Виетнам Хо Ши Мин и о.Фу Куок

• 1 102
  • 7
  •   1
Отговори
Здравейте,
Плануваме пътуване до Хо Ши Мин и Фу Куок за 10 дни. Времето е малко, затова,  ако някой има впечатления от там, моля за идеи как да организираме престоя си и какво най-много заслужава да се види. Ще бъда благодарна за всяко съдействие.

# 1
  • на село
Зависи какви туристи сте - 10 дни за Азия са малко. Ние бяхме 2 дни в Хо Ши Мин - то, да спиш ли, след дългото пътуване, по забележителности ли да ходиш. Иначе апартаментът, който наехме, беше на много хубаво място - до известния пазар - забравих му името. Бяхме 11 дни на Фу Куок - имахме големи очаквания, но не се оправдаха. Иначе много го хвалят в нета.

Ние сме туристи тип - плаж, почивка и стрийт фууд - прясна морска храна, плодове и т.н. Уж туристически остров, но трудно се намира някой да говори английски поне малко. Виетнамците са сърдити, въобще нямат представа как да се отнасят с туристи. Докато почивахме във висок сезон, рязаха дървета в комплекса, в който бяхме и на въпроса ми защо - ами, трябва да се отрежат. На място, което се рекламира като тихо и спокойно.
Иначе време, природа, вода - чудесни.
Като се придвижваш от т.А до т.Б - мръсотия, мизерия. Едва намерихме моторчета, постоянно се разваляха. Пътят до комплекса ни беше черен (около 2 км), с огромни дупки.
На самия остров има зоологическа градина  (не лоша), ферма за перли, един увеселителен комплекс и най-дългият кабинков лифт на света. Също и много, много апартаментни комплекси - настроени и изоставени.

Мъжът ми си беше внушил, че във Виетнам ще е по-хубаво от Тайланд и настоя да ходим.

# 2
Ние мислим да ходим организирано , но ще ми у интересна и полезна всяка информация.  Също сме туристи - плаж , забележителности и храна..

# 3
Виетнам е страната, в която по туристическите места говорят не само английски, а и каквито езици се сети човек, като попиташ някой нещо и той не знае език, те хваща за ръка, казва стоп стоп и почват на техния си език да бърборят всички и до 5 мин са ти намерили човек с чужд език в Сайгон. В курортите те питат на какъв език искаш да те обслужват още на рецепцията на хотела. Стрийт фууд във Виетнам е доста нехигиеничен, да супер евтин, но много рисков за нашите изнежени европейски стомаси. Прословутият пазар нито е в добър район, нито има нещо интересно покрай него. Там е по-зле и сравнено със София да се настаниш до Женския пазар.
За доста ходения във Виетнам сърдит виетнамец не съм видяла, тихи, усмихнати и любезни, което в някаква степен се дължи и на религията им, повечето са будисти.
Страна на контрастите е има и мизерия има и невероятен лукс едно до друго.
Курортите им са под конец, обслужване, чистота, избор на храна, което разбира се не може да се каже за евтините квартири по 5-10 долара, за които са ми разказвали.
В Сайгон има уникални нови квартали, цял нов лъскав район само с чужди университети и болници, такива сгради каквито нямаме у нас.
10 милионен град е и има от всичко и бедност и богатство. Има уникални кафенета и ресторанти, молове, всичко което може да предложи един град за всеки джоб. Като забележителности няма кой знае какво, бил е сринат след виетнамската война. Най-интересни са музеят за виетнамската война, царския дворец, пощата - колониална френска сграда, до нея още първия път открихме едно кафе, в което правят уникално капучино матча, на много други места все съм опитвала, но толкова хубаво никъде не съм открила. Интересен е като голям азиатски град, доста различен от европейските да се разгледа и контрактите бедност и богатство едно до друго са много отчетливи.
Пуснете си клипове в тубата за движението в Сайгон, това е реалността, на живо е много интересно да се види. Пеша е трудно да се ходи, на много малко места има тротоари, предимно в хубавите квартали и около бизнес сградите и моловете, а там където ги има са с паркирани моторетки и реално се ходи по пътя в повечето време, което е натоварващо. Това е типично не само за Виетнам, а и за други азиатски страни.
Не само във Виетнам, а и въобще в Азия стрийт фууд е нещо пържено или някакви нудъли, от някакви супер нехигиенични колички, което е далеч от  прясна морска храна. Реалността не е като филмче от кулинарните канали.
Да във Виетнам морската храна е наистина прясна, сервира се в ресторанти, рибите са пред ресторанта в аквариум и която посочиш нея ти готвят. По курортите тези сергии за стрийт фууд въобще липсват, забранени са и за пред чужденците това се държи да се спазва.
Били сте някъде встрани от курортно селище, за да виждаш навсякъде мизерия от точка А до точка Б.

За кратко време е хубаво да се наеме кола с шофьор за обиколки, не  беше нещо скъпо. Хубаво сутрин рано да се почнат обиколките до към обяд, след това става невероятна жега, и е направо непосилно да си навън. Не планирайте много амбициозна програма с много неща на ден и заради движението и заради жегата. Както е добре и да си даде един-два дни за аклиматизация като пристигнете.
Забележителности няма кой знае колко, страната е била срината, но природата и животът са много интересни. Образованието е в култ там, децата почват още от детската градина да учат английски и китайски. Една от най- бързо развиващите се икономики, това, което написах вече може са е друго, всеки път като ходя е различно.

Последна редакция: сб, 09 ное 2024, 03:48 от zari65

# 4
Кой сезон бихте препоръчали за посещение на Виетнам - да може да се разглеждат забележителности, природа, без да е прекалено горещо? Аз над 30 градуса мога да седя само на сянка или климатик. Има ли туристически агенции, от които сте доволни за региона Виетнам, Камбоджа, Тайланд, с екскурзии и обиколки?

# 5
В момента сме тук и много ни харесва. Видяхме 3 от островите,им освен , че сме на Фу куок и се качих ме на лифта. Непременно го направете.

# 6
Здравейте, от коя година емисии долари трябва да се сменят за Виатнам. Има ли значение годината? Благодаря

# 7
За специална емисия не съм се замисляла, но там доларите също трябва да ги сменяте, вземете си донги оттук. С карти се плаща, револют, wise, bg карти си работят там.

Общи условия

Активация на акаунт