КОЛЕДА 2024/2025

• 110 102
  • 1 422
  •   1
Отговори
# 300
# 301
Гръцки бели сладки пробвах днес.Харесаха се доста.Другия път ще ги направя една идея по дебели.

Последна редакция: нд, 24 ное 2024, 16:49 от mimi0585

# 302
Тук някъде ли е рецептата да я търся назад или ще я очакваме от теб?

# 303
  • Русе
Скрит текст:

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_3731.html

# 304
Благодаря, Пейч!
Разбирам, че може да се правят както на топчета, така и да се разточват и изрязват.
Непременно ще ги пробвам, много ми приличат на едни мамини сладки, но без метакса и с печени орехи, вместо бадеми, а понякога същите правеше без ядки, в средата с локум. Ееех, как ме върна назад към пухкавия сняг зад прозореца и пухкавите бели топчета на масата...Yellow Heart

# 305

Рецептата по която ги правих е 1 чаена чаша мас/масло/,1ч.чаша пудра захар,1 яйце, ванилия,2 1/2 ч чаша брашно,100 гр бадеми/аз сложих орехи/нарязани на ситно.Пекат се на 200 гр . Още топли се овалват в пудра захар.

# 306
  • София
Също ги правя по оригиналната гръцка рецепта, но ползвам само масло - KOURABIEDES. Бисквитката е разкошна
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2022/12/kourabiedes.html
само като съвет - при гръцките сладкиши мас не се ползва

# 307
  • Русе
По принцип за κουραμπιές се изисква козе масло. Оригиналът на бисквитките е арабски. Просто гърците са си ги пригодили за техните условия.

# 308
  • София
По принцип за κουραμπιές се изисква козе масло. Оригиналът на бисквитките е арабски. Просто гърците са си ги пригодили за техните условия.
Да, може и така да е, но аз ползвам оригиналната гръцка рецепта на един от най-добрите им готвачи, MasterChef -
https://akispetretzikis.com/en/recipe/5080/paradosiakoi-koyrampiedes - Akis Petretzikis със собствено кулинарно предаване по телевизията, изключително гледано в Гърция. Той е изключително приятен,  тъй като имам абонамент го следя много редовно, освен това имах и разговор с него през екрана, а това се случи по една случайност,  и беше преди време, беше приятно изненадан, че някой го следи от България и много любезен, а на всичкото отгоре е и хубавец!  Така че следвам неговата оригинална рецепта, а тя е оригиналната и за Гърция. Но всеки има своите си харесвания, одобрения и т. н .  и най-вече никога не налагам мнението си, само споделям.

# 309
Козе масло нито съм виждала, нито съм яла. Много ли съм изостанала? Който е ял и ползвал, моля да каже какво е на вкус и за какво е подходящо най-вече.

# 310
  • София
Козе масло нито съм виждала, нито съм яла. Много ли съм изостанала? Който е ял и ползвал, моля да каже какво е на вкус и за какво е подходящо най-вече.

Не  зная! Не съм срещала, не съм ползвала, не съм опитвала ,но и няма шанс при мен, защото съм си такава, на това му се казва - каприз. За мен има само и единствено краве масло, зехтин и олио,  и нищо друго. Мас не влиза  в моята кухня, така че и това отпада категорично, но има домакини, които си ползват и им харесва, даже си пържат картофи с мас, видях във фейса, ами не е моето и край.

# 311
Аз също не готвя с мас.
Но.
Баба ми беше майсторка и правеше божествена масленица. Не можах да я науча от нея, защото бях малка, а масленицата не е проста работа.
Пробвала съм много рецепти, тази най-близо се доближава на вкус до нейната.
Скрит текст:
Споделям я, защото ми е любима.
Ако някой друг също има изпитана рецепта, ще се радвам да сподели и да пробвам.

# 312
  • Русе
Моята рецепта също е гръцка. Не съм си записал точно източника /беше преди 10-години/. В историята на рецептата пишеше, че оригинала е арабски с розова вода. Използвало се предимно козе масло, а по рядко овче. А в северозападните райони на Гърция /Македония/ макар в някои случаи - свинска мас. Затова в кавички написах свинска мас, независимо че оригинала е краве масло. Правил съм ги с краве масло и свинска мас. И в двата варианта са хубави. Със свинската мас са по ронливи /пръхкави/. Също и ароматите трябва да се увеличат, да не се чувства свинската мас. Не, че козето и овчето масло нямат специфичен дъх. Веднъж бях попаднал на овче и не останах очарован.
Пече се на ниска температура 170 - 175 градуса, за да не придобият курабиите твърда текстура и да имат бял цвят.

"Kourabies е сладкиш с произход от Близкия изток. Смята се, че името и произходът му са от персийския "gülābiye", произлизащ от персийския "gulāb", розова вода ["gül" или на персийски gol (роза), ab (вода)]. Оттам следва азерската курабия, турската курабия и, разбира се, гръцката "курабия".

Етимологично "куру" на турски означава суха и "бие" бисквитка, елементи, които показват начина на приготвяне на кюрабието. Допълнителните съставки показват предпочитанията на националните кухни, които го използват, както и обстоятелствата, при които се приготвя и сервира."

# 313
  • В светлината на слънцето
Аз съм яла козе масло. Снежно бяло е и много фино и леко. Но трудно се намира. Доколкото знам се прави от по-голямо количество мляко, защото козето не е така маслено. Говоря за домашно. Масово производство не знам да се предлага, поне не съм срещала.

# 314
Гери, прочетох рецептата за масленицата и смятам, че доста се доближава до такава питка на мама, която помня от детските си години и беше наистина невероятна. Мама не я наричаше масленица, но това е без значение. Възможно е тя да е смесвала три вида мазнина (по времето, от което я помня, бях само консуматор), аз досега не съм я правила с мас, а само със смес от краве масло и олио, но ще пробвам и с мас по твоята рецепта.
Става много мека и пухкава питката и от смесването на двата вида мляко.
Отдавна не съм правила, благодаря, че ме подсети!
Моята изглежда така, не знам дали оформянето на баба ти е същото (извинявам се, че в работна обстановка, но нямам друга снимка):

Общи условия

Активация на акаунт