Войната в Украйна 3

• 677 921
  • 15 432
  •   1
Отговори
# 15 255
Някои хора тук подложиха на съмнение отвличането на българския младеж в Одеса, който беше насилствено мобилизиран и изпратен в наказателна част, наречена "смертники".
“На 01.09.2025г. в град Одеса, Украйна е отвлечен от ТЦК, бългаския гражданин Любомир Киров родом от гр. Сандански. Момчето е с тежък физически недъг-дясната му ръка е обездвижена и не може да държи с нея нищо а също така има и сърдечни проблеми. Ако държавата България не се намеси след две седмици ще бъде изпратен на предната линия при Покровск и ще бъде убит! Апелираме към всички имащи власт в България да се застъпят за живота на Любо и да не позволят един български гражданин да бъде убит в Украйна! Споделяйте и подписвайте! Заедно можем да спасим това младо момче от сигурна смърт!”
Това е текстът към петицията за спасяване и прибирането в България на българина Любомир Киров, който е принудително мобилизиран от украинската армия.
https://www.youtube.com/watch?v=nVl1lgtR_-8
А,то в Украйна такива неща не се случват.Там отиват доброволно...

# 15 256
Напротив, Барса, такива неща се случват в Украйна от няколко години - има мобилизация и война там, ако не сте разбрали. Украинските граждани подлежат на мобилизация. Знаете към кого да отправите "благодарности" за случващото се.

# 15 257
Напротив, Барса, такива неща се случват в Украйна от няколко години - има мобилизация и война там, ако не сте разбрали. Украинските граждани подлежат на мобилизация. Знаете към кого да отправите "благодарности" за случващото се.
Достатъчно подкрепа им даваме, за да не ни вземат и момчетата...Години вече...

# 15 258
Ако е вярно, че има здравословни проблеми това момче, няма да го пратят на фронта. Има достатъчно други неща, с които може да е полезен в тила на държавата, чийто гражданин е.
Разбирам бащата, но да твърдиш, че е отвлечен, ми идва малко в повече. Отвличането е незаконно действие, а мобилизацията законно.
Чудя се, като знае, че е украински гражданин, в мобилизационна възраст, защо е отишъл в Украйна?

ПС В предишния си коментар пуснах официалното изявление на МВнР. Държавата ни прави каквото е възможно.

# 15 259
Достатъчно подкрепа им даваме, за да не ни вземат и момчетата...Години вече...
Кои момчета ни вземат? Тези с двойно, т.е. и украинско гражданство, които се намират в Украйна?
Хайде малко посмали патоса, излишни се тези внушения, които прокарваш.

Съчувствам му много. Не ми е известен казуса, едва сега виждам някаква официална информация. Разбирам и бащата, но какво значи "отвлечен" и "насилствена мобилизация"? Едва ли има мобилизация по желание. Доброволци да, но мобилизация?
Много въпроси има по тази случай, дано се изяснят и успеят да му съдействат. Но какво изобщо е правил там, предвид ситуацията?

# 15 260
Тук е роден и тук живее...

# 15 261
Колко пъти трябва да напомням да прочетете съответния наш закон, за да разберете що е то конституционни задължения на гражданина на България. Всички пълноленти граждани на страната подлежим ЗАДЪЛЖИТЕЛНО на мобилизация. Което съвсем не означава, че всеки мобилизиран ще получи пушка и ще отиде на фронта.

# 15 262
  • Варна
Колко пъти трябва да напомням да прочетете съответния наш закон, за да разберете що е то конституционни задължения на гражданина на България. Всички пълноленти граждани на страната подлежим ЗАДЪЛЖИТЕЛНО на мобилизация. Което съвсем не означава, че всеки мобилизиран ще получи пушка и ще отиде на фронта.
Мисля, че след определена възраст не подлежиш на мобилизация.

# 15 263

Ако си беше останал да живее тук никой нямаше да дойде да го отвлече.
Но той се е преместил в Украйна, кандидатствал е за украинско гражданство и го е получил. Май Украйна не приема двойното гражданство, тоест за тях той е само украинец. И вероятно се е отказал пред тях от нашето гражданство за да вземе украинско. Лошо за него, съчувствам му, но не е ли знаел къде отива?

# 15 264
Къде тук живее?
Искаш да ми кажеш, че лошите украински военни да дошли тук, разбирам в България, хванали да го под ръка, извели са го без негово съгласие, вкарали са го в Украйна и са го мобилизирали?

# 15 265
Синът ми освен българско има и руско гражданство (майка му, то ест съпругата ми е руска гражданка). Ами няма да стъпи в Русия докато не свърши войната, пък и доста след това!

# 15 266
Мисля, че след определена възраст не подлежиш на мобилизация.
Това важи само за преминали военно обучение и в смисъл, че няма да бъдат мобилизирани по своята военно отчетна специалност и изпратени във войската. Но не пречи да бъдат мобилизирани за спомагателна дейност. За хора с медицинско образование няма пределна възраст. Изобщо, при получаване на повиквателна заповед, се явяваш пред комисия която може да те освободи, но може и да ти възложи определена дейност не непременно във войската. Не свеждайте думата "мобилизация" само с военните действия. Всяка армия има и тил, където също са необходими хора.

# 15 267
  • Deutschland/HE
Украйна приема двойно гражданство само за деца до 18г, след това трябва да реши с кое гражданство остава. Личната ми лекарка в България е украинка, децата и са с двойно гражданство за момента, от нея го знам. Това лято се видяхме и говорихме, тя докато не свърши войната няма да си отиде в Украйна, за да не я мобилизират като лекар. Женена е за българин, живее повече от 15г в България, владее отлично български.

# 15 268
Истински съчувствам и на момчето, и на родителите му, мъчно ми е и за всички останали, които Русия погуби и продължава да убива, бебета, млади, стари, за унищожените животи на милиони хора.

Последна редакция: вт, 23 сеп 2025, 23:45 от Moderator3

# 15 269
  • Paris, France
Според украинските, българските и международните закони за гражданство, къде е роден човек и къде е обичайното му местожителство нямат никакво значение в държави, на които е гражданин. Той е украински гражданин и живее в Украйна и съответно подлежи на военна регистрация и мобилизация. Това, че има и други гражданства и е роден в друга държава няма никакво значение.

Двойно, тройно гражданство са улични и общоприети изрази за множествено гражданство, но двойно гражданство няма, както няма двоен паспорт. Има едно, две, три гражданства. Има гражданства по закон за месторождение (jus soli), каквито са повечето американски и гражданства по произход, каквито са повечето европейски, след брак, по указ заради заслуги итн.

В държава, на която човек е гражданин, той има всички права и задължения на местен гражданин и това, че има и друго гражданство не го освобождава от тях. В България съм само българка. Мога да поискам консулска помощ от Франция като нейна гражданка, но българските власти имат право да ми откажат. Не го правят поради огромния брой българи зад граница и семейните ни връзки с други държави. Влизала съм с чужд паспорт в България. Показах и изтеклите български документи. По закон бях длъжна да си извадя нови, но граничен контрол знаят, че в повечето консулства няма нужната апаратура и не издават паспорти.

Когато умра, чуждестранните ми наследници ще наследят активите ми в България според българските закони. Ще платят български данъци и такси. Ако законът забранява чужденец да притежава земи,ще трябва да ги продадат.

Във Франция не мога да искам консулска или правна помощ от България за дела, свързани с тукашното законодателство.

За децата си мога да искам правна и всякаква помощ от България, защото са деца на български гражданин.

Не разбирам нефелния баща. Той знае къде живее сина му и че има война и е могъл да го прибере в България. От България нито могат да го изгонят, нито насила да го върнат в Украйна, точно защото е български гражданин. В Украйна си е украинец и така е избрала майка му. Била принудена, дрън, дрън.

Ужасена съм от ниската административна и правна култура тук.

Моите деца нямат (все още българско гражданство) защото баща им се притесняваше първо да не ги отвлека, второ да не дължат военна служба и трето да не трябва да се оправят с административни неща, не знаейки български език.

Не мисля, че ще хвърлят момчето на фронта. Пожелавам войната да свърши и всички украински синове и дъщери да се приберат живи и здрави. Същото пожелавам на руските синове.

Общи условия

Активация на акаунт