Как се става частен учител по езици

• 925
  • 10
  •   1
Отговори
Здравейте! В момента уча начална педаготика с английски. Винаги съм искала да се занимавам с деца. Но напоследък се замислям, че бих искала да направя нещо свое, а именно да си отворя клуб по езици някой ден. Знам английски и немски и въпроса ми е ако имам сертификати за добро ниво по тези езици, дали ще мога да си отворя клуб. Предполагам, сертификатите ще са достатъчни и няма да ми трябва някаква филология като висше образование?

# 1
  • Mars Hotel
Искаш да даваш частни уроци или да имаш клуб? Това са различни неща. Съветите ще зависят от целта ти. Предвиди, че трябва да се плащат данъци, както и че ще ти трябват препоръки и някакви резултати, които можеш да покажеш на клиентите. Имай предвид, че да говориш език и да го преподаваш са две много различни неща. Имаш ли система по която да работиш, можеш ли да правиш разпределение на материала, имаш ли идея как се работи по нивата на Европейската езикова рамка?

# 2
  • София
Предлагам ти първо да се пробваш няколко години към различни малки школи, да "откраднеш занаята", пък тогава да видиш дали ще си правиш твоя школа.
Аз, по принцип имах такава идея преди Ковид, бях си намерила помещение, счетоводител, но нещо се уплаших за заема. Пък то дойде Ковида...
Сега работя в друга област.

# 3
Искаш да даваш частни уроци или да имаш клуб? Това са различни неща. Съветите ще зависят от целта ти. Предвиди, че трябва да се плащат данъци, както и че ще ти трябват препоръки и някакви резултати, които можеш да покажеш на клиентите. Имай предвид, че да говориш език и да го преподаваш са две много различни неща. Имаш ли система по която да работиш, можеш ли да правиш разпределение на материала, имаш ли идея как се работи по нивата на Европейската езикова рамка?
Бих искала да си имам клуб. Това е идея, която имам от скоро и просто исках да знам дали бих могла да преподавам само с взети нива за езиците и завършена начална училищна педагогика. Останалото с желание ще го науча. Как да разпределям материала и така нататък, което в никакъв случай няма да е лесно, но още съм на 19, така че имам време.

# 4
  • София
То си е чиста математика - един учебник обикновено има 10 урока по 4 части, което прави 40 урока. В повечето случаи хората плащат за курс от 80 часа - значи преподаваш един урок за 2 часа. Това, което "спестиш' от по-лесните уроци, го "харчиш" в по-трудните с допълнителни обяснения и упражнения.

# 5
Предлагам ти първо да се пробваш няколко години към различни малки школи, да "откраднеш занаята", пък тогава да видиш дали ще си правиш твоя школа.
Аз, по принцип имах такава идея преди Ковид, бях си намерила помещение, счетоводител, но нещо се уплаших за заема. Пък то дойде Ковида...
Сега работя в друга област.
Бих искала първо да работя за друг, да, за да видя как процедират другите школи и да взема идеи 🙂

# 6
  • Mars Hotel
Хубаво е, че на 19 имаш идеи как да се развиваш. Наистина поработи в някоя школа, натрупай опит и даже, ако учениците те харесат, после може да си ги "откраднеш".

# 7
  • Варна
Първо е хубаво да се добие опит, след това да развиваш частна инициатива в тази посока.

Имам приятели, които са тръгнали по този път - в последните 1-2 години като студенти по Английска филология започнаха работа в частни езикови школи, където продължиха да работят и след магистратурата им дори. След това отвориха собствена школа - да не те разочаровам, но конкуренцията там е жестока и голяма, пълно е с такива школи и онлайн и на място, трябва си стабилно доказване.

# 8
В големите градове има свръхпредлагане, а като включим и онлайн услугите, конкуренцията е убийствена. И знанието на езика е най-малкият проблем. Родителите искат все по-добри условия, все по-нови методи, все по-атрактивни помагала. А това означава - голяма инвестиция, която млад човек трудно може да си позволи. Отделно се търсят и опит, и доказано име.

Не разбрах какво точно искаш да направиш, обаче. Клуб за деца с опция за изучаване на чужд език? Езикова школа за деца с общи уроци? Езикова школа за деца с индивидуални уроци? Частен учител, клуб и школа са три съвсем различни концепции.

И моят съвет е да поработиш за друг, да се ориентираш какво точно искаш, и тогава да правиш инвестиции и да взимаш решения.

# 9
Школа или клуб, това са различни неща. Какво ти е нивото на езиците? Сертификат какъв имаш? По мои наблюдения преподаватели много, влез в uchuteli. bg  са видиш за какво става въпрос, огромно предлагане, завършили в чужбина,  с майчин език английскии, немски. Аз лично и не само,  вече всичко което уча е онлайн, хората се преориентират в тази посока. Да развиеш клуб, където да се занимаваш с деца, уроци, занимания след училище има повече шанс и перспективи  от езикова школа.

# 10
Първо и задължително натрупай опит това е най-важното а и много неща се учат в практиката ,успех!

Общи условия

Активация на акаунт