Неспокоен сън и будене на 7 месечно бебе

• 533
  • 11
  •   1
Отговори
Здравейте, имам момченце на 7 месеца и половина и от месец и половина насам не е имал пълен нощен сън. Всяка сутрин се буди в 3,3:30 през ноща да си поиграе за час и му се доспива. През останалата нощ като му падне бибата се просънва, помрънква си, аз ставам давам бибата и заспива. (И така 4,5 пъти до събуждането в 3)
А преди това спеше от 20:00 до 6,7 часа сутринта.
Още от 4 месеца се отказа сам от нощното хранене и си спеше без проблем.
Избиха му долните две зъбчета.
Мислех че това може да е причината и за будуването му, но той се събужда изправя се и почва да крещи докато не се събудя и аз и не го взема, а след това започва да се катери или мрънка да го оставя на земята да пълзи, за да си играе.
Захранен е, за сега има едно заместено хранене - на обяд.
Сънят му през деня е 2:30, 3 часа.
Не седи на едно място пълзи из цялата стая, оставям го в кошарата играе катери се, люшкам на люлката, слагам в паячето (разбрах че не е препоръчително)аз също си играя с него, пускам песнички пея му и тн. Гледам да го изморя колкото мога за да има пълен нощен сън, но не и не.
А да добавя че пие 150/120 мл мляко вечер преди сън.
Пробвала съм и повече да давам, но не иска, а се е случвало дори да повърне на фонтан.
Къде ми е проблема?

# 1
Колко е сумарното будуване, какви са интервалите през деня, колко дрямки има?

# 2
Колко е сумарното будуване, какви са интервалите през деня, колко дрямки има?

Има 3 дремки за деня.
Първата е час и половина след като се събуди в 6:00- тя е не повече от час.
Втората е 11:30 до 13:00.
И последната е към 16:30, 17:00 пак около час- 40 мин.
През останалото време си играе.

# 3
Тоест, стане в 6 сутринта и в 7.30 сутринта вече спи, и то час и половина?
От там е проблемът според мен. Детето си донаваксва нощния сън така. Може би да спи по-малко за първа дрямка? Или да опитате да удължите времето на будуване до първата дрямка?
Освен това, ако провилно смятам, детето заспива към 17 ч, спи до около 18 ч., и в 20 ч го слагате за нощен сън. Там като че ли идва малко будуване преди нощния сън. Може би не се изморява достатъчно и се събужда да поиграе.

От моя опит, ако дневния сън е твърде много или последния интервал е къс, очаквам нощен купон.

# 4
Тоест, стане в 6 сутринта и в 7.30 сутринта вече спи, и то час и половина?
От там е проблемът според мен. Детето си донаваксва нощния сън така. Може би да спи по-малко за първа дрямка? Или да опитате да удължите времето на будуване до първата дрямка?
Освен това, ако провилно смятам, детето заспива към 17 ч, спи до около 18 ч., и в 20 ч го слагате за нощен сън. Там като че ли идва малко будуване преди нощния сън. Може би не се изморява достатъчно и се събужда да поиграе.

От моя опит, ако дневния сън е твърде много или последния интервал е къс, очаквам нощен купон.
Да и според мен си донаваксва с тази първа дрямка, но не знам и как да удължа будуването сутринта. Спи не повече от час, тоест до към 8:00, 8:10 е буден. Опитвам да създам режим, но бебето спи когато му се доспи. До преди месец е нямал точен режим и си спеше когато му се искаше така правеше повече часове през деня, но спеше и през ноща. На мен ми е да не си направи някой навик да става все в три да си играем, че ще се побъркам:sob:

# 5
Колкото повече време прави едно нещо, толкова повече го става навик.

Аз следя Гери от Сладки сънища. Много добри съвети дава и е много отзивчива. Освен това, съветите й работят.
(Понеже тек във форума една се е кръстила консултантка по сън, ама нищо не разбира и само влошава нещата!).

Та Гери това казва - че така се наваксва нощния сън и това пречи.

# 6
Колкото повече време прави едно нещо, толкова повече го става навик.

Аз следя Гери от Сладки сънища. Много добри съвети дава и е много отзивчива. Освен това, съветите й работят.
(Понеже тек във форума една се е кръстила консултантка по сън, ама нищо не разбира и само влошава нещата!).

Та Гери това казва - че така се наваксва нощния сън и това пречи.
Ще я погледна със сигурнос, благодаря ти.

# 7
Опитайте се да удължите плавно първия интервал на будуване със спокойни игри или носене, гушкане, разглеждане на книжки, без излишни емоции,шумове и светещи играчки.
Всеки ден с по 5-10мин. На тази възраст, първият интервал би трябвало да е около 2,30ч(има деца на възрастта на вашето бебче, които се готвят за преход към  2 дремки, за тях е минимум 2,50/3ч...обаче това зависи от детето, нощния сън и колко трудно заспива за последна дрямка).

Има вариант за рестарт на деня, там се прави 1,20/30мин будуване след нощния сън, 20-30мин дрямка и почвате деня сякаш не е била тази дрямка.. И постепенно се измества плавно режима пак със скучно будуване накрая на интервалите..Но не всяко дете понася този тип рестарт.

Според мен, дневния сън лично за вашето бебе му идва много. 3часа е горната граница, но само в случай,че не пречи на нощния сън.
Има и други варианти. Първата дрямка не трябва да е най-дългата, обикновено тя е около 1/1:05ч, втората е най-дълга,а третата най-къса.
Последната дрямка трябва да приключи не по-късно от 18/18:05ч.

Относно това, че сте опитвала да правите режим на бебенцето,
Режим се изгражда минимум за 7-10 дни, не става лесно, иска се постоянство, но в този период и докато не мине на 2 дремки (обикновено към 8-9месец), всичко е динамично и се променя почти всеки ден, добавяйки минути към будуването и понякога отнемайки минути от сумарното спане.

# 8
Опитайте се да удължите плавно първия интервал на будуване със спокойни игри или носене, гушкане, разглеждане на книжки, без излишни емоции,шумове и светещи играчки.
Всеки ден с по 5-10мин. На тази възраст, първият интервал би трябвало да е около 2,30ч(има деца на възрастта на вашето бебче, които се готвят за преход към  2 дремки, за тях е минимум 2,50/3ч...обаче това зависи от детето, нощния сън и колко трудно заспива за последна дрямка).

Има вариант за рестарт на деня, там се прави 1,20/30мин будуване след нощния сън, 20-30мин дрямка и почвате деня сякаш не е била тази дрямка.. И постепенно се измества плавно режима пак със скучно будуване накрая на интервалите..Но не всяко дете понася този тип рестарт.

Според мен, дневния сън лично за вашето бебе му идва много. 3часа е горната граница, но само в случай,че не пречи на нощния сън.
Има и други варианти. Първата дрямка не трябва да е най-дългата, обикновено тя е около 1/1:05ч, втората е най-дълга,а третата най-къса.
Последната дрямка трябва да приключи не по-късно от 18/18:05ч.

Относно това, че сте опитвала да правите режим на бебенцето,
Режим се изгражда минимум за 7-10 дни, не става лесно, иска се постоянство, но в този период и докато не мине на 2 дремки (обикновено към 8-9месец), всичко е динамично и се променя почти всеки ден, добавяйки минути към будуването и понякога отнемайки минути от сумарното спане.
Да предложиха ми като вариант да намаля първата дрямка, явно наистина тя е проблемът. До това за дневният сън че може и да му е повече, пробвах и така да намалим малко, но в резултат получих превъзбудено бебе. Даже не можах да се оправя, не издържах и казах на мъжа ми оправяй се не мога повече.
Не знам вече..

# 9
Сънят се намаля, но интервалите остават същите с тенденция да се увеличават плавно.

Ако детето се е превъзбудило, значи или структурата на будуването е била грешна, или е будувало прекалено много (интервал и/или сумарно за деня)
На тази възраст, ако дрямката е над 30/35мин, бебето е способно да будува, без превъзбуда, пълен максимален интервал (2,40-3ч). Като от голямо значение има правилното будуване. Активно време, време на тихи игри, качествено успокоение, рутина и ритуал преди всяко заспиване.

По принцип, ако бебето се буди готово за игри посред нощ:
   × значи не е будувало сумарно достатъчно през деня (за тази възраст 10:30/45мин) и вечер тялото му търси тези часове/минути.
   × Имало е прекалено дълъг дневен сън, който отнема от нощния.
   × Може да не се буди за игра, а да упражнява новите си умения, Вие да бързате да го вдигате/говорите, вместо да го приспите на ново по същия начин, по който е заспало.
Понякога, бебетата на сън осъвършенстват уменията си, като ние бързаме да ги броим за будни, вместо да им покажем как да легнат обратно и да ги успокоим (не казвам, че правите така, давам пример).

По този случай, имам още няколко въпроса:
Пробвали ли сте да дадете мляко, въпреки, че е отказало нощното хранене преди месеци? Понякога не си набавят достатъчно калории през деня (в период на бърз растеж/скок им трябват повече) и нощно време тялото търси храна.

Какво правите Вие когато се събуди? Говорите ли му монотонно, Опитвате ли да доприспивате бебчето на тъмно и тихо/бял шум(или както по принцип заспива)?
Има ли изградена рутина преди лягане?
Освен бибата, има ли други асоциации за заспиване?

До тук всичко е просто предположения от моя страна. Базирам ги на опита си с няколко консултанта по сън, както и няколко различни наръчника, стратегии и тн от такива специалисти.

# 10
Сънят се намаля, но интервалите остават същите с тенденция да се увеличават плавно.

Ако детето се е превъзбудило, значи или структурата на будуването е била грешна, или е будувало прекалено много (интервал и/или сумарно за деня)
На тази възраст, ако дрямката е над 30/35мин, бебето е способно да будува, без превъзбуда, пълен максимален интервал (2,40-3ч). Като от голямо значение има правилното будуване. Активно време, време на тихи игри, качествено успокоение, рутина и ритуал преди всяко заспиване.

По принцип, ако бебето се буди готово за игри посред нощ:
   × значи не е будувало сумарно достатъчно през деня (за тази възраст 10:30/45мин) и вечер тялото му търси тези часове/минути.
   × Имало е прекалено дълъг дневен сън, който отнема от нощния.
   × Може да не се буди за игра, а да упражнява новите си умения, Вие да бързате да го вдигате/говорите, вместо да го приспите на ново по същия начин, по който е заспало.
Понякога, бебетата на сън осъвършенстват уменията си, като ние бързаме да ги броим за будни, вместо да им покажем как да легнат обратно и да ги успокоим (не казвам, че правите така, давам пример).

По този случай, имам още няколко въпроса:
Пробвали ли сте да дадете мляко, въпреки, че е отказало нощното хранене преди месеци? Понякога не си набавят достатъчно калории през деня (в период на бърз растеж/скок им трябват повече) и нощно време тялото търси храна.

Какво правите Вие когато се събуди? Говорите ли му монотонно, Опитвате ли да доприспивате бебчето на тъмно и тихо/бял шум(или както по принцип заспива)?
Има ли изградена рутина преди лягане?
Освен бибата, има ли други асоциации за заспиване?

До тук всичко е просто предположения от моя страна. Базирам ги на опита си с няколко консултанта по сън, както и няколко различни наръчника, стратегии и тн от такива специалисти.

За нощното хранене, разбира се давам мляко, защото това ми е първата мисъл, че не е наял.
За това какво правя като се събуди- не говоря (освен "няма мама е тука"-тихичко)обръщам го леко на една страна и "потупвам" леко, като шъшкам тихо. Ако не проработи взимам на ръце или на крака и опитвам така да го приспя.
Ами преди сън винаги го къпя и му давам млякото. Винаги е на тишина и на огасени лампи с лека светлина коридорчето, че да не му пречи.
Освен бибата, заспива някой път и на шише.

# 11
Щом детето си е спряло нощното хранене само, при това отдавна, аз не бих му го връщала. Според мен ви е време да минете на 2 спанета. Ориентировъчни интервали 3/3:30/4:00. После вече ще се оривнтирате по детето за удължаване.
Като ви стане в 6 ще го задържите до 9 ако трябва на ръце само, чак тогава ще спи. Един два дни ще ви е трудно и ще започне да свиква. Това ранно ставане и будуване нощем категорично са знак че имате нужда от промяна в режима. А с три кратки спанета според мен е измъчена работа, по-добре две по-дълги.

Общи условия

Активация на акаунт