Любими откъси, мисли, цитати, с които живеем - 12

• 43 108
  • 707
  •   1
Отговори
# 675
  • тук, на мястото си
"Ще се оправят работите. Злото не е трайно,
доброто е господар на човешкото сърце."

-"Гераците", Елин Пелин

# 676
И ми остана навик непривичен -
невроза ли е, друго ли - не знам,
но с много хора често съм самичък,
а в самотата - много рядко сам.

Дамян Дамянов

# 677
За да запазиш тайната от враговете си, запази я от приятелите си."

Арабска поговорка

# 678
Най-често цитираната формулировка на български е:
„От всички барове във всички градове по целия свят тя влиза в моя.“
Оригиналът на английски е:
“Of all the gin joints in all the towns in all the world, she walks into mine.”
реплика от филма „Казабланка“ (1942), изречена от Рик (Хъмфри Богарт).

На мен ми направи впечатление защото аз си направих собсвена интерпретация във връзка с присъствието на човек в моя живот. Simple Smile

# 679
  • София
Писмо до Дядо Коледа
Тази година няма да ти искам неща, които се опаковат.
Искам онова, което се усеща.
Подари ми малко спокойствие — да ми стига, когато светът е шумен.
Подари ми хора, с които думите са по-малко важни от присъствието.
Подари ми смелост да затворя врати, които само дрънчат, и да отворя онези, които светят.
Подари ми моменти — истински, не идеални.
И ако можеш…
Напомняй ми по-често да вярвам в чудеса.
Не защото са редки, а защото ги забравям.
Благодаря ти.
И тази година ще оставя прозореца леко открехнат — да влиза светлина. ❤️

# 680
  • някъде другаде
Най-голямата печалба не е да удариш джакпота от лотарията, макар че и това си е голяма радост. Най-добрата награда е да случиш на родители, на деца, на приятели. Най-голямата благословия е да си обичан - такъв, какъвто си, дори когато  вътрешно си знаеш , че не си най-добрия човек на света, да си обичан дори , ако, не дай си, Боже, се превърнеш в бреме - участ по-страшна няма накъде. Да си обичан, да си нужен, да си незаменим - кой казва, че няма незаменими хора, има и още как. Да си обичан е достатъчна причина да ставаш сутрин, да си благодарен и за хубавото и за не дотам хубавото, да прекосяваш планини и морета, да летиш! Да се усмихне сърцето ти, да е мир на душата ти....
Рая Видинска

# 681
Много е цитирана Рая Видинска , но няма много общо с реалността . Особено в последното. Има ситуации в които независимо колко обичаш един човек не можеш да му осигуриш живота , който иска. Също така има ситуации в които не можеш да си благодарен. 
Изобщо хубави приказки с които може да живеем много възвишено и поетично, докато не ни се случи да попаднем в ситуация и да се чудим .... по нейната дефиниция що за хора сме.

# 682

Стефан Цанев

# 683
  • София
"Понякога трябва просто тихичко да се отдалечиш от хората. Ако ги е грижа, ще забележат. Ако не - ти ще знаеш къде стоиш. Понякога трябва да оставиш другия да си избере пътека.
Понякога тя съвпада с твоята, понякога не. Понякога трябва просто да замълчиш, за да чуеш.
Да затвориш очи, за да видиш.
Да затвориш уста, за да изкажеш романи. Понякога тишината говори по-силно от думите.
Понякога, Бога ми, тишината е оглушителна, и точно неказаните думи режат най-дълбоко."

"Пепел от тръни"
Филип Узунов

# 684
  • някъде другаде
Най-добрата възраст за една жена започва, когато тя престане да вярва, че щастието ѝ зависи от някой друг.
Когато спре да гони хора, да се ядосва за дреболии и да чувства, че трябва да отговаря на всяко съобщение.
Започва, когато разбере, че намеците не заслужават вниманието ѝ, че споровете отнемат само спокойствието ѝ и че отдалечаването от клюки, драми и трудни хора е акт на самоуважение.
Идва моментът, когато тя може да загуби приятели, спомени или години, но никога повече достойнството си.
Най-добрата възраст за една жена настъпва, когато добротата е нейният най-красив грим, мирът – нейното най-голямо богатство, а усмивката – най-силното ѝ оръжие.
Fernando García

# 685
  • тук, на мястото си
"Истината винаги се намира в простотата, а не в многообразието и безпорядъка."

Исак Нютон

# 686
Реших да прочета Големите надежди на Дикенс. Гледала съм филма, майка ми ми е разказвала историята, но до сега не я прочетох. В началото съм още, но от там

„Макар в живота той да е грешил, с добро сърце на тоя свят е бил.“
...
Освен това, Пип, не забравяй никога, че аз толкова се нагледах как майка ми се трудеше, трепеше, мъчеше и през целия си живот не видя покой, та ужасно се боя да не съгреша с нещо пред жена; по-лесно ми е пред себе си да съгреша и да си навлека беда. Най бих искал, Пип, всичко да се струпва върху мене; за тебе, моето момче, да няма Гъдел, аз да поема всичко; ала в живота има и добро, и зло, Пип; само че ти не вземай много присърце злото.

Тук противно на многото истории как от лошо децата израстват лоши възрастни Дикенс представя Джо , който с много тежко детство , но е голям добряк.

Последна редакция: чт, 25 дек 2025, 21:37 от bella-ciao

# 687
"Никой никога не се е успокоил,само защото някой му е казал да се успокои" – д-р Хаус от едноименния сериал. Yum

# 688
Аз продължавам с Дикенс. Бавно напредвам защото дочитам със сетни мъки друга книга паралелно. Но обичам да довършвам книгите.

Твоят верен приятел ще ти каже ей това: ако не можеш да станеш необикновен, като вървиш по правия път, никога няма да станеш необикновен по кривите пътеки. Затова никога не лъжи, Пип, ако искаш да живееш спокойно и да умреш щастлив.
пак от Големите надежди

и това ми хареса

Този ден бе за мене паметен, защото дълбоко ме промени. Но така се случва във всеки живот. Представете си, че от кой да е живот бъде заличен някой ден и помислете колко различна посока би поел той. Оставете за миг книгата, читателю, и помислете за дългата, желязна или златна, трънена или цветна верига, която никога не би ви обвързала, ако първото й звено не е било изковано в някой паметен за вас ден.

Последна редакция: пт, 26 дек 2025, 03:56 от bella-ciao

# 689
пак от Големите надежди
Нямах нищо против да го види Хърбърт или баща му, защото уважавах и двамата, но по никакъв начин не исках да го види Дръмъл, когото презирах. Така през целия си живот ние вършим най-недостойните си и жалки постъпки именно заради хора, които най-много презираме.
...
Най-изкусен измамник на този свят е оня, който мами себе си, и аз естествено успях да се измамя.

Последна редакция: сб, 27 дек 2025, 04:40 от bella-ciao

Общи условия

Активация на акаунт