Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 88

• 31 323
  • 736
  •   1
Отговори
# 450
КПП, чета те още от началото как искаше със Зебрите и все си мислех, че докто дойде време за раждане, ще си за планово секцио Simple Smile

Нямам против Зебрите, трябва и такива практики да има, защото има търсене, но аз лично никога не бих се подложила доброволно на подобно преживяване. Не виждам да живеем особено природно, та необезболено физиологично раждане да ми е фикс идея. Храната я купуваме от магазина, не бродим в полето да я събираме и не ловуваме, ползват се автомобили и самолети, а не се пешеходства с дни и месеци, не умираме от зъбобол, а просто се прави пломба. В миналото много от ражданията - напълно естествени, не са завършвали с хепиенд и за двете страни. Пък за великото секцио и избора му - от както видях двете черти, знаех че това е моят вариант. В 21 век човек може да си смени пола, но не може да избере как да роди? Хайде, бе.

# 451
Подкрепям горния пост. За съжаление няма достатъчно информация за отминали времена и колко висока е била смъртността при родилките и новородените.
Аз разглеждам раждането така както ваденето за зъб..... В крайна сметка всички процеси в нашия организъм са "физиологични", но днес никой не отива да му вадят зъб без упойка нали, както и много други интервенции в следствие напредъка на медицината са облекчили човечеството.

# 452
  • Пловдив
Всеки по различен начин приема раждането.Аз например с предната бременност исках нормално, имам се за желязна и си казвах, че едва ли чак такава болка ще е, та да не може да се издържи.Лекарката казваше, че му е по-голяма главата и ако мине еди колко си сантиметра обиколката няма да стане нормално, особено първо раждане.Виках си тя ме плаши само, има време, не се знае.. Термина ми беше на 11.08, отивам на тонове към края на юли и каза, че бебето още не се е обърнало.Предложи да направим планово секцио седмица преди термина.Съгласих се.Всичко мина и замина.Да ви кажа, че аз не знам какво са контракции.Сега втората бременност изобщо не го мисля.Само да стигнем до март и лягам пак под ножа.Някак по-сигурно ми е, че няма да има проблем с бебето.Много ме е страх от ДЦП например.
Но пък напълно осъзнавам, че това си е голяма операция и може да се объркат нещата и да си замина.
Моя приятелка правиха инвитро, тя страхлива, разплакала се още на пункцията.. не знае даже за какво.. Забременя, искаше естествено, беше я страх, на датата на термина доктора й каза да влиза в болницата, че не обича преносвания, сложиха и окситоцина и "страхливата" роди естествено за 2 часа с няколко шева.
Така, че.. това са си някакви наши усещания, които не можем много да ги предадем на останалите.
Дано имаме късмет и каквото и да е раждането, то просто да е безпроблемно и за бебе и за мама.

# 453
Аз даже си мисля, че с естествено раждане рискът да си заминеш е по-голям, защото там винаги може да изникне нещо непланирано, докато при секциото нещата са доста по-планирани и преди това проучени.
Каквото такова, аз съм за каквото каже АГ, имам и доверие

# 454
Аз даже си мисля, че с естествено раждане рискът да си заминеш е по-голям, защото там винаги може да изникне нещо непланирано, докато при секциото нещата са доста по-планирани и преди това проучени.
Каквото такова, аз съм за каквото каже АГ, имам и доверие

Не съм точно съгласна, цезаровото е отворена коремна операция. Силно се надявам да са се променили статистиките и вече да не е толкова опасно, както е било преди. На майка ми и оплитат червата по време на цезарово и са щели да я изпуснат и да остана сираче. Каквото и раждане да явно е опасно.

# 455
Ох че ведро стана тука, особено за нас, на които ни предстои да раждаме скоро

# 456
В деня на раждане е важно да се доверим на лекаря, който сме избрали. Дали ще е секцио или естествено - е въпрос на личен избор (освен, ако не е противопоказен някой от начините). Риск - винаги има.
Но и в живота е така. Никаква гаранция нямаш за следващата 1мин какво ще стане - не говоря за раждане, а по принцип.

На мен ще ми е първо раждане (имам време още), но не го мисля, не се и тревожа. Каквото трябва да стане - ще стане. Вярвам на лекаря ми (който ми е следящ, ще ме и изражда), друго не мога да сторя - и да бъда спокойна разбира се.

# 457
Написах този коментар в друга тема, ще го публикувам и тук, защото активно ползвах тази тема 9 месеца!
Знайте, че всеки случай е различен, някои раждат за 30 минути с 2 напъна, други се мъчат с дни.. Като това важи и за двата типа раждане. Simple Smile
Ако някой има въпроси, които го притесняват, може да ми пише, на който мога ще помогна със съвет, защото съм преживяла и естествено без упойки (родих за 3-4 часа) и секцио.
 Иска ми се да отговоря на вечната дилема "Нормално или секцио?" поне под моята призма и личен опит. До скоро и аз се чудех по този въпрос, четях теми, събирах мнения. Ако само и на 1 майка бъда полезна с коментара си, ще се радвам.
Като раждала по двата начина с две ръце избирам секциото!
Мога да пиша дълго по темата с плюсове и минуси, естествено всеки случай е индувидуален, всеки организъм различно реагира на болка, упойки и т.н., слушайте докторите си.
Преди бях "ЗА" естествено раждане без упойки и т.н, дърпах се от секцио като дявол от тамян., макар бебето ми да беше 4кг. Измъчих се много.. години по-късно не исках второ дете, поради болките от контракциите, ужасно болезнени..
За второто - секцио, няколко дни по-късно шофирах, ходих на фризьор, по разходки.. Пак има болки, но не могат да се сравнят с контракциите. Болката си я контролираш, взимаш обезболяващи, можеш да полегнеш като те заболи. Зора е 1ч операция и първите 2-3 дни. Трябва движение, колкото повече се движиш, по-бързо се възстановяваш. Аз се раздвижих на 5тия час след операцията.
След естественото раждане 2-3 м не съм си и помисляла за полов живот, след секциото 20 и няколко дена и си бях ок.
Със секцио бих родила и още 1 дете! Втория път пак опитах и от двата варианта (тръгна като нормално с болки и т.н.) и спиналната упойка спря всичките ми болки..
Аз също до последно се чудех спинална или пълна, е спиналната е по-добрия избор, най-вече защото си адекватен и виждаш бебенцето си веднага, най-прекрасния миг. ❤️
Не е страшно секциото, упойката я поставят за секунди (не боли), после катетъра (не боли) и от кръста надолу не усещаш болка, само бутане, натискане. Имах леко гадене и замайване, но нищо страшно.
За мен лично естественото раждане, въпреки че има много плюсове е неприятно и болезнено 10/10, а секциото 5-6/10 и то болката е вече след като си родил, което психически и емоционално се понася много по-добре, когато имаш бебче за гушкане.
Леко раждане на всички, на които им предстои! 🍀🥰

# 458
За мен най-добрият вариант е естествено раждане с епидурална. Хем има по-леко възстановяване, хем не се усещат болките. Но не винаги има избор, при секцио по спешност си трябва секцио.

И как полов живот 20 дни след секцио???? 😳😳 Вие сериозно ли?? Специално ми казаха 6 седмици нищо във вагината, пенис пък най-малкото. Има си опасности, инфекции може да станат. Даже тампон не бива да се слага, а да се прави секс - абсурд.

Аз лично хич не съм фенка на възстановяването след секцио. Хич не е лесно за мен изобщо. Щеше да ми е много по-приятно естествено да си родя с епидурална. Но не стана.

# 459
Май аз разпалих темата относно ражданетп и упойката
Момичета родих вече да ви се похваля първо
Боли - действително боли, но не е болка от която да се умре, създадено по природен начин организма си знае работата.
Не вярвах в израза че болката се забравя още щом видиш бебето си, е вече вярвам
Наистина си ме болеше но в момента в който си видях бебето и болката всеедно изчезна, помня че ме болеше, но не си спомням самият вид на болката от контракците, катп например как си знам какво е когато се резнеш с ножа
Родих нормално БЕЗ. Упойка, но за жалост с ужасния окситоцин, който ми разказа играта
Лично ма мен непоносимите болки бяха в периода от 6 до 10 см разкритие и то заради окситоцина.
Буквално всеедно се парализирах по време на контракции вече към края.
Но въпреки това успях да се справя някак си
И пак си мисля че. Може би защото е раждане измислено от природата, нещо чисто човешки, но ако можеш да си спестиш лудостта с окситоцин е най добрият вариант
Лично аз не предпочетох упойка за което и НЕ съжалявам понеже ми казаха че на 6-7см я спират
И каква щеше да е ползата от таз упойка, като реално мен м болеше мн точно в този период когато я спират
Но всеки организъм е различен. Това че про мен е било едно ме значи че при вас ще е същото
Кураж да всички които им предстои каквото и да е раждане

# 460
*Sweety* да ти пишем на лично, за да ни убедиш колко е хубаво секциото ли? Ами не, мерси. Имам  2 нормални раждания и пак бих го избрала. След, като ме качиха в стаята бях на крака вече. Не знам за какво възстановяване говориш. За секциото съм чувала за много усложнения, все пак е операция. Може и при мен да се наложи с третото. Но са излишни тези стряскащи истории. Въпреки, че съм раждала след последните постове какви ли не лоши сценарии ми се въртят в главата вече.

djidji96 честито и бързо възстановяване. Един ден , ако решиш да има второ ще видиш, че ще бъде 2-3 пъти по-бързо и лесно раждането. Аз и двата пъти бях с окситоцин без упойка. С второто болките ми бяха само 1 час. Даже , като започнаха напъните извиках на лекаря, а той не вярваше и ми каза, че е рано и имам още време.

# 461
Ще попитам и в тази тема, притеснително ли е бебето да отговаря на две седмици отгоре.
Сега съм в 17та, а по измерванията на ехографа го изкарват в 19та.
Когато ходих в 15та, излизаше че е в 17та.
Доктора не каза да има нещо притеснително, но все пак не ми се струва нормално.

# 462
Аз не агитирам никого, на лично който иска повече подробности и има въпроси, с радост бих помогнала. Ето една мама ми писа да ме пита за катетъра, например.
Мога да отговоря и на въпроси за естественото раждане, разбира се, защото съм го изживяла без никакви упойки, много съм и чела по въпроса, а също и за възстановяването.
Аз не съм медицинско лице, но от личен опит.
Пък и имам опит и по двата начина, Bibi85, аз също бях на крака след нормалното и ходих до друг етаж да нося почерпка, но и след секциото 5ч по-късно станах и ходих до банята.

Когато спрат лохиите може да се прави секс, ако жената се чувства добре.

Ще попитам и в тази тема, притеснително ли е бебето да отговаря на две седмици отгоре.

Не се тревожи, следи си редовно кръвната захар и може и да направиш обременяване с глюкоза към 20 г с.

Последна редакция: вт, 05 ное 2024, 19:18 от *Sweety*

# 463
Аз не агитирам никого, на лично който иска повече подробности и има въпроси, с радост бих помогнала. Ето една мама ми писа да ме пита за катетъра, например.
Мога да отговоря и на въпроси за естественото раждане, разбира се, защото съм го изживяла без никакви упойки, много съм и чела по въпроса, а също и за възстановяването.
Аз не съм медицинско лице, но от личен опит.
Пък и имам опит и по двата начина, Bibi85, аз също бях на крака след нормалното и ходих до друг етаж да нося почерпка, но и след секциото 5ч по-късно станах и ходих до банята.

Когато спрат лохиите може да се прави секс, ако жената се чувства добре.

Не се тревожи, следи си редовно кръвната захар и може и да направиш обременяване с глюкоза към 20 г с.

Най-важното, върху което трябва да се акцентира по темата е, че ВСЯКО раждане е различно и ВСЯКА жена е различна. Личният опит не е меродавен, когато става дума за толкова деликатна тема, защото би могъл да бъде подвеждащ. Моя близка също роди два пъти по двата начина, с много дълго естествено раждане и искаше следващото да е секцио. Е, беше два пъти по-тежко възстановяване и казва, че такива болки с естественото си раждане не е имала. Различни сме, телата ни са различни, прагът на болка също. Единственото нещо, което е факт е, че естественото раждане е “естествено”, защото е независим от чужда намеса физиологичен процес по начало. Останалото са особености на родилката, бременността, лекаря, непредвидени обстоятелства и т.н. 🍀

# 464
Ама още ли си мерите ражданията ? Този диалог определено не е за тази тема.

Хайвер може ли да се яде? Предполагам че не, ама да си питам Wink

Общи условия

Активация на акаунт