Инсулт и последствията от него

• 417
  • 3
  •   1
Отговори
Здравейте! За пръв път ще пиша тук и много се надявам някой да помогне със съвет! Началото на месеца баща ми получи исхимичен инсулт, като това му се случва за втори път. На 45години е, всички органи са му в перфектно състояние. Първия беше микроинсулт, получи го преди 2 години и го изкара на крак, но сега положението е много тежко. От настаняването му няма почти никакви промени, състоянието му е тежко, на изкуствено дишане, нищо не може да движи, нито говори, но е в съзнание. Говорят за пълна парализа на цялото тяло. Мястото на инсулта е ужасно….ствола, който свързвал гръбначния мозък с мозъка. Не му е правено още ЯМР, само 2 скенера, казват, че нямало да го издържи. От други доктори чухме за някакъв синдром Locked in, който представлява непоправима парализа от очите надолу, но той мърда устата си, което може би ще бъде изключено. Запознати ли сте с него? Докато състоянието му се подобри и вече е достатъчно стабилен за каквито и да било процедури проучвам какво може да се направи… Ако някой е запознат с метода със стволови клетки, четох, че са доста ефективни при хора с парализа. Четох и една статия, в която Николай Габровски (началник на Клиниката по неврохирургия в „Пирогов”) се изказва за метод с присаждане на мозъчен чип, което звучи много обнадеждаващо. Каквито и да са вариантите, ще ги направим, стига той да се оправи и да стъпи на крака. Някакви специалисти да знаете по чужбина или в чужбина, които биха могли да се заемат с този случай. Сега нито един доктор не иска да ни даде някакви идеи, било рано още….надявам се тук да чуя нещо по конкретно. За него изхода от това нещо ще е смъртта, няма да може да преглътне факта, че повече няма да води пълноценен начин на живот. Сблъсквали ли ли сте се с нещо такова и знаете ли повече подробности за тези състояния? Или ако във форума има специалисти по нервни болести? Моля ви дайте ми съвет!

# 1
  • Пловдив
Стискам палци.
Синдром "locked in" (синдром на заключения човек) наричат точно това - парализа на цялото тяло, вкл. лицето, с изключение на движенията на очите, без оглед причината, инсулт или друга. Можеш да си представиш какво е - нито говор, нито можеш ръка или крак да помръднеш, как се общува със знаци с очи... В такова състояние, ако не греша, беше човекът, на когото имплантираха чип, произведен от компаниите на Илон Мъск, но не знам дали за това е писал проф. Габровски, може би не. Тези чипове на Мъск бяха още във фаза на експеримент и първи стъпки.
Дано има прогрес при баща ти.
Моят баща навремето (на 70+ обаче) също прекара тежък инсулт, за който прогнозите бяха много предпазливи, но се възстанови в голяма степен, само че там все пак прогрес имаше в рамките, мисля, на дни. Не помня точно колко дни, но не месец. Дано обаче да има надежда за възстановяване, стискам палци.
Не мога да кажа нищо за другите методики за рехабилитация или лечение, но вярвам, че има различни начини за подобряване повече или по-малко и ще ги откриете, само да оцелее и да се стабилизира. Доколкото знам, при ствола на мозъка това е опасното, че отговаря за неволеви жизнени функции, от типа на дишане.

Последна редакция: нд, 29 сеп 2024, 19:59 от Магдена

# 2
https://nova.bg/news/view/2024/08/06/465762/%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D … 0%B5%D0%BC%D0%B8/
Ето го изказването му. Този синдром, както Вие казахте, парализира и лицето, а при него не е парализирано, което доста ме успокоява. Благодаря много за отговора!<3 Надявам се и други хора да се включат!

# 3
В чужбина има т. нар. банки със стволови клетки,  тряба да има съвместимост с пациента. Не мога да ти дам конкретен линк, но търси на английски.

Общи условия

Активация на акаунт