Мастопатия кистоза

• 399
  • 2
  •   1
Отговори
Здравейте, бих искала да попитам дали някой е имал сходен проблем и как са се развили нещата. Преди около дне седмици получих доста силни болки в лявата гърда. Болката я чувствам, под зърното , всякаш локализирана на едно място и при натиск боли доста силно и пари. На своя глава реших да отида на мамография. На 31г. съм майка на две деца. В резултата ми пише " Мастопатия кистоза гл маме билатералис". Дотук добре , запозната съм , че доста жени имат такава мастопатия, но не е нещо страшно. Но след като отидох при личната лекарка все пак да погледне, тя леко ме постресна, че горе в самото описание пише" Пръстани среднопетнисти плътни сенки" , та не трябвало да са плътни тези сенки. Имам другата седмица час за хирург мамолог,но тя ме притесни с реакцията си. Бих искала да чуя и мнение на някой сблъскал се с това, какво би следвало хирурга да види и всичко по темата би ми било полезно. Благодаря Ви!

# 1
На мамографията накрая не пише ли коя група си? Спрямо нея може да прецениш евентуално колко е сериозно.
Категории BI-RADS:
Скрит текст:
BI-RADS оценките се използват като препоръка при вземането на клинични решения и необходимостта от биопсия:
BI-RADS 0 = Непълна – Нуждаете се от допълнителна оценка на изображения и/или предишни ехографии или мамографии за сравнение
BI-RADS 1 = Нормална
BI-RADS 2 = Доброкачествена
BI-RADS 3 = Вероятно доброкачествена (от 0 до под 2% вероятност за злокачественост)
BI-RADS 4A = Слабо подозрение, с 2 до 10% вероятност за злокачественост
BI-RADS 4B = Умерено подозрение, над 10 до 50% вероятност за злокачественост
BI-RADS 4C = Силно подозрение, над 50 до 95% вероятност за злокачественост
BI-RADS 5 = Много голяма вероятност за злокачественост над 95%
BI-RADS 6 = Злокачествено заболяване, доказано чрез биопсия

Обикновени, групирани и повечето усложнени (възпалени) кисти са BI-RADS 2 (доброкачествени) и при тях не е оправдано извършването на биопсия.

Понякога усложнените кисти могат да бъдат определени като вероятно доброкачествени (BI-RADS 3), което изисква проследяване през 6 месечен период.

Комплексните кисти трябва да бъдат поставени в категории BI-RADS 4 или 5. При тях се препоръчва биопсия.

Не се плаши предварително. Хирургът ще ти види мамографията и също може да те прегледа - с опипване или ехограф, ако реши, че е нещо притеснително ще предложи биопсия или операция за премахване.

# 2
Ами не пише нищо за категория. Благодаря Ви ❤️

Общи условия

Активация на акаунт