Арабски сладкиш Кодрит Кадир.-някой правил ли го е?

• 1 666
  • 9
  •   1
Отговори
  • Най-красивата страна
Здравейте,някой правил ли е този чудесен сладкиш?
Имам рецепта,пробвах,но не ми се получава.

За карамела
5с.л.захар,1 с.л.вода

За крем  карамела
200 гр. захар
6 бр. (300 гр.) яйца
900 мл. прясно мляко
1 чаена лъжица екстракт от ванилия

За шоколадовия слой:

1 бр.(50 гр.) яйца
100 мл. прясно мляко
100 гр. захар
100 мл. (88 гр.) олио
11-12 гр. (2 супени лъжици) какао
100 гр. брашно
1 чаена лъжица бакпулвер
1 супена лъжица ванилова захар

Приготвих карамел,сипах го на дъното на кексова форма,
Разбърках продуктите за крем карамела,сипах сместа във формата.
Приготвих шоколадовата смес и я изсипах на струя в центъра на формата.

Формата сложих на водна баня в загрята на 180 градуса фурна.
30 минути пекох,после покрих с фолио и пекох още 20 минути.

Когато извадих десерта от фурната,изглеждаше добре.Изчаках да изстине и когато го обърнах част от него се разпадна и се оказа,че не всичката шоколадова смес е изплувала отгоре,а една малка част е залепнала на дъното.
Предполагам,че съм сбъркала при печенето.

Обръщам се към тези,които са го правили-моля,дайте ми съвет,споделете вашия начин на приготвяне,ваша рецепта.

# 1
Има една търсачка горе, там най- вероятно ще се разбере кой, кога и как го е правил.

https://www.bg-mamma.com/?topic=1389221.msg44059022#msg44059022
https://www.bg-mamma.com/?topic=365974

# 2
Ами не си помня рецептата на изуст, но помня, че много е бях изненадала, че като сипвам сместта то тя първо потъна, а при печенето изплува.
Не е сложен сладкиша - пробвай пак с друга рецепта. Аз си търся рецети в сайтове на кулинарки в блогспот. Ето на Люси например - ненадмината кулинарка - https://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2023/10/immpossible-dessert.html

# 3
Много дами са го правили 😂.
Членувам в една ФБ група, озаглавена “Провали в кухнята - да се посмеем заедно” и този сладкиш по едно време беше тоталния фаворит. Толкова неуспешни опити не съм виждала за нищо друго досега. Даже ще се изненадам, ако видя наистина не разпадаш се сладкиш някога.
Много е труден, наистина.
Не мога да помогна с рецепта, защото като видях какво се случва със сигурно 100 пишман готвачки в тази група, реших, че няма никакъв смисъл да се пробвам и аз. Ако искате - влезте в групата, поразровете се в коментарите, защото може да откриете полезна инфо какво НЕ трябва да се прави.

# 4
  • София
Всичко в рецептата ми изглежда добре. Пробвай да не го изсипваш цялото тесто в центъра, а да го разнесеш със зиг заг движения. На мен иначе ми става в центъра много дебело, а в края почти никакъв кексов блат.

# 5
  • София
Аз съм го правила по рецептата на сайта "Супичка" и се получи от раз. Simple Smile

# 6
  • Paris, France
Приготвих карамел,сипах го на дъното на кексова форма,
Разбърках продуктите за крем карамела,сипах сместа във формата.
Приготвих шоколадовата смес и я изсипах на струя в центъра на формата.

Формата сложих на водна баня в загрята на 180 градуса фурна.
30 минути пекох,после покрих с фолио и пекох още 20 минути.

Когато извадих десерта от фурната,изглеждаше добре.Изчаках да изстине и когато го обърнах част от него се разпадна и се оказа,че не всичката шоколадова смес е изплувала отгоре,а една малка част е залепнала на дъното.
Предполагам,че съм сбъркала при печенето.

Няколко рецепти имам за шокофлан/Кудрит Кадир и всичките са сполучливи. За този тип сладкиши, наричани невъзможни е от изключителна важност да се спазят и най-малките детайли като диаметър и височина и даже материал на формата.

Почвам с карамела. Това, че шоколадена смес е залепнала за карамела и не се е покачила означава:

1. Карамелът не е бил добре изстуден и втвърден преди да се изсипе първата смес. Трябва да се изчака повече преди да се налива сместа, особено ако формата не е метална или стъклена.

2. Температурата във фурната и на водата са били прекалено високи в началото и шоколадената смес не е имала време да изплува.

3. Водата в тавата не е била достатъчно гореща и не е затоплила шоколадената смес достатъчно, та с мехурите да изплува над крема. Вряла вода ли сипа или просто топла? Тавата гореща ли беше като сипа водата?

Повечето рецепти, които имам са за печене на 160-170°С. 180° може да са се оказали много. Има значение и с вентилатор или без е фурната. Аз пека на загрята фурна и само на долен реотан без вентилатор. Веднъж пекох на 180°С и с вентилатор в комби микровълнова, че беше най-ниската температура. Стана, качи се шоколадът, но горната част на жълтия крем стана на големи, гнусни шупли.

Не се сипва в средата, а се разпределя навсякъде без 2-3см от краищата. Най-добре става в дълбока форма с дупка в средата, от тип daughnut или Kuglof. В каква форма я направи?

Имам една френска рецепта с готвен флан, в който жълтата смес се прави с горещо мляко и се сипва първа. Казват, че така нямало фалове и шоколадената смес не можела да достигне дъното и да иска заради това, че сготвеният крем е по-гъст. Пак потъва, но по-малко и бързо изплува. Само веднъж я направих,  но се получи добре.

# 7
Това е рецептата, по която го правя. При вас печенето се е объркало. Слагате карамела, слагате млечната смес и после изливате кексовата. Печете на водна баня на 180 градуса само частта с крем карамела, частта на кекса нека не е на водна баня.  Тя по време на печене ще си изплува. Нея не я мислете. Не завивате с фолио. Когато започне да се отделя кексовата част от стените на формата сте готова.

# 8
Един от любимите ми сладкиши, правила съм го безброй пъти, лошото е и че почти толкова пъти съм го изяждала сама, защото никой в къщи не обича сладко и после кантара не е доволен Grin

Не ми се е случвало да се разпада или да е недопечен, моята форма е от старите кексови форми с дупка по средата. Правя карамела и изсипвам, слагам на земята формата, защото карамела трябва да се е втвърдил, правя сместа за крема и когато изстине я изсипвам върху карамела. Тук вече съм сложила формата в тава с вода (студена вода), изсипвам блата само на едно място - почти до средата на формата и той си изплува сам. Слагам в полу загряла фурна на 180С, пека 50-55 мин.

# 9
  • "Всички сме в канавката, но някои от нас гледат към звездите" О. Уайлд
Аз съм го правила преди няколко години за Коледа от любопитство и защото не повярвах, че наистина ще станат така блатовете. Не съм се сетила да снимам, домашните им хареса, но не толкова, че да се навия отново да го направя. Помня, че ми отне доста време, бая мръсни съдове и нерви докато се пече, водната баня ме беше побъркала Grinning.

Общи условия

Активация на акаунт