"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 262 802
  • 7 158
  •   9
Отговори
Здравейте на всички!
Реших да отворя тази тема, защото въпросът за приемането на еврото става все по-актуален и важен за всички нас, като граждани, и като семейства, които всекидневно планираме бюджета си.
Вместо общи приказки „за“ и „против“, ми се иска да обсъдим по-конкретно как евентуалното преминаване към еврото ще се отрази на нашето ежедневие.
Как очаквате да се отрази въвеждането на еврото върху цените на основните стоки и услуги?
Ще се повиши ли покупателната способност на средностатистическо българско семейство или напротив?
Какви са ви личните страхове или надежди за бъдещето, особено ако имате деца?

# 1
Това не е ли ясно на всички? Едва ли някой вярва, че ще забогатее или, че цените ще паднат.

# 2
Нямам никакви страхове,но съм сигурна, че цените ще се вдигнат заради закръглянето и спекулации.В по -широк план очаквам само позитиви.

# 3
Какви позитиви очаквате? Напишете нещо конкретно.

Нямам никакви страхове,но съм сигурна, че цените ще се вдигнат заради закръглянето и спекулации.В по -широк план очаквам само позитиви.

# 4
Сега не сме в еврозоната, пък всичко хвърчи нагоре. Само спекула има в Бг и това е. Решението е просто - спираме да купуваме. Единствения ни позитив ще бъде, че мафията трудно ще си пере парите.

# 5
  • София
Преживях го веднъж, в Испания. Не боли и въобще не е нищо особено. Сега има даже по-добри регулации.

# 6
Как ЕЗ ще спре мафията да си пере парите? Например в Италия.

Сега не сме в еврозоната, пък всичко хвърчи нагоре. Само спекула има в Бг и това е. Решението е просто - спираме да купуваме. Единствения ни позитив ще бъде, че мафията трудно ще си пере парите.

# 7
  • София
И от мен 'за". Очаквам повече плюсове, отколкото минуси. И много се радвам, че на някои им е припарило под лъжичката, като гледам редакциите им.

# 8
Аз мисля, че нищо няма да се промени, просто дизайнът на банкнотите ще е друг. Не мога да разбера този вой до небесата, честно казано. Като потеглиш към гръцката граница е пълно с наши коли, в гръцките курорти също преобладават българите и не видях някой да се смущава, че плаща в Евро. Ама у нас? Каааааак, как така? Погром! Ще фалираме!!!!!! Как, как така ще сменят валутата? Да протестираме! Ясно е, че пропагандата действа.

# 9
  • БГ
В България, точно мафията няма да има проблем с прането дали в евро или лева. Членството в Еврозоната няма да  реши промени това. В зоната няма мафия и пране на пари. Да добре....
Членове сме на ЕС от 25 години, до скоро нямаше напъни да се присъединим към Езоната. Нещо друго се промени в последно време. Не подходящ момент за присъединяване към Еврозоната. Ще е точно "купуване на фабрика на 8 септември".

На битово ниво дали ще ползваме евро или лев по фиксиран курс няма никакво значение. Просто по лесно и видно ще ни лъсне беднотията. Доходите са ниски в бг и при липсата на икономика с достатъчно добавена стойност няма шанс за настигане на средно европейските.
Не виждам как присъединяването към Еврозоната ще увеличи инвестициите в България при условие, че Европа затъва икономически. "Евроатлантиците" много се пънат, но смислен аргумент не могат да изкарат. Най-много да викат копейки.

# 10
Позитиви не очаквам съществени, особено откъм покупателна способност - на какво отгоре?
Негативи вече зависи до каква степен ще се държат изкъсо търговците, опити за спекула със сигурност ще има при преминаването. Като си знаем как се случват повечето неща у нас, напълно е разбираемо че хората имат опасения че не всичко ще мине както трябва.
А ние реално погледнато и в момента все едно плащаме в евро, от сума години сме във валутен борд така че лев и евро не се разминават едно спрямо друго за това време. Много отдавна нямаме независима наша валута, ако е там въпросът.

# 11
Бизнесът има ползи,  контролът е  и външен,  или не сме в ЕС?
 Лев няма отдавна, няколко пъти е сменен, сега е вързан и  няма да има промяна. Валутният борд се задържа,  а пречи. Ще падне и без еврото  ,с лев,  и няма  "възглавница" тогава.
 Който се страхува  да престане. Каквото има да става ,ще стане.
 Само врякащи  по площада с руски знамена ме плашат. Секта са.
 Плаши ме като не гласуваме, това дава права на  разни  ...
 Референдум - само харчене на пари  и време,  някои  неща се решават от специалисти. В Швейцария  решавали колко високи да са оградите. Не  кардинални въпроси , ако  намекнете за референдуми.

# 12
  • Paris, France
Нищо особено не се случи в другите държави когато смениха националните валути с евро и мисля, че и в България ще е същото.

Единственият негатив, който ми идва на ума е, че след приемането на еврото се излиза от борда.

В Швеция имаше референдум през 2003г с въпрос дали да приемат еврото. 55% гласуваха с не и досега си карат със старите шведски крони. Добра идея е и в България да се направи референдум.

# 13
А тя щото нашата държава не е фалирала и сега, че да обвиняват еврото. Парите са откраднати отдавна,не знам защо някой си мисли,че тепърва започва краденето и че купища пари и злато има за крадене.
Иначе съм за Референдум ,но като знам,че отново основно контингента ще го реши,не съм убедена,че наистина ще има очаквания ефект.

# 14
Кроната плава. Не са в борд, стойността и е реална. За нас сега е моментът,  имаме условията,  а бордът ни и без това трябва да падне, на път е . Точно бордът пречи.

Общи условия

Активация на акаунт