Баба Марта най-обича в ПАЗАРДЖИК да се припича! - 9

• 10 224
  • 285
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Този Стефко голяма усмивка извади!  Hug
Но цицината от онзи ден беше умопомрачителна!
Да го нацелуваш,Иве!

# 226

viodidi, НЕПРЕМЕННО НАПРАВИ ТЕЗИ ИЗСЛЕДВАНИЯ!
Не искам да те плаша, но не рискувай с лека ръка здравето на бъдещото си бебе от незнание или некомпетентност на лекаря ти! Аз те съветвам да ги направиш за свое собствено спокойствие (въпреки недостатъчната им информативност) - ще ти коства само вземане на венозна кръв. Искрено се надявам всичко да е наред, но колкото и да е малък рискът, той съществува! Помисли си какво значение има, че рискът е 1 на 1000 деца (примерно казано), когато точно твоето дете е това е едно!
Преди да вземеш решение, прочети МНОГО ВНИМАТЕЛНО тази статия - На всички бременни се предлага скрининг за оценка на риска за ра …  болестта на Даун.
Много е важно също да ти бъде направена фетална морфология от висококвалифициран специалист - Ултразвуков скрининг за откриване на вродени малформации.
Желая ти да вземеш правилното решение! Дано имаш лека и спокойна бременност!
[/quote]
 newsm10

# 227
Аз съм на същото мнение и напълно подкрепям Stefaniva,
на 20г.с. си направих биохимичен скрининг в Майчин дом.
 НАПРАВИ СИ ГО НЕПРЕМИННО.
Е вярно заплещо се но 20-25лв. къде ни си ги дала, пък в крайна сметка ги даваш за твоето дете. Когато ми казаха да си направя този тест или каквито и да са други изследвания въобще не се покалебах. Но  решенитето и твое. 

# 228
Аз щях да ги правя, но ме вкараха в болница и ги пропуснах. Ще кажа какво мисля лично аз. замислили сте се ако случайно ви кажат , че има проблем? Ще махнете ли детето? И между другото - този скрининг не дава 100 процента гаранция за вярност и е хипотетичен. Значи просто хипотетично дава насока. Теория на вероятностите.  Thinking
Има случаи, в които изследванията са показали аномалия, а детето е нормално. Представете си какво им е било на тези майки. Не съм против, но всичко си има и добрите и лошите страни и човек трябва да прави всичко с ясното съзнание за това.От природата по-голям факир няма. Ние просто се опитваме да я надлъжем, но не винаги успяваме.
Ако си над 35 е задължителен този тест. Но не разчитай да ти даде 100 процента отговор какво се случва в теб Hug

# 229
Не давам лекомислено съвети, не ме нападай така.
Виж кога съм писала - преди да каже, че става въпрос за скрининг. Той мисля , че е задължителен. Още повече, ако си над 35 г.
Мен когато ме попита Стоянкина, не ми беше обяснила и после ме беше яд. А бях и на 21 и според нея нямало нужда  newsm78

# 230
Аз щях да ги правя, но ме вкараха в болница и ги пропуснах. Ще кажа какво мисля лично аз. замислили сте се ако случайно ви кажат , че има проблем? Ще махнете ли детето? И между другото - този скрининг не дава 100 процента гаранция за вярност и е хипотетичен. Значи просто хипотетично дава насока. Теория на вероятностите.  Thinking
Има случаи, в които изследванията са показали аномалия, а детето е нормално. Представете си какво им е било на тези майки. Не съм против, но всичко си има и добрите и лошите страни и човек трябва да прави всичко с ясното съзнание за това.От природата по-голям факир няма. Ние просто се опитваме да я надлъжем, но не винаги успяваме.
Ако си над 35 е задължителен този тест. Но не разчитай да ти даде 100 процента отговор какво се случва в теб Hug

Не съм съгласна с мнението на мама Яна,
 което е много писимистично, ако си над нормите на нормалното от там нататък лекарите си знаят работата. Но това се случва рядко е вярно притеснение е докото излязат резултатите. В Пазарджик казват че това изследване е задължително ако си над 32-33год. Но в София наблюдаващият ме там лекар ми каза че това изследване е задължително и би трябвало да го дават всички лекари независимо от годините на пациентката.

# 231
Но в София наблюдаващият ме там лекар ми каза че това изследване е задължително и би трябвало да го дават всички лекари независимо от годините на пациентката.

newsm10

# 232
Аз правих такова изследване в Градска Поликлиника някога и мисля,че е абсолютно задължително да го направиш,независимо дали го препоръчва лекар или не.   bouquet

# 233
Здравейте паzарджиШки мами,  bouquet
иzвинете ме , 4е се намесвам в темата ви, но нали zнаете  ( някой от вас) , 4е съм си паzарджиклийка и ми е драго и прятно да ви 4е та от време на време и да раzбирам неЩо от моя роден край. Сега zа великден си бяхме там и много ни бе приятни и хубаво.

За скрининга, не искам да давам съвет, но искам да добавя, 4е тоzи скрининг ти покаzва каква е вероятността в проценти да родиШ дете с увреждане, но не и някяква конкретност или сигурност дали плода в теб е zдрав или не.
Тук  ( в Германия) теzи иzселедвания се предлагат по4ти на всяка бременна, zаЩото не се поемат от касата, не са zадължителни и пациентките си ги плаЩат на 4астно. Но пак каzвам те покаzват една вероятност, но не са то4ни.
Стопроцентно и то4но иzследване е амниоцинтеzата. Само тогава със сигурно zнаеШ, дали плодът има генити4ни увреждание ( между който и Даун), други увреждания и т.н. Риск zа аборт след това 0,5%.

Аz ли4ни ги направих, полу4и се дъбър процент, а после съжалих, 4е Др не ми предложи амниоцинтеzа понеже бях на 34 навърШени години, а риск.т zа синдром на Даун ска4ала ряzко при майки над 35 год. Аz вси си мислих, къде 34, там и 35 и все се притеснявах, както всяка бременна. Слаба богу родих zдраво беб4е.

И на теб viodidi ти желая лека бременност и живо и zдеаво беб4е  Grinning

# 234

Не съм съгласна с мнението на мама Яна,
 което е много писимистично, ако си над нормите на нормалното от там нататък лекарите си знаят работата. Но това се случва рядко е вярно притеснение е докото излязат резултатите. В Пазарджик казват че това изследване е задължително ако си над 32-33год. Но в София наблюдаващият ме там лекар ми каза че това изследване е задължително и би трябвало да го дават всички лекари независимо от годините на пациентката.

Наистина иzследването е хипотети4но и ти дава само някакъв процент на вероятност. Так а ми обясни и моя гинеколог, да не пляскам с ръце и да се радвам, ами да zнам , 4е това е една вероятност. Моят реzултат беШе 1към 5000, което о доста добър реzултат и въпреки това не ми дава никкава гаранция, 4е няма да съм тоzи един процент.
И обраният слу4ай, при нето4ни иzслевания покаzава лоШ реzултат, а плода жив и zдрав.
Тук един път гърмяха по тв, 4е теzи иzследвания ги препоръ4ват по4ти на всяка бременна zаЩото носят пари zа докторите, но пък по никъв на4ин не вредят както на бременната така и на плода.
Viodidi не ти пре4е да си ги напрвиШ, но виж иди при специалист гинеколог, който е посеЩавал такива курсове, 4е има доста тънкости, наприем при то4ното иzмерване на вратната гънка.

# 235
Яна, извини ме, но разглеждаш едностранчиво въпроса – смея да твърдя, че нещата са по-сложни, отколкото ти си ги описала.
Деси, не те нападам. Това, което казвам, са факти. Извини ме също, но, по мое мнение, е още по-лошо, че даваш съвет, че не е фатално да се направят изследвания, още преди да знаеш за какво става дума.

Явно благодарение на „компетентни” лекари, навсякъде се шири неинформираност по въпроса.
Не е случайно, че дадох линк към статиите на проф. Кременски – Национален консултант по “медицинска генетика”, Началник на Националната генетична лаборатория (едното от двете места в България, където се прави скрининга), Координатор на Център по молекулна медицина.

Добре, щом не ви се четат статистиките, ще се опитам да синтезирам нещата без цифри.
Въпросът, който е засегнала Яна, стои малко по-иначе. Всичко започва оттам, но не свършва там. Тези тестове (хорионбиопсия, биохимичен скрининг, амниоцентеза) не са задължителни, а препоръчителни. Никой не те кара да ги правиш насила. Кой от тях да бъде направен решава само и единствено бременната (нейното семейство), след като е получила достатъчно разяснения от гинеколога си, които да й позволят да направи своя информиран избор.
Алгоритъмът е следният:
1. Нещата започват с отговора на въпроса: „Какво ще направя, ако детето ми е увредено – ще го родя ли или ще направя аборт? Ако отговорът е: „Ще го родя при всички случаи!”, то всички тези изследвания, за които говорим, са напълно безпредметни.
2. Ако отговорът е: „Искам да го родя, само ако е здраво!”, тогава идват следващите стъпки, които изискват избор. Възможни са следните изследвания:
а) хорионбиопсия (вземане на проба от хориалните въси) – 10-12 седмица;
б) биохимичен скрининг (БХС) – 15-19 седмица -
в) амниоцентеза – 16-19 седмица.
г) ултразвуково изследване – в първи триместър (между 11 и 13,6 седмица; във втори триместър (между 18 и 23 седмица).
Биохимичният скрининг и ултразвуковото изследване са нерискови за бременността и затова е препоръчително да се правят на всички бременни.
А другите две – поради наличието на риск от спонтанен аборт при самите процедури, се правят обикновено при положителни (патологични) резултати от БХС или при други показания, повишаващи риска от аномалии. За сметка на инвазивността и риска от аборт, тези две изследвания са 100 % достоверни и информативни.
Риск от генетично увреждане ВИНАГИ съществува – независимо от възрастта на жената.
- Когато възрастта на бременната е под 35 г., се препоръчва биохимичният скрининг. Той показва статистическата вероятност от генетично увреждане на плода. Въпреки възможността за фалшиво-положителни или фалшиво-орицателни резултати, той е най-информативният неинвазивен метод – на практика няма никакъв риск от изследването – взема се само кръв.
- Когато възрастта на бременната е над 35 г., се препоръчва директно амниоцентеза (без БХС), тъй като рискът от генетично увреждане на плода се покачва много след тази възраст и надвишава риска от спонтанен аборт при инвазивното изследване (амниоцентезата).

Ако някой се интересува от по-подробна и цялостна информация по темата, може да прочете и тези статии:
 Какво е биохимичен скрининг?
Опасна или необходима е амниоцентезата

# 236
Момичета, не допусках, че такъв дебат ще породя с моя въпрос...
Благодаря за всички съвети. Истината е, че достатъчно дълго и силно искам това дете и нямам сили да си помисля дори да го...
Знаете ли, я най-добре да не се шашкам - всичко ще е наред, бебето ще е супер! Нали???  Hug  Praynig

# 237
Яна, извини ме, но разглеждаш едностранчиво въпроса – смея да твърдя, че нещата са по-сложни, отколкото ти си ги описала.
Деси, не те нападам. Това, което казвам, са факти. Извини ме също, но, по мое мнение, е още по-лошо, че даваш съвет, че не е фатално да се направят изследвания, още преди да знаеш за какво става дума.

Явно благодарение на „компетентни” лекари, навсякъде се шири неинформираност по въпроса.
Не е случайно, че дадох линк към статиите на проф. Кременски – Национален консултант по “медицинска генетика”, Началник на Националната генетична лаборатория (едното от двете места в България, където се прави скрининга), Координатор на Център по молекулна медицина.

Добре, щом не ви се четат статистиките, ще се опитам да синтезирам нещата без цифри.
Въпросът, който е засегнала Яна, стои малко по-иначе. Всичко започва оттам, но не свършва там. Тези тестове (хорионбиопсия, биохимичен скрининг, амниоцентеза) не са задължителни, а препоръчителни. Никой не те кара да ги правиш насила. Кой от тях да бъде направен решава само и единствено бременната (нейното семейство), след като е получила достатъчно разяснения от гинеколога си, които да й позволят да направи своя информиран избор.
Алгоритъмът е следният:
1. Нещата започват с отговора на въпроса: „Какво ще направя, ако детето ми е увредено – ще го родя ли или ще направя аборт? Ако отговорът е: „Ще го родя при всички случаи!”, то всички тези изследвания, за които говорим, са напълно безпредметни.
2. Ако отговорът е: „Искам да го родя, само ако е здраво!”, тогава идват следващите стъпки, които изискват избор. Възможни са следните изследвания:
а) хорионбиопсия (вземане на проба от хориалните въси) – 10-12 седмица;
б) биохимичен скрининг (БХС) – 15-19 седмица -
в) амниоцентеза – 16-19 седмица.
г) ултразвуково изследване – в първи триместър (между 11 и 13,6 седмица; във втори триместър (между 18 и 23 седмица).
Биохимичният скрининг и ултразвуковото изследване са нерискови за бременността и затова е препоръчително да се правят на всички бременни.
А другите две – поради наличието на риск от спонтанен аборт при самите процедури, се правят обикновено при положителни (патологични) резултати от БХС или при други показания, повишаващи риска от аномалии. За сметка на инвазивността и риска от аборт, тези две изследвания са 100 % достоверни и информативни.
Риск от генетично увреждане ВИНАГИ съществува – независимо от възрастта на жената.
- Когато възрастта на бременната е под 35 г., се препоръчва биохимичният скрининг. Той показва статистическата вероятност от генетично увреждане на плода. Въпреки възможността за фалшиво-положителни или фалшиво-орицателни резултати, той е най-информативният неинвазивен метод – на практика няма никакъв риск от изследването – взема се само кръв.
- Когато възрастта на бременната е над 35 г., се препоръчва директно амниоцентеза (без БХС), тъй като рискът от генетично увреждане на плода се покачва много след тази възраст и надвишава риска от спонтанен аборт при инвазивното изследване (амниоцентезата).

Ако някой се интересува от по-подробна и цялостна информация по темата, може да прочете и тези статии:
 Какво е биохимичен скрининг?
Опасна или необходима е амниоцентезата

Напълно подкрепям Стефания  newsm10

# 238
Здравейте,
Най-накрая се включвам и аз в темата. След толкова време ... най-накрая се "престраших".
По въпроса за скрининга всяка майка сама решава. И наистина резултатите са процент вероятност да се случи. Аз лично и двата пъти докато бях бременна си правих такива изседвания. Все пак взимат ти само кръв. Виж амниоцентезата е друго нещо - не се престраших /имах показания за такава, но пусти страх/. Предпочетох преглед с модерен ехограф /фетална морфология/.
По въпроса къде - аз си правих БХС в Пловдив, в някаква лаборатория до ВМИ /ако те интересува ще ти дам повече инфо/. Първия път беше платено, а втория - чрез здравната каса.
Каквото и да решиш - мисля, че ти най-добре ще прецениш и ще направиш правилния избор.
Успех.

# 239
На мен лекарите в Майчин дом -София ми обясниха, че амниоцентеза се прави само ако кръвната проба надвишава определени граници /те там си ги знаят/. И тогава ти препоръчват това изследване защото амниоцентезата е вземане течност от околопловдните води.

Общи условия

Активация на акаунт