Любими откъси, мисли, цитати, с които живеем - 12

• 39 422
  • 673
  •   1
Отговори
# 660
  • тук, на мястото си
Веднъж мишката забелязала, че стопанинът на фермата е сложил капан за мишки.Тя разказала за това на кокошката,  овцата и кравата.
Но те всичките и отговаряли:
“Капанът за мишки е твой проблем, а не наш!”
Малко по-късно в капана се хванала змия –
и ухапала жената на фермера.
Опитвайки се да я излекуват, сварили на жената супа от кокошката. После заколили овцата, за да нахранят всички, пристигнали да навестят болната.
И, накрая, заколили кравата, за да нахранят гостите, дошли на погребението.
И през цялото време мишката наблюдавала от дупката си и мислела за нещата, които са чужд проблем,
докато не станат твой!
 “За мишките и хората”  -  Джон Стайнбек

# 661
"На тази възраст
вече не понасям излишни драми.
Нямам нерви за хора с надуто его
и ми е лесно да кажа
едно просто: „Хайде, върви си.“
Не се състезавам,
не се доказвам, не се обяснявам.
Не ми трябват фалшиви усмивки,
нито приятелства от интерес.
Не търся всички да ме харесват –
важно е аз да се харесвам, когато се погледна в огледалото.
На тази възраст предпочитам открадната целувка пред задължителна
и искрено „искам те“
пред празно „обичам те“.
Защото вече знам,
че мирът вътре в мен
струва повече от всяка победа
и че самотата, когато е спокойна,
е по-красива от шумната компания на грешните хора."

web.

# 662
  • някъде другаде
“- Изпиши в ума си с големи златни букви  само две думички: Радвай се!
И всеки ден намирай  за какво трябва да се радваш. Упражнение  простичко и ефикасно. Започвай с това, че си жив и здрав, доколкото можеш.
Радвай се, че вали дъжд, или че грее слънце, радвай се, че имаш дом, или че имаш работа, радвай се, че можеш да си позволиш това-онова, че имаш близки,  радвай се за всичко, за което се сетиш и ако го правиш непрекъснато, след време ще се изумиш как прекрасно и дръзко е променен животът ти и колко великолепно се чувстваш.
Голямото пътешествие започва с първата крачка, голямата промяна - само с две думички.”
РАЯ ВИДИНСКА

# 663
  • тук, на мястото си
Веднъж една свекърва каза:
- Гордея се, когато синът ми застане твърдо зад жена си. Това означава, че съм възпитала истински мъж!
А дали съм възпитала истински син ще покаже моята старост.
РАЯ ВИДИНСКА

# 664
"Природата и нейните закони били покрити с мрак.
 И рече Бог:да бъде Нютон – и настана светлина" Yum

– Александър Поуп,английски поет от 18-ти век. Случайно го открих. Препоръчвам ви го.

# 665
  • някъде другаде
Не можеш да сложиш живота си на пауза докато светът се успокои, докато неразумните поумнеят, горделивците се смирят, а подстрекателите да замълчат завинаги. Не, не можеш. Сякаш вчера бяхме на двайсет, млади, нетърпеливи, влюбени до уши, четяхме поезия и слушахме истинска музика. И всеки преливаше от мечти , а две от тях ми казват "мамо!" Но стига толкова, вече е минало и някак доближаваме финалната права, а е толкова хубаво да си жив, да си нужен, да си обичан, мил и благодарен, защото имаш още какво да кажеш, какво да дадеш, какво да направиш. Всичко, което правиш - добро или зло, има памет, но дали го осъзнаваме ще разберем по-късно. Или точно навреме.
Рая Видинска

# 666
  • тук, на мястото си
"Довери се на този, който може да види три неща в теб:
Тъгата зад усмивката ти;
Любовта зад гнева ти; 
Смисъла зад мълчанието ти".

Шекспир

# 667
  • Банско
Съществуват два вида глупаци - едните се отказват да направят нещо, защото са били заплашени, а другите мислят, че заплашвайки ще постигнат нещо.

# 668
"Война е състоянието, при което най-низките и порочни хора получават власт и слава."

Лев Толстой

# 669
  • на брега на морето
Не е цитат. Може и да е в разрез с правилата. Не знаех в коя тема да го сложа, затова реших тук. Позната каза " никой не се радва за мен, за новият ми телефон " , роднини и приятели не и се радвали, а аз споделях радостта и. После аз си купих кантар Омрон и и се похвалих, че ми изкарва добър процент мускули. Тя каза" тези кантари са неточни". Аз си замълчах. Мисълта ми е, че някои хора плюят по другите, че не се радват за тях, а самите те не могат да проявят елементарна съпричастност към радостта на другите....

# 670
"По-лесно е да намериш някого, на чието рамо да изплачеш болката ти, отколкото някого, който да е съпричастен с радостта ти."

Бях го чела някъде преди много време това, но не си спомням на кого е тази мисъл.

Хората си завиждат и често имат комплекси, за които не подозираме. Нищо ново под слънцето Grinning

Честито за кантара и за процента мускули Hands Muscle

# 671
,,За нищо не казвай-мое е,
само кажи-при мен е...
Защото нито златото,
нито пръстта,
нито любимия,
нито живота,
нито смъртта,
нито спокойствието,
нито тъгата ще бъдат с теб вечно..."
Руми

# 672
"Сиренето е безплатно само в капана за мишки."

Португалска поговорка

"Който не говори открито с теб, не е твой приятел."

Африканска поговорка

Последна редакция: пт, 28 ное 2025, 15:29 от Juana del Solar

# 673
  • някъде другаде
Писмо до мен, когато остарея
И така, мила моя, когато остарееш…
1. Не поучавай никога, никого. Дори ако си сигурна, че си права. Спомни си как това те е дразнело по твое време. И следвала ли си съветите на по-възрастните…
2. Не помагай, ако не те молят за това. Никога не досаждай. Не се опитвай да оградиш близките си от опасностите на света. Просто ги обичай.
3. Не се оплаквай! От здравето си, от съседите, от правителството, от пенсионния фонд! Не се превръщай в мрачната старица от пейката до входа.
4. Не чакай благодарности от децата. Помнете: няма неблагодарни деца – има глупави родители, чакащи благодарност от децата си.
5. Не използвай фрази от типа: „Аз на твоята възраст…“, „Отдадох ти най-добрите си години…“, „Аз съм по-възрастна, затова зная по-добре…“. Това е непоносимо!
6. Ако имаш внуци, не настоявай да те наричат по име, а не „баба“. Глупаво е.
7. Не харчи последните си пари за подмладяващи процедури. Това е безсмислено. По-добре ги изхарчи за екскурзии.
8. Не се гледай в огледало и не се гримирай в полутъмна стая. Не се ласкай. Старай се да изглеждаш елегантно. Именно елегантно, а не младежки. Повярвай ми, че е по-добре.
9. Пази мъжа си, дори ако е сбръчкан, безпомощен, нацупен старчок. Не забравяй, че някога е бил млад, силен и весел. И навярно той е един от малкото, които те помнят млада, слаба и красива. И възможно е, той да е единственият, на когото сега си нужна…
10. Не се старай на всяка цена да надбягаш времето: да се оправяш с новите технологии, маниакално да следиш новините, постоянно да научаваш нещо ново, за да „не изостанеш“ от живота. Смешно е. Прави това, което ти харесва. Колкото можеш.
11. Не се обвинявай за нищо. Както и да е протекъл живота ти или този на децата ти, ти си направила всичко, което си могла.
12. Съхранявай достойнство при всякакви ситуации! До края! Постарай се, мила, това е много важно!!! И помни, че ако ти си жива до този момент, значи си нужна някому.
Автор: Диана Балинская

Общи условия

Активация на акаунт