Здравословно хранене на деца от 3 до 7 годишна възраст

• 125 246
  • 1 172
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Много благодаря за отговорите.   bouquet От днес всичко сладко е забранено. Close  Предпочитам да преживея 10 минути хленчене, отколкото цял живот упреци  Crossing Arms

# 346
Здравейте, мами!
не знам дали е проблем, но да питам.
Детето ми категорично отказва да яде сурови плодове и зеленчуци. Преди хапваше домат, банан, портокали, мандарини, череши, вишни.
Сега е почти на две, но в един момент каквото и да му предложи ми отказва.
Винаги съм била на мнение, че насила храна не се дава, доста е слабичък, капризен е с храната , слабичък е/ 2 годинки ще стане на 11 килограма/и яде, колкото да е сит. Аз не го и карам повече. Насила само веднъж се опитах да му сложа нещо с устата и така заплака в очите му се четеше обида... Явно усети насилието...
Иначе като изстискам ябълка, портокал на сок - пие.
Изчаквам някакъв период от време и пак предлагам всевъзможни плодове. Давам му в ръката и се правя че не му обръщам внимание уж сам да реши да опита, но гризва и плюе, не му харесва...

Притеснявам се най-вече от това, че не приема нужните му хранителни съставки, които се съдържат във суровите плодове и зеленчуци...
Ща съм благодарна за съвет Hug

Последна редакция: сб, 31 май 2008, 17:19 от Луда Яна

# 347
Яна, права си, че е сериозно. Ама не в смисъл, че трябва да се притесняваш, а че трябва да направиш всичко възможно да промениш факта. Проблем би било, ако продължи в същия дух, защото хранителните навици по-нататък в градината стават само по-лоши. А плодовете и зеленчуците дават не само витамини, но и храносмилането и обработката на останалите храни са затруднени и се превръщат в натрупване на токсини в организма.
Какво можеш да направиш - всичко възможно, за да станат плодовете и зеленчуците привлекателни. Не съм спец по украсите, но на теб може и да ти се наложи да станеш. Ето например една прекрасна  тема в "Гответе с мен" за весело украсяване и подреждане на храна.
От друга страна, страшно важно за детето е да вижда, че мама и татко се кефят на тази храна. Ако ти умираш от кеф, когато мъжа ти подаде доматче, ако краставичката, нарязана на резенчета, е похапка през свободното време, и ако първото нещо, което хапвате сутрин, е ябълка, малко по малко и детето ще поеме. Личния пример наистина е голяма работа! Просто не се отказвай, при децата наистина има и такива периоди.

И още нещо ми се иска да споделя - когатпкаката беше малка, и аз се притесснявах, че яде малко и подбира, и и давах разни гадости, само и само да яде. Сега ми се връща тъпкано - от една страна, апетита и се нормализира от самосебе си, и изяжда по 2 порции (ако и дам), а от друга - умира да яде разни гадости - бисквити, кроасани и пр. И се наложи да въведа ограничения. Затова - когато детето не иска да яде, не  го насилвайте, и не му давайте непълноценни заместители, само и само да хапне нещо!

# 348
Луда Яна, яж пред детето само плодове и зеленчуци.  Grinning

Дъщеря ми така прояде почти всичко. Преди това само банани признаваше.

# 349
  • Linz
Подкрепям Сребърен облак. Начинът е в красиво аранжираната чиния (плодовете в различни цветове и форми позволяват това), някаква украса можеш да измислиш- нещо, което да го грабне. И да го оставиш сам да си взима.... И личният пример да не забравяш естествено!
Сайтът не ми се отваря (може да е заради интернет, нещо му стана).

# 350
Моите умират за плодове и салата, не знам дали аз съм ги научила. Може и така да е, може и да не е.
Но сутрин винаги съм давала само плодове. Сандвичи и закуски прояде в градината. Но пък сутрин, понеже става първи в 6 часа, започва да ми шепне в ушите как да съм станела веднага и да съм му нарежела плодове, защото коремчето му било гладно Joy
В къщи закуски не правя и ние също ядем само плодове до обяд. Може би за това ядат и те. И винаги слагам и ядем салата. Обяснявам, че плодовете винаги се ядат на гладно коремче, защото тогава са най-полезни за тялото и че са жива храна.

# 351
Плодов сок (разреден) по време на хранене ОК ли е да се дава?

# 352
За мен не е редно. Но не казвам, че го спазвам напълно. То аз сега и кока кола пропих по време на бременността и направо се мразя на моменти за това. Гледам да не прекалявам, но като си представя студена газирана кола и нещо ми става. А преди такова нещо не влизаше у нас. Според мен най- добре е вода и то след хранене.

# 353
Според мен най- добре е вода и то след хранене.

Абе, и аз мисля, че това е най-добрия вариант. Ама дребното напоследък манджи не ще и да види и я караме все на филийки. Хапне 2 залчета и трябва с нещо да ги прокара Simple Smile

# 354
Сребърен облак, благодаря ти за изчерпателните съвети!
Осъзнавам, че явно аз съм виновна за това, детето ми да не харесва плодове. Аз също не обичам, мъжа ми също.
но пък обожаваме салати. Проблемът е , че детето ни е много палаво и е почти невъзможно да се храним заедно с него. Храним се докато той спи Tired
Може би това е главната причина да не обича това или онова - липсва му личния пример.
Храни се сам Sad
Ще се опитам да променя собствените си навици, защото осъзнавам, че така като не ядем плодове пред него и той няма да прояде Embarassed

Благодаря и на другите момичета за отговорите - бяхте ми много полезни! Hug

# 355
Ще се опитам да променя собствените си навици, защото осъзнавам, че така като не ядем плодове пред него и той няма да прояде
Страхотно решение!   bouquet
Плодов сок (разреден) по време на хранене ОК ли е да се дава?
Само преди ядене. Същото е и с водата - преди, в никакъв случай след! Евентуално може по мъничко по време на хранене. Грейси, прокарвай с малки количества водичка, да няма плодови хубавини вътре.

Вери, внимавай, към кОлата човек наистина се пристрастява. Имам пред себе си богат опит - своя и на близките си. започваш от половин чашка, и в един момент се оказва, че винаги имаш кола в хладилника или пред себе си, или под количката. Мъжа ми стигна до кървяща язва, в момент, в който пиеше по литър на  ден. После няколко години не пиехме, после пак пропихме, стигнахме до литър и нещо на ден и пак спряхме... този път - завинаги, надявам се. Майка ми също пиеше кола - с огромни усилия я спря.

# 356
Благодаря за съвета относно колата! При мен това се случи преди около 4-5 месеца. Верно не пия по литри, 1 чашка и то не всеки ден. Но пак не се харесвам. А и детето вижда, че пия кола. Това повече ме тормози. Надявам се да съм упорита и да я спра. Все пак съм решена твърдо да кърмя. Simple Smile

# 357
Облаче, благодаря. Ще видя тогава, може чайче да е - ей така, за разнообразие.

А за кОлата, абсолютно потвърждавам, няма такава напаст. То цигари сигурно е по-лесно да откажеш. Но забелязвам, че подобно е положението и изобщо с всички газирани. 2 глътки да пийни я фанта, я спрайт и гледай какво става, пресушавам цялата бутилка за отрицателно време. Някъде бях чела, ама много смътно си спомням, че това си било абсолютно умишлено - слагат нещо, така че вместо да ти задоволят жаждата - напротив, искаш още и още. Затова вкъщи тези напитки са забранени, само газирана вода чат-пат.

# 358
Аз друго знам, в кината в Щатите по време на филма пускат много бърз 25-ти кадър с подсъзнателно внушение за Кока Кола. Повече от половината зрители след излизане от филма се запътват към щандовете да си купят Кока Кола.
Това става и чрез тъпите реклами по ТВ. За това ТВ-то у дома е ограничено до минимум.

# 359
  • София
Доказано е, че тая работа с 25тия кадър е неефективна. По-скоро цялостното брандиране на салона влияе за поръчването на кола, отколкото 25ти кадър...

Общи условия

Активация на акаунт