"Зелени" идеи за домашна употреба

• 106 722
  • 1 044
  •   1
Отговори
# 885
  • София
   Иглолистната традиция е вредна, както и коленето на прасето, защото напълно изместват фокуса на празника Рождество Христово.
   Като се почне от самото пожелание (Весела Коледа!),  после подготовката за празника- секат се дървета, купуват се украси (кичозни, рядко естествени, после се замърсява с тях ), купуват се подаръци(голяма част излишни), ОПАКОВАТ СЕ! (огромни количества ресурси се хабят, особено като гледам в американските филми с тези огромни кутии...), презапасяване с храна, хвърля се храна(докато африканските дечица ...), преяжда се , разболяват се и купуват други продукти...., фойерверки (сумите, с които се хвалят някои столици, че са похарчили за такова зрелище, надхвърлят външния дълг на някои държави), замърсяване от тях, убиват се свине, пуйки и други видове... Доповръща ми се от мене си, дето участвам в този маскарад.
   И подкрепям онзи водещ , дето без предупреждение обявил, че Дядо Коледа не съществува. Поне в България никога не е бил виждан,преди Кока-кола да ни го вмени, че съществува.
   На празника на Христос е логично да бъдем по-смирени, а не по-големи консуматори, оядени и опити . Логично е да покажем възход на духа- пред себе си , а не възход на материалното- пред стомаха си и околните.
   Затова оплюх така празнувания празник. И на мен ми харесва да ми замирише на бор, но ходя в гората, а не си окичвам къщата с труп на дърво.
   И аз искам да подарявам на децата си подаръци, но се надявам да осмисля нещата и да бъда по-грамотна като подарявам и по-духовна като празнувам.
   Такава моралистка се изкарах... сега ме е срам да си призная, че и аз искам компот!

# 886
                  А има ли някаква връзка т.нар. 'нощна енергия', която е по-евтина, с екологията  newsm78? СЪществува ли още, и защо е измислена?
                  Също така се досещам, че преди водата беше разделена и на по-евтина, т.нар. 'канална'. Как стоеше въпросът с нея?

# 887
хм, равносметката при мен като съвсем умерено зелена е:
харесвам пожеланието Весела Коледа, защото е кратко, ясно, и защото някак имам чувството, че на  сина ми му е нужен и Дядо Коледа. Аз имах своя дядо Мраз като дете. По въпроса няма да споря.
Ползвам изкуствена малка елха, удобна е за пренасяне. Досега и без друго вкъщи беше опасно - първо котка, после бебе.
Украсите ми са от подръчни материали, повечето-естествени.
подаръци купувам много малко, опаковам сама или не опаковам.
Досега поне храната ни е била в разумно количество, храна по принцип не хвърлям, за целта приготвям по малко.
Фойерверки не ползвам.
Свинско обичам.
Компот ще се намери. Да считам ли, че компотите не са консерви в лошия смисъл на тази дума?

# 888

На празника на Христос е логично да бъдем по-смирени, а не по-големи консуматори, оядени и опити . Логично е да покажем възход на духа- пред себе си , а не възход на материалното- пред стомаха си и околните.

smile3525

/всъщност съгласна съм с всичко което беше написала по -горе-100%/

# 889
Логи4но е да нау4им истинската история,а не врели-некипели от църквата и све6тенниците.

# 890
Логи4но е да нау4им истинската история,а не врели-некипели от църквата и све6тенниците.

истинската история за дядо мраз ли?

# 891
Не,за друго Laughing

# 892

Това ми звучи като безумното" аз съм дълбоко вярващ, но не съм религиозен...". Няма такъв филм  Laughing

# 893

ок. явно не съм не разбрала тогава Wink

# 894
Не мисля, че има нужда от каквито и да било спорове по темата, всеки празнува както иска. Все пак идеята на темата е за взаимопомощ, идеи и съвети и вскякави крайни мнения не ми изглеждат на подходящо място. Не обичам пропаганди, всеки сам решава как да живее и никой няма право да го критикува  Peace

Изкуствена елха е по-добре от това всяка година да се купува отсечено дръвче, според мен. Който има възможнст за саксия - най-добре и после да се засади. А Дядо Коледа, преяждането и прочие, не смятам, че имат място тук Simple Smile Празниците са си празници. И съгласна съм с тити, децата  трябва да имат вълшебния старец, по-добре е от алтернативата  Wink Обществото ни е много по-консуматорско през останалото време, че да издигаме празниците на най-високото стъпало по вредност.

# 895
И съгласна съм с тити, децата  трябва да имат вълшебния старец, по-добре е от алтернативата  Wink Обществото ни е много по-консуматорско през останалото време, че да издигаме празниците на най-високото стъпало по вредност.

аз пък съм против "вълшебния старец".
подаръци се подаряват за Рождество като припомняне за подаръците, които Исус получи от влъхвите /източните мъдреци/ при раждането Му.
дядката няма нищо общо. още повече, че децата като са малко по-големи /като почнат да ходят на училище и им се дават джобни пари/ могат сами да си спестяват за да купят подаръци на другите членове на семейството, дори и най-символични, и така да се научат не само да получават, но и да дават.

# 896

подаръци се подаряват за Рождество като припомняне за подаръците, които Исус получи от влъхвите /източните мъдреци/ при раждането Му.

Подаръци се подаряват при раждането на всяко дете.С какво то е по-разли4но от един Исус например?
С ни6то не е по-разли4но.Съ6тото от плът и кръв,със съ6тите заложби.Само дето му се вну6ава друго.
Роден си от греха,тра-ла-ла,не може да си божествен.Затова църквата измислила сказката за непоро4ното за4атие и т.н.

Последна редакция: чт, 15 ное 2007, 13:56 от Omega

# 897

За разискване въпросите на религията си има конкретни теми. Тези мнения нямат място в "Зелени" идеи за домашна употреба  Peace

# 898
Аз пък не разбирам защо повечето родители бързат да изместят измислиците от живота на децата си, заменяйки ги с всички истини, дето така или иначе сами ще ги научат някой ден .  Rolling Eyes
И да, наистина споровете за религиозната семантика и дядовата такава на Коледата със сигурност не е за тази тема.

# 899
 и аз вчера за това си мислех ....всъщност не е ли по добре всяка година пластмасова елхичка за многократна употреба отколкото всяка година ново и живо дръвче Thinking
 (аз лично мога и без елха ,но това е друга тема Simple Smile)

Общи условия

Активация на акаунт