика. А в Господнето сътворение аз логика не виждам. Не е необходимо да съм известен учен, за да мога да споря по тези въпроси, защото те очевидно вълнуват всички хора...

А може и неправилно да съм разбрала защо ме цитираш... Rolling Eyes

Приема се че Господ създал всичко ли???Кой го приема? Не ли Бог твореца а Господ Исус само негов син...

Общи условия

Активация на акаунт