Деветокласници 2024/2025 - 2

• 41 430
  • 748
  •   1
Отговори
# 495
В Германия системата е коренно различна и не е релевантна за сравнение. Хубаво е да се обележи всичко ли, във всички типове училища, държат тези 3 матури.

# 496
  • ВАРНА
Тъй като много малък брой ученици ходят на школи и уроци за нво-тата в десети клас, те показват почти реално подготовката, която се получава в училище по бел и математика. И лъсват едни истини... 
Матурата по математика не я коментирам, защото тя така или иначе е в плановете на дъщеря ми (поне засега).

# 497
  • Пловдив
Не забравяйте бойкотът на учениците на матурата в 10 клас. Накарани от учителите, идват, дремят час и половина, предават бял лист и си тръгват.
Така че, нивото по мат в 10 клас не е реално.

# 498
  • Немция
Ясно, че е различна системата, просто давам пример за тези , които правят матури в немски училища.
Както изглежда, искат да въведат и тази матура по математика в България.

Не искам да навлизам в големи детайли, които така или иначе не ви интересуват.
Матурата по математика я има в два варианта (в немски гимназии и други тип училища, където се правят матури)- средно ниво и на ниво за по-напреднали.

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 18:20 от Бибит

# 499
С 2 часа седмично математика в гимназията ще бъде весело на ДЗИ по математика за ООП дори. Не знам кой ги измисля подобните простотии. А Германия и немскоезичните държави не могат да са ни сравнение, защото там матури държат само тези, които искат да получат Hochschulreife (достъп до кандидатстване за висше образование). Останалите си завършват без матури.
При нас срокът може да приключи, появиха се срочните. Госпожицата е доволна, класира се и на олимпиадитее по любимите философия и БЕЛ за областните кръгове и другата седмица може да почива Simple Smile.

# 500
Хубаво е да отпадне НВО в 10 клас, защото сега наистина е губене на време. Но задължителна матура по математика в 12 клас е пълно безумие и се надявам министърът, като му мине еуфорията от назначението, да не ни къса нервите с повече новаторски идеи.
В училището на детето ми балът след седми клас беше с минимално участие на математиката и децата са със съвсем друг профил. Нивото на преподаване на математика, съответно, също не е космическо.
Една задължителна матура ще ни върне всички в първи клас.
Честно казано тези паралели с Германия и Танганайка и на мен ми идват излишни. И аз мога да разказвам до утре за образователната система в Малта и как там нещата са структурирани по друг начин още от седми клас. Но не виждам как това разтоварва напрежението от гърба на тукашния родител.

# 501
  • София
И за нашия набор срокът завърши и то доста по-успешно отколкото предполагах. Сега голямата драма е това, че от следващия четвъртък ще трябва да става в 6:30 за първа смяна.

# 502
  • ВАРНА
Аз намирам за полезно споделянето на Бибит за образователната система в Германия. Така се вижда още по-добре колко нескопосано преписаха от чуждите образователни системи преди години умните глави от мон, които правиха реформата в гимназиален етап (разделянето на първи и втори, нво-та).

# 503
  • Немция
Врабец, за теб тези паралели може да са излишни, но нововъведенията в българската образователна система сигурно все отнякъде се вземат като идея.

При моя набор ще има "малки" матури(по 3 часа), но при слабо представилите се в комбинация с дипломата, ще има отпадане от училището, тези матури не са хич за подценяване. Тоест има и отсяване, макар и минимално.

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 20:46 от Бибит

# 504
Врабец, за теб тези паралели може да са излишни, но нововъведенията в българската образователна система сигурно все отнякъде се вземат като идея.

А, внасяте просветление как е по белия свят, разбирам.

# 505
  • ВАРНА
Кастрева преди малко : "В София е динамично, но спокойно."
Аз съм чал.

# 506
  • Немция
Кастрева преди малко : "В София е динамично, но спокойно."
Аз съм чал.
Това по какъв повод? Grinning

# 507
Не разбирам защо всяко дете трябва да разбира от математика, как точно матурата ще стимулира нуждата от инжинери? Всяко дете има разлини желания, за тези които са с хуманитарна насоченост за какво им е математика, за тези които са артистична натура трябва ли да се натоварват и с това? А тези за Медицината? Абсолютна глупост и категорично против. Ако има желаещи да я избират като втора. Нормално е деца в Езикови гимназии да се явяват като втора матура на езика. Би ли могло да се сравнява МГ с Езикова или с професионална гимназия? Ами тези завършващи Музикално училище? Изумена съм от глупостите които мислят. Да не говорим, че от години говорят за реформи в училищния материал, а единственото което правят е да смъкват материал, децата да се затрудняват и отказват още в зародиш. Защото е много важно да знаем спирката в Китай или пътеката в Хималай. Да не говорим, че още в учебните тетрадкис е среща, "какво се произвежда във вашето селище"....Произвеждат се глупости на килограм, това се произвежда.

# 508
Много се радвам, че нямам още деца, които да преминават през образователната ни система и реформите ù. Деветокласниците почти сме ги избутали, да му мислят тези с малките деца, които ще живеят с експериментите на малоумниците от МОН. Прорив съм да има задължителни матури след 12-ти клас. И сега не ми е ясно защо физици, химици и математици трябва задължително да се явявяват на матура по БЕЛ в 12-ти клас, но явно според идиотите в МОН трябва да си губят времето с нещо, което по никакъв начин няма връзка с бъдещото им развитие. Да се надяваме никакви реформи да не ни хващат, защото колкото и да е лошо, като чета петициите и идеите на разни ненормални майки за промени в образованието, ми се изправя косата.

# 509
Може пък умниците да измислят освобождаване от матурите по успех - като по наше време 😄 току виж всички станали отличници по Мат

Общи условия

Активация на акаунт