Майчинството счетоводно - 3

• 148 074
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте, имам следното питане и се надявам да ми помогнете:
В момента съм по майчинство вече една година, август чакам второто си детенце ,  пак ли ще имам право на 2 години отпуск по майчинство за него?Трябва ли да предупредя работадателя си и кога най-късно.Имам ли право на второ майчинство(ако има такова нещо) без да съм прекратявала първото, искам да кажа, без да съм се връщала на работа?

# 136
Здравейте.Имам един въпрос към вас.
 Работя на постоянен трудов договор.Бременна съм в 3м.Уведомила съм прекия си началник устно.Тя се обажда в личен състав и и казаха че няма нужда да ги уведомявам писмено,а само шефката да уведоми ръководителя на отдела.Проблема е че след 2 месеца предстоят съкращения поради спиране на едно производство с което аз съм свързана.Но длъжноста ми се води свързана не само с това, а и с  други производства.
Въпроса ми е дали трябва да ги уведомя писмено за да съм защитена от съкращение?От 12.03 излизам в болнични за патологична бременност.Този болнични не е ли също вид писмено уведомление?И ако съм в болнични до раждането също ли съм защитена от закона?
 Благодаря предварително за отговорите! Simple Smile

Задължително е да представите документ, който да удостоверява бременността, например бележка от наблюдаващия гинеколог. Иначе няма как да докажете, че сте уведомила за бременността си.

Задължение за уведомяване
Чл. 313а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) Бременната работничка или служителка ползва права по чл. 140, ал. 4, т. 2, чл. 147, ал. 1, т. 2, чл. 157, ал. 2, чл. 307, 309, 310 и чл. 333, ал. 5 след удостоверяване на състоянието си пред работодателя с надлежен документ, издаден от компетентните здравни органи.

Съгласно КТ докато сте бременна не могат да ви съкратят поради закриване на част от предприятието без разрешение на ИТ. Но пък могат да поручат такова разрешение, ако няма друга подходяща за вас длъжност. Поговорете с работодатеря си, за да сте наясно какви са неговите намерения.

# 137
Здравейте, имам следното питане и се надявам да ми помогнете:
В момента съм по майчинство вече една година, август чакам второто си детенце ,  пак ли ще имам право на 2 години отпуск по майчинство за него?Трябва ли да предупредя работадателя си и кога най-късно.Имам ли право на второ майчинство(ако има такова нещо) без да съм прекратявала първото, искам да кажа, без да съм се връщала на работа?

Имате право на всичко, на което сте имала право и за първото дете - болничен, отпуск. Не е задължително да уведомявате работодателя. Мисля, че е коректно, но нищо не ви задължава да го направите.
Също така не е задължително да се връщате на работа. Ако се върнете на работа, размера на обезщетението ви ще се изчисли на база дохода ви от 6-те месеца преди излизането ви в болничен. Ако не се върнете на работа имате право обезщетението ви да се изплати в размерите, в които се е изплащало и за първото дете, ако това е по-изгодно за вас. 

# 138
  • The O.C.
Извинявай за въпроса ,но не разбрах дали болничния за патологична бременност се счита за уведомление и дали съм защитена докато съм в болнични.Няма как да попитам работодатела защото работя в голяма международна фирма.В личен състав казаха че било достатъчно устно уведомление.

# 139
Извинявай за въпроса ,но не разбрах дали болничния за патологична бременност се счита за уведомление и дали съм защитена докато съм в болнични.Няма как да попитам работодатела защото работя в голяма международна фирма.В личен състав казаха че било достатъчно устно уведомление.

Не е достатъчен болничния. Поискайте си бележка от лекаря.
А това, че работите за международна фирма няма никакво значение. Аз не ви казвам да говорите със собственика на фирмата. Местното подразделение на фирмата е регистрирано, съгласно българското законодателство. Вие имате началник, фирмата ви има материално отговорно лице. Вие имате работодател в България. Най-вероятно с него сте пописала трудовия си договор.

# 140
Здравей те! И аз имам въпрос който може и да е задаван, но нещо имам проблем и не мога да отворя предишните теми. Ситуацията при мен е такава: аз съм в майчинство и съответно работодателят ми трябва да ми го изплаща. За миналата година са ми изплатени само 1500лв, а за тази около 300. Ясно ми е че нещо не е наред и искам като отида да питам защо е така да съм подготвена за спор и да си защитя правата. Интересува ме какъв е процента на осигуровката която се праща вурху парите за майчинство,не е ли длъжен работодателя да ги плаща отделно, а не да ми ги удържа и как да постъпя според вас.
Благодаря ви!

# 141
Ilistavreva, така е защото работодателя не плаща редовно осигуровки,вкл. и твоите здравни и съответно се бави и майчинството ти, което НОИ превежда на работодателя. Аз също не получавам навреме майч-вото си и също си плащам здравната осигуровка ,която по принцип се плаща от работ-ля. 3.9% от 160 лв беше до миналата година осигуровката. За всеки случай върви пак до фирмата виж какво ще ти кажат,ако се наложи постресни ги малко с инспекцията по труда пък дано има ефект Peace

# 142
Здравей те! И аз имам въпрос който може и да е задаван, но нещо имам проблем и не мога да отворя предишните теми. Ситуацията при мен е такава: аз съм в майчинство и съответно работодателят ми трябва да ми го изплаща. За миналата година са ми изплатени само 1500лв, а за тази около 300. Ясно ми е че нещо не е наред и искам като отида да питам защо е така да съм подготвена за спор и да си защитя правата. Интересува ме какъв е процента на осигуровката която се праща вурху парите за майчинство,не е ли длъжен работодателя да ги плаща отделно, а не да ми ги удържа и как да постъпя според вас.
Благодаря ви!

Ще си позволя да не се съглася с колежката. Това дали фирмата си плаща осигуровките няма отношение към изплащането на вашето обезщетение, след като тосе изплаща чрез работодател. Още повече, че вие получавате суми. Ако изобщо не получавахте, тогава можеше да се предположи, че има проблем в това отношение, но след като получавате...не може да се твърди такова нещо. Освен това работодателят е длъжен да ви преведе дължимото, а после да си го тегли от НОИ. Това дали ще му го изплатят от НОИ не е ваш проблем.

С удоволствие бих ви помогнала да се подготвите, но има едни проблем. Според вас нещо не е наред, но за да се подготвите трябва да знаем какво не е наред. Мисилте, че ви се плаща по-малко, но аз няма как да го знам. Нито сте посочила осигурителен доход, нито сте посочила каква сума според вас е трябвало да ви се изплати. Възможно е и вие да сте допуснала грешка. Добре е да знаете точно каква сума не ви е изплатена, за да знаете какво търсите от работодателя си като задължение.

По отношение на осигуровките, работодателя ви дължи само здравно осигуряване, докато сте в майчинство. Осигуровката се дължи върху 220 лева. Вие не дължите нищо.

Ако дадете повече информация, с удоволствие ще ви помогна да открием проблема и ще ви посъветвам как да действате.

P.S. И само още нещо да вметна. Първо, плащането на здравната осигуровка няма нищо общо с обезщетението за бременност и раждане. И второ, инспекцията по труда не се занимава с неизплатени обезщетения за временна неработоспособност. Това е в ресора на НОИ. Ако ще ги плашите с контролен орган, следва той да е НОИ, а не ИТ.

# 143
Благодаря за информацията. Мого са мо да кажа че съм осигурявана на минималната заплата за 2005като ни водеха че работим 4 часа. А ми е странно да ми изплаща един месец 100лв, друг 120, трети някаква друга сума, като сума та за месец не е била повече от 140лв(а си мисля че трябва да вземам минимума от160 за миналата и 180 за тази година).

# 144
Благодаря за информацията. Мого са мо да кажа че съм осигурявана на минималната заплата за 2005като ни водеха че работим 4 часа. А ми е странно да ми изплаща един месец 100лв, друг 120, трети някаква друга сума, като сума та за месец не е била повече от 140лв(а си мисля че трябва да вземам минимума от160 за миналата и 180 за тази година).

Като гледам възрастта на детенцето си ползвала стария размер на болничния за бременност и раждане от 135 дни. По време на този болничен получаваш минималната работна заплата за страната. За 2005-та беше 150, за 2006-та 160, а сега е 180 лева. След това, по време на отпускът за отглеждане на дете, за миналата година ти се дължат по 160 лева на месец, а за тази по 180 лева.
Тези суми следва да получаваш чисто и от тях не се правят удръжки.
По отношение на обезщетението за отглеждане на дете до 2 години, сумата се определя всяка година и за нейния размер няма нужда да доказваш нищо.
За това, че обезщетението за бременност и раждане не може да е по-малко от МРЗ за страната - чл.49 от КСО.
Мисля, че е най-добре да поискаш като начало фиш за заплата от работата ти. От него ще видиш какво ти се начислява и евентуално какви удръжки ти правят. Ако нещо те смущава - попитай ги защо ти плащат по-малко.
Само още нещо да попитам - от кога работиш там и дали е въможно към датата на излизане в болничен да не си била натрупала необходимия стаж?

# 145
Здравейте,

на 14-ти Март излизам болничен. Знам, че трябва да занеса 1-ви болничен за 45 дни до термина, 2-ри болничен - за ???? след раждането и 3-ти болничен за ????? дни? Никой досега не можа да ми каже в три прости и ясни изречения колко болнични и за колко дни трябва да занеса в компанията в която работя- тези 315 дни ще започнат да текат за мен от 14-ти Март ли или от раждането на детето?
Видях, че някои от вас са извадили справка от страницата на НОИ за осигурителния доход: Раб. дни - Бруто- Нето за период от 6 месеца. Как мога да извадя и аз такава справка, за да изчисля колко ще ми се заплаща за времето, когато съм болничен?
...и още нещо - сумата след всички изчисления  за работен ден (примерно 35 лева) ще се заплаща от НОИ  по работните дни в месеца ли?
Благодаря предварително за отговорите!

# 146
Здравейте,

на 14-ти Март излизам болничен. Знам, че трябва да занеса 1-ви болничен за 45 дни до термина, 2-ри болничен - за ???? след раждането и 3-ти болничен за ????? дни? Никой досега не можа да ми каже в три прости и ясни изречения колко болнични и за колко дни трябва да занеса в компанията в която работя- тези 315 дни ще започнат да текат за мен от 14-ти Март ли или от раждането на детето?
Видях, че някои от вас са извадили справка от страницата на НОИ за осигурителния доход: Раб. дни - Бруто- Нето за период от 6 месеца. Как мога да извадя и аз такава справка, за да изчисля колко ще ми се заплаща за времето, когато съм болничен?
...и още нещо - сумата след всички изчисления  за работен ден (примерно 35 лева) ще се заплаща от НОИ  по работните дни в месеца ли?
Благодаря предварително за отговорите!

Ами никой не може да ви каже, защото никой не може да знае със сигурност. Първо ви се издава болничен за 45 дни преди термин. Ако родите след термин ( ето това никой не знае, кога ще родите ), наблюдаващия бременността лекар ще ви издаде болничен за разликата от термина до раждането. След като родите, от болницата ще ви издадат болничен лист за точно 42 дни. Последният болничен лист ще ви издаде педиатъра на детето. Този последен болничен лист е за разликата между 135 дни и дните, които до момента сте ползвала. За останалите 180 дни до 315 не се издава болничен лист, а се подава молба.

315-те дни започват да текат 45 дни преди определения термин.

Справка от НОИ можете да си извадите от страницата на НОИ или от страницата на НАП. За целта обаче трябва да имате персонален код. Ако нямате такъв, трябва да отидете в НОИ, за да ви дадат такъв.

Среднодневния размер на обезщетението се изплаща за всеки работен ден през 315-дневния период.

# 147
Привет и от мен, абе извинявайте ако повторя  други питания,надявам се да не ви досаждам много,въпроса ми се състои в следното:при изчисляване на майчинството,при излизане 45 дни преди раждане,какъв период се взима,за да се оформи възнаграждението по време на 315 дни,набаза месеци или на база календарни дни.Ако излизането 45 дни прееди майчинството е на 21 юли-от 21 януари ли се взима периода или от 1 февруари?

# 148
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Привет и от мен, абе извинявайте ако повторя  други питания,надявам се да не ви досаждам много,въпроса ми се състои в следното:при изчисляване на майчинството,при излизане 45 дни преди раждане,какъв период се взима,за да се оформи възнаграждението по време на 315 дни,набаза месеци или на база календарни дни.Ако излизането 45 дни прееди майчинството е на 21 юли-от 21 януари ли се взима периода или от 1 февруари?

6 месеца назад, не от дата до дата. Ако например болничния ви започва от 10.05.2007 г. базата ви ще бъде м. ноември 2006 - м. април 2007 г.

# 149
ами ако през цялата си бременост си била в болнични, тогава как се изчисляма майчинството? Thinking

Общи условия

Активация на акаунт