Майчинството счетоводно - 3

• 147 990
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 75
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Благодаря и на теб ZinaSt   bouquet!
Доколкото знам, получавам около 22-25 лева за храна Peace. И за клас около 5 лева newsm78.

Ами така се получава наистина около 295 лева. Значи цялата заплата ви се изплаща. Вие защо мислите, че не ви се изплаща всичко? Какво ви притеснява?

Здрасти пак Simple Smile.
Притеснява ме това, че върху тези 100.00 лева, които фирмата превежда на банката осигуровки не се внасят при превеждането й, а чак когато официално се водят изплатени заплатите. Т.е. фирмата ми плаща осигуровки само в/у 195.00-те лева аванс, които взимам. И от счетоводството ми казаха, че болничните ми ще бъдат на базата 195.00 лева, а не 350 и чак когато се изплатят осигуровките за м.01 и м.02 2007 г. ще ми бъде изплатен остатъка /като имате предвид, че последно осигуровките в/у цялата ми заплата са платени за м.9 2006 г. - през м.01.2007 г./, ще ми изплатят остатъка /т.е. сега евентуално мога да взема 80% от 195.00, а не от 350 лева. Освен това от 01.01.2007 г. ми вдигнаха заплатата на 390 лева, но подписах допълнителното споразумение чак края на м. февруари, с дата 01.01.07. Когато попитах на каква база би трябвало да взема болнични, от счетоводството ми казаха, че вече са писали, че заплатата ми е 350, а не 390 и така ще си остане - т.е. на тази база ще ми платят болничните. newsm78

Всички тези неща се оформят с подаване на декларация обр. 1. НОИ ползва тази информация за изчисляване на обезщетението.
За разликата от 350 лв. и 390 лв. трябва да подадат коригирана информация с обр. 1

# 76
Здравейте!
Преди малко ми се обадиха от работата да ми търсят болничен за дните след 135 до 315 ден след раждането. Ядосах се. Понеже последният ми болничен изтича на 11.01.2007 ми заявиха, че трябвало да се явя на работа на 12-ти януари, така че си чакат болничния до 315-тия ден. А аз още на 3-ти януари им занесох заявлението, че желая да ползвам отпуска, по НРВПО и приложение №7 към нея и тогава им разясних, че съгласно новите наредби това са документите, които трябва да подам, за да ползвам остатъка до 315 дни отпуск за бременност и раждане. Сега пак повторих същото и ме питаха "Ама сигурна ли си?". отговорих, че съм питала и МТСП (което си е така) и ако искат да питат или да им дам линк, където да видят отговора от МТСП.
Аз не съм счетоводител и се ядосвам, кагото един некомпетентен човек като мен трябва да разяснява нещо на личен състав в службата, вместо да е обратното.
Започнах и да се чудя дали няма нещо ново и наистина да трябва болничен  newsm78
Извинявам се, че пиша тук. дано не съм ви досадила.
И все пак да питам още веднъж - права ли съм?

# 77
Здравейте!
На 5.01.07 изтече болничния ми от 135 дни и  не съм подавала заявление, че ще ползвам болнични до 315 дни, тъй като ме осигуряват на 185лв и сметнах че е без значение болнични или майчинство ще получавам. Мислех че ще съм в майчинство до навършване на 2 г. на детето... Досега, обаче  счетоводителката ми тегли обезщетение по параграфа за болнични/въпреки, че няма заявление от мен/. Има ли смисъл и може ли да искам да си ползвам отпуск по майчинство и има ли коригиращи документи, които ще трябва да подава тя?
Предварително ви благодаря.

# 78
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!
На 5.01.07 изтече болничния ми от 135 дни и  не съм подавала заявление, че ще ползвам болнични до 315 дни, тъй като ме осигуряват на 185лв и сметнах че е без значение болнични или майчинство ще получавам. Мислех че ще съм в майчинство до навършване на 2 г. на детето... Досега, обаче  счетоводителката ми тегли обезщетение по параграфа за болнични/въпреки, че няма заявление от мен/. Има ли смисъл и може ли да искам да си ползвам отпуск по майчинство и има ли коригиращи документи, които ще трябва да подава тя?
Предварително ви благодаря.

Какъв е смисълът и какви корекции  newsm78
От 01.01.2007 отпускът за бременност и раждане става 315 дни и не може ти по твой избор да решиш, че искаш да ползваш отпуск за отглеждане на дете до 2 год. възраст. Това става след като изтече първият вид отпуск. Единствената формалност е ти да подадеш молба-декларация в свободен стил за ползването на остатъка от отпуска ти за бременност и раждане след изтичане на 135-те дни, включени в болничните.

# 79
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!
Преди малко ми се обадиха от работата да ми търсят болничен за дните след 135 до 315 ден след раждането. Ядосах се. Понеже последният ми болничен изтича на 11.01.2007 ми заявиха, че трябвало да се явя на работа на 12-ти януари, така че си чакат болничния до 315-тия ден. А аз още на 3-ти януари им занесох заявлението, че желая да ползвам отпуска, по НРВПО и приложение №7 към нея и тогава им разясних, че съгласно новите наредби това са документите, които трябва да подам, за да ползвам остатъка до 315 дни отпуск за бременност и раждане. Сега пак повторих същото и ме питаха "Ама сигурна ли си?". отговорих, че съм питала и МТСП (което си е така) и ако искат да питат или да им дам линк, където да видят отговора от МТСП.
Аз не съм счетоводител и се ядосвам, кагото един некомпетентен човек като мен трябва да разяснява нещо на личен състав в службата, вместо да е обратното.
Започнах и да се чудя дали няма нещо ново и наистина да трябва болничен  newsm78
Извинявам се, че пиша тук. дано не съм ви досадила.
И все пак да питам още веднъж - права ли съм?

Няма нищо ново, права си за документите, а и да се дразниш - също  Peace

# 80
за да обобщя случая на Mia_28
... за болничния за м.02.2007г .. той ще ти бъде изчислен на база реално платените осигуровки защото за база ще се вземе период от м.01.2007 - 08.2006г. или на аванс + погашението към банката .. защото и това се счита за изплатена сума .. или все едно си получила аванс от 195лв.+100лв.  май беше ... когато работодателя ти изплати и остатъка до пълния размер на заплатата ти .. /350лв. май каза ти/ ще се получи т.нар. корекция или допълнително обезщетение за получаване .. ако работодателя ти направи това през 2007г. .. то ще ти бъде изплатено в срок до 31.05.2008г. ...
.. така .. сега за бъдещия ти болничен за бременност и раждане .от м.07.2007г. /май каза ти/ ..
.. от 01.01.2007г. е в сила текст в КСО .. който задължава работодателите да внасят осигуровките по трудовите възнаграждения ежемесечно .. независимо дали са изплатени частично .. изцяло .. и т.н. варианти .. или ако заплатата ти е 390лв. независимо дали си я получавала или не .. обезщетението ти ще бъде върху тази сума ...
.. послушай колежките ..
П.С. ЗИНА   bouquet .. не рови за наредбата .. мисля че нейния случай не влиза там ..

# 81
И аз по случая на Миа. Мисля, че мако се разминаваме, затова ще я помоля да се включи и да изясни недоразумението. Аз разбрах, че 350 лева е брутната и заплата, а не чистата. Към нея и се начислява клас около 5 лева и 22-225 лева някакви социални ( за път или за храна, не помня точно ). При тези начисления, често се получава около 295 лева. Които те на практика си и изплащат, така че не мисля, че има какво да и се доплаща. Това, което нея я притеснява, до колкото разбрах, е че върху 100-те лева, които се превеждат по кредита, не са внесени дължимите осигуровки.
Миа, моля само да изясните 350 лева брутната ви заплата ли е или нетната?

# 82
  • Варна
Здравейте всички,
бих желала да попитам сумата за последният месец от майчинството как се изплаща - за целият месец, само за дните до навършването на 2 години на детето или по някакъв друг начин? И по конкретно за моят случай, родих на 13 март 2005 година. След броени дни детето ми става на 2 години. Какво следва да ми бъде изплатено за този месец март?
Предварително се извинявам ако това е било разисквано вече, но попрегледах няколкото теми за майчинството по диагонал и не можах да срещна такова питане. Разбира се, може и да съм пропуснала.
Предварително благодаря   bouquet

# 83
Здравейте всички,
бих желала да попитам сумата за последният месец от майчинството как се изплаща - за целият месец, само за дните до навършването на 2 години на детето или по някакъв друг начин? И по конкретно за моят случай, родих на 13 март 2005 година. След броени дни детето ми става на 2 години. Какво следва да ми бъде изплатено за този месец март?
Предварително се извинявам ако това е било разисквано вече, но попрегледах няколкото теми за майчинството по диагонал и не можах да срещна такова питане. Разбира се, може и да съм пропуснала.
Предварително благодаря   bouquet

Изплаща се пропорционално. Ще ви се изплатят 12/31-ви от 180 лева.

# 84
  • Варна
Благодаря ZinaSt, дано не ставам досадна, но в мен възникна още един въпрос, на който се надявам да имате отговор. Тъй като смятам да изляза в неплатен отпуск до тръгването на сина ми на ясла ми е необходимо да знам работодателят ще плаща ли осигуровки за мен и ако да в пълният им размер ли? А ако не сте запозната, бихте ли ми дали някаква насока в кой закон или наредба да направя справка?

# 85
Благодаря ZinaSt, дано не ставам досадна, но в мен възникна още един въпрос, на който се надявам да имате отговор. Тъй като смятам да изляза в неплатен отпуск до тръгването на сина ми на ясла ми е необходимо да знам работодателят ще плаща ли осигуровки за мен и ако да в пълният им размер ли? А ако не сте запозната, бихте ли ми дали някаква насока в кой закон или наредба да направя справка?

Какво разбирате под пълен размер на осигуровките. Докато сте в болничен за бременност и раждане, отпуск за отглеждане на дете до 2 години или неплатен отпуск, се дължи само здравно осигуряване. Други осигуровки не се плащат. Ако ползвате неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 годишна възраст, тогава здравното осигуряване е за сметка на работодателя. Ако обаче ползвате друг вид неплатен отпуск, тогава вие ще си плащате осигуровката.

# 86
Благодаря и на теб ZinaSt   bouquet!
Доколкото знам, получавам около 22-25 лева за храна Peace. И за клас около 5 лева newsm78.

Ами така се получава наистина около 295 лева. Значи цялата заплата ви се изплаща. Вие защо мислите, че не ви се изплаща всичко? Какво ви притеснява?

Здрасти пак Simple Smile.
Притеснява ме това, че върху тези 100.00 лева, които фирмата превежда на банката осигуровки не се внасят при превеждането й, а чак когато официално се водят изплатени заплатите. Т.е. фирмата ми плаща осигуровки само в/у 195.00-те лева аванс, които взимам. И от счетоводството ми казаха, че болничните ми ще бъдат на базата 195.00 лева, а не 350. Освен това от 01.01.2007 г. ми вдигнаха заплатата на 390 лева, но подписах допълнителното споразумение чак края на м. февруари, с дата 01.01.07. Когато попитах на каква база би трябвало да взема болнични, от счетоводството ми казаха, че вече са писали, че заплатата ми е 350, а не 390 и така ще си остане - т.е. на тази база ще ми платят болничните. newsm78

Не е вярно това, което са ти казали. Щом споразумението ти е със дата 01.01.2007, те са длъжни да те направят корекция на заплатата за януари и също така са длъжни да подадат коригирани данни в НОИ.

А колкото до това, че не ти се плащат осигуровки, това също не трябва да те притеснява. Защото щом парите са изплатени, осигуровките са дължими. Проблем щеше да е, ако не са изплатени. Но щом са ти изплатени, тогава на теб обезщетението трябва да ти се калкулира на база цялата заплата, а НОИ трябва да си търси осигуровките от работодателя ти.

Съветвам те да направиш следното, отиди до НОИ и си вземи персонален код, с който можеш да проверяваш какви данни са подавани за твоите осигуровки. Защото данните са много важни. Като видиш какви са данните, пак пиши, за да видим дали са коректни или не. Работодателя е длъжен да подаде данни за всички изплатени пари, независимо дали е платил или не осигуровките. Ако денните не са коректни, пак не се притеснявай. Има начини да се оправи това. Включително и без съдействието на работодателя ти.

Направи това, което съм те посъветвала, а междувременно аз ще изровя инструкциите на НОИ за това как се плащат обезщетенията, когато работодателя не е внесъл дължимите осигуровки, за да ти дам текстовете, които засягат твоя конкретен случай.
Няма проблеми, имаш достатъчно време. Ще оправим нещата  bouquet
за да обобщя случая на Mia_28
... за болничния за м.02.2007г .. той ще ти бъде изчислен на база реално платените осигуровки защото за база ще се вземе период от м.01.2007 - 08.2006г. или на аванс + погашението към банката .. защото и това се счита за изплатена сума .. или все едно си получила аванс от 195лв.+100лв.  май беше ... когато работодателя ти изплати и остатъка до пълния размер на заплатата ти .. /350лв. май каза ти/ ще се получи т.нар. корекция или допълнително обезщетение за получаване .. ако работодателя ти направи това през 2007г. .. то ще ти бъде изплатено в срок до 31.05.2008г. ...
.. така .. сега за бъдещия ти болничен за бременност и раждане .от м.07.2007г. /май каза ти/ ..
.. от 01.01.2007г. е в сила текст в КСО .. който задължава работодателите да внасят осигуровките по трудовите възнаграждения ежемесечно .. независимо дали са изплатени частично .. изцяло .. и т.н. варианти .. или ако заплатата ти е 390лв. независимо дали си я получавала или не .. обезщетението ти ще бъде върху тази сума ...
.. послушай колежките ..
П.С. ЗИНА   bouquet .. не рови за наредбата .. мисля че нейния случай не влиза там ..
И аз по случая на Миа. Мисля, че мако се разминаваме, затова ще я помоля да се включи и да изясни недоразумението. Аз разбрах, че 350 лева е брутната и заплата, а не чистата. Към нея и се начислява клас около 5 лева и 22-225 лева някакви социални ( за път или за храна, не помня точно ). При тези начисления, често се получава около 295 лева. Които те на практика си и изплащат, така че не мисля, че има какво да и се доплаща. Това, което нея я притеснява, до колкото разбрах, е че върху 100-те лева, които се превеждат по кредита, не са внесени дължимите осигуровки.
Миа, моля само да изясните 350 лева брутната ви заплата ли е или нетната?
Първо казвам едно голямо БЛАГОДАРЯ на Радо и на Зина  bouquet Hug. И съжелявам, ако съм ви отнела от времето Hug
Заплатата ми е 350.00 + 5.00 лева клас + 25 лева за храна = 380 лева до 31.12.2006 г., чисто взимам 295 лева, като 100.00 от тях директно ми ги превеждат към банка, а останалите 195.00 взимам като аванс. От 01.01.2007 заплатата ми е вдигната на 390.00 + 25.00 лева храна + 5 лева клас = 420 лева, а чисто не зная колко ще взимам newsm78.
С две думи, аз искам да знам кога и колко болничен ще получа за периода от 08.01.07 до 14.02.2007 и кога ще ги получа тези пари newsm78. А също и към Радо - правилно ли съм разбрала, че дори да не са ми платени осигуровките в/у цялата ми заплата, майчинството при всички положения ще ми го платят на базата на 90% от 390.00 лева? newsm78
Благодаря ви много още веднъж!  bouquet

# 87
  • Варна

Ако ползвате неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 годишна възраст, тогава здравното осигуряване е за сметка на работодателя.

Това ме интересуваше. Благодаря отново  bouquet

# 88
Здравейте. Имам следния въпрос:
Аз съм в болнични (45 дена преди термина) от 20/02/07 и би трябвало да получавам болнични на базата на осиг. доход за месеците Август'06-Януари'07. Тъй като през м. Март'07 очаквам да получа бонус от работодателя си, на който ще бъдат начислени всички данъци и осигуровки, за майчинството през Април ще бъде ли направено пре-изчисление на сумите на базата месеците Октомвери'06 - Март'07 или веднъж изчислено майчинството не се пре-изчислява?

# 89
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте. Имам следния въпрос:
Аз съм в болнични (45 дена преди термина) от 20/02/07 и би трябвало да получавам болнични на базата на осиг. доход за месеците Август'06-Януари'07. Тъй като през м. Март'07 очаквам да получа бонус от работодателя си, на който ще бъдат начислени всички данъци и осигуровки, за майчинството през Април ще бъде ли направено пре-изчисление на сумите на базата месеците Октомвери'06 - Март'07 или веднъж изчислено майчинството не се пре-изчислява?

Ако ви подадат в персоналния регистър коригирани декларации обр. 1 със разпределения бонус по месеци, би трябвало от НОИ да ви преизчислят обезщетенията

Общи условия

Активация на акаунт