Къната, билките и всичко останало за билките - Тема 19

• 21 279
  • 693
  •   2
Отговори
# 675
Ще станат бели, но след няколко измивания и то в корена. По-надолу си остават рижаци.

# 676
Mila, аз боядисвам само корени, те и рижаците са там. Мисля да редувам къносванията - едно само с Medium Brown (Light Mountain) и след това - смес светлокестеняво с тъмнокестеняво. С публикациите тук си засичам на колко време съм се боядисвала. Вече си бях побеляла.

Последна редакция: пн, 02 фев 2026, 21:37 от anmasu

# 677
Момичета, имам нужда от сериозен съвет.
Става въпрос за приятелка, която живее в Щатите. Тя по рождение е с много, много черна коса, но вече корените солидно са си побелели. Грозна картинка е. Обаче при къносване (от много време) корените стават руси. Най- вероятно заради белотата им. Кажете как да се опита да ги потъмни? Търся вариант това да стане в една стъпка, защото за две къносвания няма никакво време, но това е друга тема.
Хубав цвят се е получил, anmasu.

# 678
  • София
С какво се боядисва?

# 679
А има ли идея да се боядисва в светъл цвят? Майка ми е с естествено черна коса, но откакто е много бяла, се прави светлокестенява, за да не контрастират корените, когато израстват. Аз за мен не си го представям, защото съм с тъмни вежди и ще е грозно.

# 680
  • Бургас
Мария, а тя с какво точно се прави, че  стават руси? С къна биха станали огнени.

# 681
Косата ѝ е Гарваново черна и дълга. Мисля, че се къносва с индиго и къна.
Скоро ѝ пуснах линк с къната от Ай герб, за да я купи и пробва, но тя я определи като боя и хич не ми вярваше, че не е. Пуснах ѝ и описанието, тогава вече ми повярва, но се съмнявам да я поръча.
Признавам си, че съм вдигнала ръце от нея. Хубава жена, работи в банка на престижна позиция и въобще не се замисля колко зле изглежда в очите на околните. Оправданието ѝ е, че там никой не обръща внимание.

# 682
Ако е Light Mountain, мисля, че е покривна, колкото и другите билкови бои, поне от опита ми с нея и с Cultivator's. Сигурна съм, че го правите от загриженост и обич, но как "изглежда в очите на другите" не е толкова важно, ако тя се харесва. В Америка пък, доколкото знам, наистина не е чак такъв фактор, както по Балканите.

Последна редакция: вт, 03 фев 2026, 13:40 от anmasu

# 683
Не, не се харесва, но някак се е примирила, а винаги се оправдава с липсата на време за нея.

# 684
  • Бургас
В такъв случай нищо не можеш да направиш повече за нея. Може да има някакъв хормонален проблем или да пие някакво лекарство ако наистина не хваща. Иначе ми прилича да се прави с нещо с преобладаваща касия.

# 685
https://www.amazon.de/-/en/Colouring-Cream-Henna-Nettle-Extract/ … 2C253&sr=8-3&th=1

Тази къна на хербал тайм е много добра - тя е с готова кремообразна консистенция - лесно се нанася, защото не се бъркат смеси и прахчета, всичко си е готово.

# 686
  • София
https://www.amazon.de/-/en/Colouring-Cream-Henna-Nettle-Extract/ … 2C253&sr=8-3&th=1

Тази къна на хербал тайм е много добра - тя е с готова кремообразна консистенция - лесно се нанася, защото не се бъркат смеси и прахчета, всичко си е готово.

Какво и е доброто, ако се зачетеш в състава.
За мене е боя с лепнато модерно име къна.
Бъркането на смеси и прахчета е най-малкия проблем, става за минути.
Но всеки е свободен да се плеска с каквито си иска бои.

# 687
Това е българска боя, уж билкова. Ето това ѝ е състава.

# 688
Hе съм специалист по състава, но пише къна. Съдържа касия, екстрат от коприва, зехтин и рициново масло. Няма окислител и не мирише на боя - няма парабени и сулфати. Така че за мен не може да се определи като боя.

# 689
Именно, защото не си специалист, за теб не  е боя. Но това си е химия с някакви билкови екстракти, един от които е къна. И то не са преобладаващи.
За твоя информация - винаги, когато четеш състава на някой козметичен продукт на първо място са изброени съставките, които са с най-голямо процентно съдържание. И така подред на номерата. Т.е. колкото по-далеч надолу е екстракта, в случая, ако говорим за къна специално, че за нея дадох пример - виж къде е в състава Lawsonia inermis, което е латинското наименование на къната - толкова е по-малко. Предишното е касия.
И може да няма парабени, но има достатъчно много други консерванти. Например Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone, които в някои случаи са силни алергени. Не ми се занимава да ти вадя всички съставки коя какво значи, но това не е къна, не е и билкова боя. Това е химическа боя с билкови екстракти, които не са преобладаващи.

Ето ти състав на random истинска билкова боя:

Състав(INCI): Indigofera Tinctoria, Lawsonia Inermis, Emblica Officinalis, Eclipta Alba, Azadirachta Indica

Това е съставът на кестенявото на Хеннафокс. Предполагам - прави впечатление веднага колко малко съставки има. И те са само основните - индиго, къна, амла, Брингарадж, нийм, в конкретния случай. Различните марки ползват различни билки за различните си цветове, но основно са изброените, както и касия, лайка, чимерика, алое, екстракти от кафе, чай, хибискус, зизифус.

Тъй че - няма лошо да си боядисваш косата с тази боя, щом ти харесва и имаш добър резултат, но просто това не е нещото, което си представяш, че е.
И повярвай ми, много е добре да следиш какъв е състава на продуктите, които ползваш и да научиш основните неща, кое какво е, за какво се ползва, какво трябва да се избягва, защото светът е така залят от химия и то евтина, че после защо сме алергични, имаме косопад и какво ли още не.

Общи условия

Активация на акаунт