КОЛЕДА 2024/2025

• 109 830
  • 1 422
  •   1
Отговори
# 570
  • Czech Republic
Аз пък си оформям от тестото тънка пръчка, с дебелина, каквато искам да са рохличките и си режа, колкото искам да са дълги. Огъвам леко като полумесец и редя в тавата.

И това е вариант, но според мен така както казваш, тестото се загрява по-бързо и за тези, които не знаят може да се получи разливане.

Не се разливат. От показаното от теб парче изрязвам три или четири по дължина, според дебелината. Всяка пръчка приплъзвам два-три пъти напред и назад, за да се оформи кръгла и режа. Като се реже на кръгчета, пък те се правят на топче, после на "пръчка", има повече затопляне с ръце, отколкото част от тестото да се оформи на тънък фитил и направо да се реже. Flowers Hibiscus

Дара, не исках да оспоря мнението ти, само предположих, че за начинаещ, може и да се получи разливане. Но така както го обясняваш по-подробно, е по- разбираемо. 🤗 Прощавай ако съм те засегнала.❤️

# 571
И аз традиционно пека пуйка. Пълня я с ориз, отгоре я затрупвам с кисело зеле. Поне 4 часа след завиране е във фурната, и то ако е купешка. Домашната иска повече. Пека под фолио, която махам накрая . Самото месо се овкусява от зелето, нокакви подправки не слагам. Оризът е полуготов с дреболии и подправки. Киселото зеле е добре изстискано от течноста и обогатено с олио.  Най вкусната храна на света, за мен.
Още не съм започнала със сладките. Уикенда ударно . Мимналата година бях надминала десет видса. тази съм си обещала да са по малко. Коледно пънче правя обезателно , досега по рецептата на Йоана. Аз правя крема с кокосова сметана, а тя утаява течност с която леко навлажнявам блата.

# 572
  • Варна
За коледно ястие, нещо по-засукано, бих предложила пълнена птица (пуйка, кокошка, патица) с булгур, кубчета бекон или дробчета и гъбки. Може с маслини/стафиди, праз и ориз. Пълнежът трябва да е сготвен преди пълнене, съгласна съм.
Подходящо е цяло парче свинско, печено от предния ден и нарязано на тънки резени, така се спестява уморително шетане преди гостите.
Заек приготвях по рецептата на Пепи Стоева за пиле по ловджийски, става доста ефектно.

Последна редакция: пн, 09 дек 2024, 18:00 от velikova1

# 573
  • Русе
Мога да предложа рецепта за пълнен заек. Става много вкусно, но няма да стигне за 10 човека.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/04/blog-post.html

Също правя мешана скара, но това означава поне половин ден да бъдеш пред печката /скарата/ и много чистене.

# 574
  • Sofia
Репетиция за Бъдни вечер
Златна содена питка

За миналата Коледа правих телешко по бургундски по Джулия Чайлд - уникално!

https://cafedelites.com/beef-bourguignon/

# 575
Здравейте, днес изпекох копчетата на Мики, слепих няколко, за да ги пробваме и са уникални! Прикачвам снимка и на крема, с който аз слепвах. Благодаря за рецептата. 😊

# 576
Репетиция за Бъдни вечер
Златна содена питка

Може ли рецептата на содената питка? Изглежда чудесно!

# 577
# 578
  • София
Едно от нещата...показвам тази, защото преди няколко седмици правих една содена, която на нищо не приличаше, няма да я повторя
ОБРЕДНА ЗЛАТНА СОДЕНА ПИТКА ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2020/12/blog-post_29.html

и това - страхотна става, пуснала съм източник ,така че винаги може да се направи проверка
КОЛЕДНА ПЕЧЕНА КОКОШКА ( ПУЙКА ) С КЕСТЕНИ И ЯБЪЛКА
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_909.html

и това правя, но миналата година го пропуснах, ще мисля за тази
BUCHE DE NOEL - ШОКОЛАДОВ КОЛЕДЕН БЪДНИК
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/buche-de-noel.html

Последна редакция: пн, 09 дек 2024, 20:37 от marchеva14

# 579
  • Euskal Herria
Леко встрани от темата, но ще ми е полезно, ако някой и ползвал мая "Ирондел". Или има някаква информация за нея.

# 580
  • София
Леко встрани от темата, но ще ми е полезно, ако някой и ползвал мая "Ирондел". Или има някаква информация за нея.
За първи път чувам и чета, не зная това какво е, мая е, но каква е...

# 581
  • В светлината на слънцето
oki4, аз правя Коледно пънче по моя си измислена рецепта. Става много сочно и леко. Блатът е класически пандишпанов - бял или какаов според цвета на пънчето. Завивам го с леко влажна кърпа още топъл, за да добие формата. Кремът правя от 1 голяма кутия маскарпоне, която разбърквам с вилицата (не с миксер) на ръка заедно с 1-2 супени лъжици заквасена сметана и пудра захар на око. Гледам да не е много сладко. Развивам внимателно блата и намазвам обилно с крема (около 2/3 от количеството). След това намазвам внимателно с ягодово сладко, ако имам захаросани череши (мараскино), слагам и от тях на половинки, и завивам на руло. Готовото руло режа по диагонал в единия край и малката част залепям отстрани като клон на пъна. Отвън мажа с останалия крем, за да стане по-сочно и с гладка повърхност. На финала заливам с разтопен шоколад - млечен или бял, минавам с вилица за шарки и украсявам според настроението.

# 582
  • Варна
Обикновено получавам психично отклонение с коледното печене като пристъп в началото на декември. Правя пет-шест вида за един уикенд, каталясвам и мирясвам.
Тази година е хронично. От петък съм замесила четири теста, планирала съм още две и ще пека по един вид до петък.
От уикенда: шоколадови и кардамонови сухарчета, канелени и цитрусови меденки. Канелените ги пече детето.

# 583
Коледното пънче, което аз правя е с блат по рецепта на Йоана, кремът е моя импровизация с бял шоколад, маскарпоне и сметана, добавям и сърцевина от черешово сладко. Не става изобщо сух. [url=https://postimg.cc/HjJRpCmH][/url]

# 584
Здравейте!
Дали мановия мед е подходящ за меденки? Имам такъв и ми е интересно как тъмния му цвят ще се отрази на крайния резултат. Досега все съм правила меденки с нормален светъл мед и не ми се рискува особено, ама пусто любопитство...
Иначе открих сладкоправенето с тройна доза рохлички. От много време вече са абсолютно задължителни вкъщи за празниците.

Общи условия

Активация на акаунт