"Зелени" идеи за домашна употреба

• 106 647
  • 1 044
  •   1
Отговори
# 675
Има тема в Клюкарника. Много е въздействащо. Аз още ходя като замаяна, при все че не бях учудена въобще.. Sad

# 676

За съжаление се носим бясно точно към такова бъдеще....

# 677
Още съм на първите страници  ooooh!– толкова много полена инфо има, че вече си записвам в отделен файл
Исках да питам какво количество сода слагате в прането (извинявам се ако вече е отговорено – тия дни ще дочета темата  Mr. Green надявам се)

Посъбрах и разни други идеи за спестяване на препарати

- Неприятни миризми от кутии, буркани и всякъкви съдинки се маха с равни части вода+оцет. Със същият разтвор може да напръскате топлият още котлон за да се премахне миризмата в кухнята.
- С гъба напоена с оцет се отсраняват и белите варовикови петна по крановете в банята.,По големите натрупвания се отсраняват след като мястото хубаво се напои (може да се увие с оцетена кърпа) и остави 10-12ч да подейства.
- Стъклени чаши, фруктиери и др. ще добият блясък, ако след измиването им се изплакнат с подсолена вода, а след това с чиста вода.
- Отлично средство за измиване на стъклени и керамични предмети е водата, в която сте варили небелени картофи.
- Дъното на загорели съдове (тенджери, тигани и др.) може да се почисти, ако се посипе с дебел пласт сол и се остави за около 3-4 часа. След това се изтъргва лесно.
- Петно от червено вино се премахва, ако го залеем веднага с газирана вода, ракия или неварено мляко.
- Цветът на килима ще стане по-ярък, ако вечерта го посипете с чиста готварска сол, а на другия ден го натриете с леко влажна кърпа и почистите с прахосмукачка

# 678
Чай против кашлица

1 ябълка
3 ореха
3 бонбона - лукче
стрък босилек (пресен) или 1 ч.л. сух

Ябълката се измива и се нарязва на кубчета, заедно с кората и семките в тенджера. Орехите  се измиват, счукват се и се слагат заедно с черупките. Слагаме лукчетата и босилека. Наливаме около 700 мл. вода. Сместта ври, докато водата остане приблизително 400 мл. Готовият чай може да се подслажда с мед.

# 679
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Лукчето може ли да се замени с мента  Thinking

# 680
хе и на мен като малка ми правеха отвари за кашлица с лукчета, но точно с босилек май не съм пила newsm78. Ето моят сироп за кашлица:
1 ябълка,
1 пакетче небет-шекер, 
1 средно голяма глава кромид лук с люспите,
2 листа от индрише,
6 лукчета,
4 обикновени локума,
1 литър вода
Смесва се и се вари, докато изври половината от водата.прецежда се и се пие по 1 винена чаша 3 пъти на ден,преди ядене.

още един вариант:
5 ореха счукани /с черупките/,
5 лукчета,
1 глава лук /смачкан/,
2 зрънца карамфил,
щипка индийско орехче /настъргано/,
1/2 бурканче от пюре мед
Всичкото се слага във вода и се вари, докато остане наполовина

# 681
хе и на мен като малка ми правеха отвари за кашлица с лукчета, но точно с босилек май не съм пила newsm78. Ето моят сироп за кашлица:
1 ябълка,
1 пакетче небет-шекер, 
1 средно голяма глава кромид лук с люспите,
2 листа от индрише,
6 лукчета,
4 обикновени локума,
1 литър вода
Смесва се и се вари, докато изври половината от водата.прецежда се и се пие по 1 винена чаша 3 пъти на ден,преди ядене.

още един вариант:
5 ореха счукани /с черупките/,
5 лукчета,
1 глава лук /смачкан/,
2 зрънца карамфил,
щипка индийско орехче /настъргано/,
1/2 бурканче от пюре мед
Всичкото се слага във вода и се вари, докато остане наполовина

ти направо ме разби.... #Crazy Grinning, добро ли е това нещо?
сиропа за кашлица от какъв произход е? (дразнене в гърлото или дробчетата)

# 682
ми отдаван беше  Mr. Green на мен ми ги правеха почти винаги при кашлица, но до колкото помня май бяха за суха ... пробвай и при друг вид кашлици – не са вредни и неприятни на вкус Wink. Аз мисля тази есен да лекувам Зори предимно с бабини лекове newsm78, вече е достатъчно голяма за повечето съставки.

А вместо имуностимулатори - всяка сутрин жълтък+мед+орехи+лимонов сок и прополис

От бабините друго 'безотказно' знам за изгаряне - веднага се слага суров картоф на мястото (прави чудеса)

Последна редакция: вт, 28 авг 2007, 14:50 от Slavi

# 683
Още съм на първите страници  ooooh!– толкова много полена инфо има, че вече си записвам в отделен файл
Исках да питам какво количество сода слагате в прането
4-5-6 супени лъжици. Обаче на мен ми липсва ароматът на омекотителя и се чудя с какво да го заменя.  Thinking Етеричните масла не са добра идея..

# 684
момичета, много полезни рецепти- копнах си ги да си ги имам!  bouquet

За черния списък...думи нямам....само да потвърдя, че е истина за Цонко Цонев- кмета на Каварна. Каварненци изобщо не са доволни от това което "постига" и ще има отрицателен вот.
В момента се строят към 20 вятърни електроцентрали в резерват Калиакра. Е, на 50м. от табелата, но кормораните и прелетните птици не гледат табелите... По пътя им се падат и прехвалените 2 голф игрища около с.Топола.
А знаете ли че по негова заслуга вече няма достъп до Тауклиман- резерват за птици до Русалка? Пътя завършва с табела: "влизането забранено- частна собственост!" Мъдри се китна виличка на устието на езерото. Носи се слух, че това също е благодарение на Цонко Цонев...

# 685
Не, не, миличка, не съм сигурна, че тауклиманският частен имот е по заслуга на Цонко, но за останалото съм съгласна, дори мога да допълня, че запълват дерето на Болата със строителни отпадъци и камионите не знаят почивен ден.

# 686
не беше ли на Дълбок? newsm78

# 687
Честно да ви кажа, отчайвам се като се сетя за ненаказаното поведение на "богоизбраните". В главата ми нахлуват едни не много приятни мисли за мъст и безсилие. Колкото ние да се стараем по някакъв начин да опазваме околната среда, други с лека ръка правят огромни щети!
Все още не съм дочела темата, но исках да ви питам има ли прах за пране "Фрош" на гранули или е само течен?  И от къде купувате препарата, че в "Билла" имат много ограничен асортимент.
Пробвах да си изчистя кухненската мивка със сода, но нещо не се получи.
Полиетиленовите торбички са ми трън в очите мноооого отдавна и започнах да си създавам навик да ги отказвам като тръгнат да ми слагат покупките в тях.
Иначе, не знам по каква причина, но от малка ми е съвестно да разхищавам водата...

# 688
  • София
Прах за пране Фрош не съм срещала никъде,мисля,че нямат.Не знам какво имаш предвид под ограничен асортимент Wink,но примерно в нашата Билла/Плевен/,има за цветно,за бяло и с Алое/то става и за бяло,и за цветно/.Именно това с алоето ползвам и съм страшно доволна.Иначе тук съм срещала Фрош и в доста магазинчета,специализирани за препарати за пране и почистване.

# 689
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Има прах за пране на Фрош на гранули, но е доста скъп...10 и нещо

Общи условия

Активация на акаунт