фраксипарин до кога и негов заместител

• 226
  • 13
  •   1
Отговори
Здравейте

Ден след ЗЕТ искам да попитам до кога при положителен тест се приема това лекарство ( споделете от опит, аз разбира се че ще питам и лекар)
Другия ми въпрос е има ли заместител в не течна форма. Не живея в България и този медикамент е с доста обемна кутия а вътре са само 10 бройки.  Незнам с какъв куфар трябва да пренасят ако ще се пие месеци наред. Извън Бългaрия е и доста по скъп а и трябва да се моля за рецепта  на частно.

# 1
Здравейте ,
Трудно ще си направите сметка. Аз го поставях от началото, та до 10 дни след раждане …
Заместител ми беше клексан, но също е в инжекционна форма .
Успех!

# 2
  • София/Севлиево
Аз си поставях фракси от 20 г.с.до 28 дни след раждането.Няма не инжекционен заместител (поне в България).

# 3
  • Стара Загора
Натаспин и аспирин протект са другите възможности на хапчета. Натаспин е нещо като био аспирин- някакви водорасли имаше. Аспирина обаче също води до рискове от преразреждане на кръвта. При него ефектът се натрупва и не може да се контролира като фраксипарина и клексана, които имат 24 часово действие. Ако получиш кръвоизлив примерно или ти предстои операция, трудно ще ти спрат кръвта. Затова инжекциите се спират два дни по рано, докато действието на аспирина няма как да го спреш.
Най-безобиден е натаспин. При всички медикаменти за разреждане на всеки 2 седмици се пускат изследвания за кръвна картина и съсирване на кръвта, за да се регулират дозите.
При мен е имало комбинация от фракси 0,4 и аспирин 100 два пъти в седмицата до 4 месец.
Ако нямаш установена и доказана тромбофилия с предишни спонтанни аборти, фракси се назначава за всеки случай. Отделно от това по време на бременност може да се окаже, че на доплерово изследване се наблюдава занижен кръвопоток, което пак означава фракси.
Много е индивидуално, така че колкото и да са обемни кутиите, най контролираното разреждане си остава фракси и клексан.

# 4
А как мога да се справя със синините? Забелязвам сини лилави точки на мястото на убождането а е само ден след ЗеТ.

# 5
Към Фраксипарин се оказах алергична и го смених с Клексан. Слагах го около 40 дни след раждането. В осми месец ми коригираха дозата.
Синините мажех с Хепароид. До последно си поставях инжекциите в корема.

# 6
  • Sofia
Натаспин и аспирин протект са другите възможности на хапчета.
Само че това не са заместители на фраксипарина.

Натаспинът е просто хранителна добавка.
Аспиринът е тромбоцитен антиагрегант и има друго действие.

Фраксипаринът и клексанът са нискомолекулни хепарини (антикоагуланти). За бременни няма антикоагулант под формата на хапчета - всичките са противопоказни.
И фраксипаринът и клексанът (Lovenox и Oksapar в други държави) са в инжекционна форма, не се пият.

Аз бях на инжекции до 4 месеца след раждането.
Но обикновено е от 2 до 6 седмици след раждането, в зависимост от случая (мутации + фамилна и лична медицинска история).

# 7
  • София/Севлиево
Да, Натаспин и Аспирин са съвсем различни медикаменти.И двата съм ги вземала заедно с Фраксито и ги спрях в 8 месец.За синините се мажех с крем с арника.

# 8
  • Стара Загора
И 4-те съм ги приемала в различни комбинации, но имам кофти тромбофилия. Заместители са и още как, но са с различно действие. Последните тенденции в разреждането при бременни с тромбофилия е терапия само с Натаспин, така че…. Са или не са, все тая, важното е да действа. Надявам се да съм била полезна на авторката, споделям от богат опит…. Фраксито прави повече алергии, клексана боли повече и прави огромни синки. В края на бременността имах калцирани буци по цялото тяло, които след време минаха, но си ходих синя, лилава посстоянно, тъй като редувах ръце-крака след като корема порасна. Абе тегава работа си е….

# 9
  • Sofia
И аз имам кофти тромбофилия : високорискова мутация Фактор 2 Протромбин + още 4 мутации, между които и хомозигот ТАФИ.
Същата тази тромбофилия уби баба ми и вуйчо ми и превърна майка ми в инвалид и за малко не уби и нея. Даже и износено бебе е изгубила майка ми пак заради тромбофилията.
И определено никой лекар нямаше да ме остави на Натаспин + Аспирин, защото те не са профилактика, която може да замести НМХ. Ако Натаспинът и Аспиринът бяха заместители на НМХ, нямаше да се налага да се бода цяла бременност, че и 4 месеца след това (защото и по време на кърмене антикоагулантите под формата на хапчета са противопоказни).

Специално питах хематоложката си дали инжекциите имат заместител под формата на хапчета - ами нямат. Имат, но не и за бременни (Синтром, Ксарелто и т.н.).

Както сама казахте - имат различно действие, тоест не са заместители. За някои видове тромбофилия се прилага само Аспирин, за други видове Аспиринът не помага и си трябва антикоагулант. Това не ги прави взаимнозаместими. Аспиринът не е антикоагулант, а антиагрегант.
Има си изследване, което показва как се отразява приемът на Аспирин и дали човек има нужда от него. По същия начин има друго изследване за НМХ. На мен по едно време Аспиринът ми идваше силен, но за сметка на това другото изследване показваше, че пък дозата НМХ ми е слаба и трябваше да я увеличим.

И аз съм приемала едновременно и трите (Натаспин, Аспирин протект,  НМХ, че и Омега 3). И аз бях цялата на буци и синини от по 10 см в диаметър. АГ ми казваше дипломатично, че съм се била направила на калинка. И алергия получих от Фраксипарина. Вече са минали две години, откакто не съм си била инжекции и продължават да ми се появяват от време на време сърбящи и издути червени петна на местата, на които слагахме инжекциите. И Клексан съм си била - не бих казала, че болеше повече, същата работа. И алергията ми не спря като минах на Клексан. Това е положението. Всичко е индивидуално.

Последна редакция: сб, 09 ное 2024, 20:13 от Brin de muguet

# 10
  • Стара Загора
Съгласна съм, че не са еднакви, но тука не говорим все още за тромбофилия. Зависи и кой лекар те следи. Едните казват Натаспин е достатъчно, други казват по едно аспиринче на ден стига, трети започват със пълен пакет застраховки. Нали тука говорим за след ЗЕТ…
Има алтернативи, които само лекуващия може да прецени, кои точно и колко дълго….

# 11
  • Sofia
Няма значение, че е след ЗЕТ.

И аз това казвам - зависи от случая и от медицинската история какво ще се изпише.
На нея са изписали НМХ. Нея я интересува дали фракси има заместител под формата на хапчета. Няма НМХ на хапчета за бременни (защото се предполага, че тя може да е забременяла), има само инжекционна форма.
Аспирин и Натаспин не са заместители на НМХ. При положение, че е изписан само НМХ, аз Аспирин на своя глава не бих приемала.

# 12
Благодаря за отговорите дами.
Аз имам изписан аспирин и инжекционен препарат и при успех явно ще се продължава  и с двете .

# 13
  • София/Севлиево
А имате ли доказана Тромбофилия? Защото знам за случаи когато се изписва НМХ след ЗЕТ без наличието на такава,но до спиране на прогестероновия препарат,т.к.той също сгъстява кръвта.И после се спират инжекциите.

Общи условия

Активация на акаунт