Майчинството счетоводно - 3

• 148 229
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 2 055
  • София
Това е проблемът. Счетоводителката ми каза сама да си намеря документите за попълване и да и ги занеса. За това ме притеснява това "Удостоверение за брутен доход". Изрично ми казаха в Социални да им го представя.
А в молбата-декларация има само една таблица (месец,година; брутен/цифром/; брутен /словом/) Едни до други ли да вписвам и двата дохода?

# 2 056
Това е проблемът. Счетоводителката ми каза сама да си намеря документите за попълване и да и ги занеса. За това ме притеснява това "Удостоверение за брутен доход". Изрично ми казаха в Социални да им го представя.
А в молбата-декларация има само една таблица (месец,година; брутен/цифром/; брутен /словом/) Едни до други ли да вписвам и двата дохода?

Не, там ще впишете сумата от доходите ( вашия и на съпруга ). По принцип удостоверение могат да ви дадат от Социалното, щом счетоводителката ви не знае какво трябва да попълни.

# 2 057
  • София
Здравейте  bouquet!

Да попитам нещо! Тъй като съм в майчинство от 01.04.07, имам пълни три работни месеца от 2007г. За тях полага ли ми се платен отпуск? Логично би било да имам 1/4 от полагаемия годишен отпуск за 2007 - т.е. 5 дни, но така ли е в действителност?

Благодаря за отзивчивостта!

# 2 058
Полага ти се. Както и за времето на майчинството.
Минималният размер на платения годишен отпуск е 20 дни.

# 2 059
  • София
Полага ти се. Както и за времето на майчинството.
Минималният размер на платения годишен отпуск е 20 дни.

Супер, това означава, че ми се полага цялата отпуска за 2007??? Много яко. Благодаря  bouquet!

# 2 060
Здравейте мили дами, може би ще повторя нечий въпрос но имам нужда от вашата помощ: В "майчинство" съм от 14,12,2006г, преди това от м. септември бах в болнични, върнах се на работа 10 дни преди да изляза в болнични/ 45 дни преди раждането/ - въпросът ми е следния при 397,50лв. осигурителен доход какъв размер на "майчинство" ще получавам през оставащия период.
Предварително благодаря! Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 2 061
Здравейте, аз имам един въпрос, на който не съм абсолютно сигурна в отговора и за това реших да попитам.

От началото на тази година до момента ползвах отпуск по чл.167а, ал.1 КТ. Ако веднага след това ползвам неплатен отпуск по чл.160 КТ, този отпуск ще ми се признае ли за трудов/осигурителен стаж.
Аз мисля, че тъй като двата неплатени отпуска са на различни основания няма проблем този по чл.160 КТ да се признае за трудов/осигурителен стаж. Така ли е наистина?

Благодаря предварително.    bouquet

# 2 062
  • у нас
Бихте ли ми казали, за 28 дни, за месец май  колко майчинство трябва да взема, защото аз си правя едни сметки, а счетоводителката ми ми каза съвсем друга сума, по-ниска от моята. На каква база се смята?

# 2 063
Осигуряват ме на постоянен трудов договор въпроса ми е след 315 дни които ми се полагат след това останалите13 месеца до 2 години какво ми се полага .Благодаря

# 2 064
и още едно въпросче работя като технически секретар на 400 лв каква е общата сума която ми се внася като осигуровки всеки месец

# 2 065
  • София
Здравейте мили съветнички! Много съм развълнувана, защото имам приятелка, с която раждахме заедно и преди малко ми каза че е бременна с второто. Тя започна работа веднага след като детето и навърши 1г, защото е била неосигурена преди първата и бременност. Преди месец най-после и пуснаха договор, но граждански, та ме попита дали може да си пусне болничен, колко какъв и докога най-много. Без да съм се обърнала към вас и без да искам да я притеснявам излишно не и казах че това е само част от проблемите с гражданския д-р. Кажете моля, освен за болничните, имат ли право да я махнат, какви са и правата в това положение и може ли нещо да направи за да получава през 9м след раждането някакви прилични пари, а не 190, на които я осигуряват. Благодаря ви!

# 2 066
Здравейте мили дами, може би ще повторя нечий въпрос но имам нужда от вашата помощ: В "майчинство" съм от 14,12,2006г, преди това от м. септември бах в болнични, върнах се на работа 10 дни преди да изляза в болнични/ 45 дни преди раждането/ - въпросът ми е следния при 397,50лв. осигурителен доход какъв размер на "майчинство" ще получавам през оставащия период.
Предварително благодаря! Simple Smile Simple Smile Simple Smile

Уточнете какво имате предвид под оставащия период. За всичките 315 дни получавате еднакъв размер на обезщетение. След тези 315 дни, обезщетението не зависи от осигурителния ви доход.

# 2 067
Здравейте, аз имам един въпрос, на който не съм абсолютно сигурна в отговора и за това реших да попитам.

От началото на тази година до момента ползвах отпуск по чл.167а, ал.1 КТ. Ако веднага след това ползвам неплатен отпуск по чл.160 КТ, този отпуск ще ми се признае ли за трудов/осигурителен стаж.
Аз мисля, че тъй като двата неплатени отпуска са на различни основания няма проблем този по чл.160 КТ да се признае за трудов/осигурителен стаж. Така ли е наистина?

Благодаря предварително.    bouquet

И двата отпуска се признават за трудов и за осигурителен стаж, но без да се правят осигурителни вноски. Т.е., ако в последствие ползвате болничен, той ще бъде изчислен на база МРЗ, а не на база заплатата ви по договор.

# 2 068
Бихте ли ми казали, за 28 дни, за месец май  колко майчинство трябва да взема, защото аз си правя едни сметки, а счетоводителката ми ми каза съвсем друга сума, по-ниска от моята. На каква база се смята?

Вероятно не са ви правилни сметките, защото не може през май да имате 28 дни майчинство. Всички обезщетения се изплащат на база работните дни в месеца, които за м. Май са 20. Така че, не може да получите обезщетение за 28 дни.
Важно е от коя до коя дата сте в майчинство, за да може да се преброят работните дни в този период. Също така е важно какво разбирате по майчинство - обезщетение за бременност и раждане или обезщетение а отглеждане на дете до 2 години. Защото, ако е първото, няма как да ви отговоря без да знам осигурителния ви доход.

# 2 069
и още едно въпросче работя като технически секретар на 400 лв каква е общата сума която ми се внася като осигуровки всеки месец

Ами това много зависи от това какви са ви всички начисления за месеца. 400 лева какво е - основна заплата, брутна заплата, натна заплата, заплата плюс клас прослужено време. Има ли някакви допълнителни плащания - социални, пътни, за храна......
Също така зависи и от предмета на дейност на работодателя ви, защото има една осигуровка, която за различните дейности е различен процент.
Не е лошо също така да кажете кои осигуровки ви интересуват - Пенсионно, Здравно, Общо заболяване и майчинство.
И на последно място - под общо имате превид за ваша сметка и за сметка на работодателя ли?
По принцип осигуровките са между от осигурителния доход 36,5 % и 37,1% в зависимост от предмета на дейност на фирмата. Тези осигуровки се поделят между работодател и работник. Освен осигуровките се внася и ДОД, който вече е изцяло за сметка на служителя.

Общи условия

Активация на акаунт