Деменция

• 822
  • 9
  •   1
Отговори
Здравейте,мили хора ! Пиша темата с молба да споделите идеи за гледане на болен от деменция? Става дума за моя близка,живеят в малък град,в къща.Жената е на 84год. и вече заболяването очевидно е напреднало ,въпреки назначеното лечение.Вратата на двора се заключва,но тя се опитва да прескача оградата ,което крие риск от нараняване,не могат да я затворят вътре,тъй като санитарния възел е навън,а когато я затворят в частта на нейния син,тя започва да вика,блъска и изобщо не е добър вариант. Та.... бихте ли ми дали насоки как биха могли да я следят постоянно къде е? Часовник гривна се опасявам,че ще го махне,тъй като не носи бижута по нея.Вече започнаха хората да си мислят да я настанят в дом,но все пак искат да опитат и други варианти преди този.Какъв е вашият опит с такива хора?

# 1
Баба ми е с деменция. Отначало опитахме с гледане вкъщи. Но за жалост май най правилната крачка е дом за хора с деменция. Започна да оставя кабели включени, горящи, качва се на гаража отгоре, счупи си крак, опитваше през нощта да излезе през прозореца у съседите, викаха полиция...и всякакви подобни.
Не можете да я следите постоянно за жалост. И прабаба беше с деменция. Прибрахме я да си я гледаме, запали огън на килима да се топли.
Трудно е да се вземе такова решение, но в домашни условия са направо опасни за себе си и за другите. Особено ако болестта е прогресирала.

# 2
Здравейте,мили хора ! Пиша темата с молба да споделите идеи за гледане на болен от деменция? Става дума за моя близка,живеят в малък град,в къща.Жената е на 84год. и вече заболяването очевидно е напреднало ,въпреки назначеното лечение. Вратата на двора се заключва,но тя се опитва да прескача оградата ,което крие риск от нараняване,не могат да я затворят вътре,тъй като санитарния възел е навън,а когато я затворят в частта на нейния син,тя започва да вика,блъска и изобщо не е добър вариант. Та.... бихте ли ми дали насоки как биха могли да я следят постоянно къде е? Часовник гривна се опасявам,че ще го махне,тъй като не носи бижута по нея. Вече започнаха хората да си мислят да я настанят в дом,но все пак искат да опитат и други варианти преди този.Какъв е вашият опит с такива хора?

Не знаем подробности, и то съществени, за да сме обективни или от полза.
Защо са чакали да стане на 84 години, без да й осигурят санитарен възел в дома?

Защо я затварят в частта на сина й? Другата част на кого е?
Дали не иска да прескочи оградата, защото е без храна, вода, студено й е, търси някого да не е сама?

Не обвинявам вашите познати, но ето, горните неща се набиват на очи.

Дали не искат да я настанят в дом, защото е... живяла прекалено дълго, на някой му трябва имота за нещо. И тя, ако е чула или разбрала това, търси начин да се спаси, прескачайки оградата.
На тази възраст..

# 3
Valerie R, доста обиден пост. Достатъчно им е трудно на хората, че да им размахваш пръст. Имала ли си много близък и обичан човек, поразен от деменция? Едва ли.

# 4
Valerie R, доста обиден пост. Достатъчно им е трудно на хората, че да им размахваш пръст. Имала ли си много близък и обичан човек, поразен от деменция? Едва ли.

Не, не съм искала да обидя никого.
Имала съм, да.
Видяла съм много.

Не обвинявам автора (авторката), вероятно знае част от истината. Коментирах някои неща, казани от нея, които ми направиха впечатление. Нищо лично към нея или близките на тази жена.

# 5
Възрастна позната, много интелигентна жена в миналото, но получила деменция и живееща сама, излизаше и скиташе, губеше се. Веднъж например беше повикала такси, за да се прибере, и му беше дала адреса в родния си град, където е живяла като момиче. Друг път я беше блъснала кола, не фатално. Общо взето, разходките й приключваха в полицията или в болницата. Не почина от нещастен случай, но беше много възможен вариант.
Друга баба, която живееше срещу нас, беше запалила неволно пожар и умря в пожара.

Аз не съм имала такива близки за щастие, но ми се струва, че те са опасни за себе си и е най-добре, ако близките могат да си позволят някой хубав дом с медицински грижи.

# 6
И аз като Valerie смятам, че трябва да осигурят на жената вътрешен санитарен възел или тоалетен стол, за да не излиза навън когато няма хора при нея. Баща ми, лека му пръст, беше с деменция. Тръгваше без посока, намирали сме го къде ли не паднал, почти удавен в реката... тръгнал човекът за риба... така че наистина е опасно за техния живот.

# 7
Здравейте,извинявайте,че чак сега отговарям !
mosca.marina
Благодаря Ви за споделеното мнение и опит!Да,по-добре е в дом определено,но страха на сина й е,че в дом може да я уморят по-бързо.Трудно се взима това решение определено и трябва доста сили ,за да го вземе човек и да го направи осъзнато.Когато сам прецени,че просто няма как той да се справя сам със ситуацията !
Valerie R
права сте,че не е описано както трябва самия пост.Къщата е семейна на 2 етажа.До преди 2 месеца си бяха всички на един етаж,но вече няма как да е така,защото буквално няма как да се спи от постоянното й разхождане,тропане по вратите и тн.Решиха да я преместят на долния етаж,от една страна защото в крайна сметка трябва да поспят,все пак ходят на работа,от друга,през деня когато е сама,долу умишлено няма котлони или ел. уреди,които да използва  и да забрави манджа на котлона например.Жената се обслужва все още сама,подвижна си е,санитарния възел е вън,на 2 крачки от входната й врата.Никой не иска да я умори,готвят й ,оставят й храна,има течаща вода,но от съображения за сигурност е преместена на долния етаж. Осигурен й е тоалетен стол,но тя сама излиза.Бяха я оставили веднъж сама ,тя беше започнала да крещи,беше се опитала да излезе през прозореца.Общо взето трябва да има някой денонощно до нея

Последна редакция: пн, 18 ное 2024, 15:39 от Lilkata_d

# 8
Здравейте,мили хора ! Пиша темата с молба да споделите идеи за гледане на болен от деменция? Става дума за моя близка,живеят в малък град,в къща.Жената е на 84год. и вече заболяването очевидно е напреднало ,въпреки назначеното лечение.Вратата на двора се заключва,но тя се опитва да прескача оградата ,което крие риск от нараняване,не могат да я затворят вътре,тъй като санитарния възел е навън,а когато я затворят в частта на нейния син,тя започва да вика,блъска и изобщо не е добър вариант. Та.... бихте ли ми дали насоки как биха могли да я следят постоянно къде е? Часовник гривна се опасявам,че ще го махне,тъй като не носи бижута по нея.Вече започнаха хората да си мислят да я настанят в дом,но все пак искат да опитат и други варианти преди този.Какъв е вашият опит с такива хора?

Здравейте,  и аз моля за съвет за хоспис за грижа за възрастен с деменция по подобни причини. Човекът е на лекарства и за други заболявания, но стигна до критично състояние няколко пъти заради объркването им. Очевидно има нужда от денонощна грижа, но отказва и не осъзнава, че има проблем. Живеем в друг град от години, но отказва да остане - само за прибирането говори, заплашва с всичко,  спря  да яде и да приема лекарства, докато не се прибере вкъщи. Прибирането в дома му е като фикс идея, включително с прояви на агресия (включително и към лекари). Не приема никаква помощ, счита всичко за опит да бъде контролиран. Как да постъпим? В кой хоспис биха се справили с подобно поведение? Да остане сам е невъзможно, защото ще се погуби с поведението си Sad Изключително тежка е ситуацията

# 9
Здравейте,
След падане и счупване на ръката и последвала операция при баща ми прогресира деменцията много бързо.
Имаше я но съвсем леко се усещаше ,но взимаше лекарства.
Сега е на легло не става иначе движи краката ,но заваля думите, говори несвързано, даже понякога не ни познава.
Буйства все иска да си ходи,дърпа одеала ,за мен е убийствено да го гледам така,.От няколко дни не ходя на работа да може да го гледам.
Моля ако някой може да ми даде идея какво да правя,какво да очаквам.
Аз съм на 40г не съм семейна но е трудно

Общи условия

Активация на акаунт