Блок в жк Гоце Делчев, София, ЕПК лие?

• 794
  • 13
  •   1
Отговори
Здравейте, имам следният казус относно блок 256 в жк. Гоце Делчев, някои казват, че е тухла, други ЕПК. Аз лично имам чувството, че е панел Grinning Обаче нищо не разбирам от строителство и не мога да се ориентирам какъв тип е. Моля, ако някой е наясно да сподели информация Simple Smile

# 1
  • София
В интернет има обява за продажба на апартамент в този блок и пише, че е ЕПК.

# 2
Много благодаря за коментара! Може ли обявата да ми изпратите, че аз като търсих нищо не намерих в интернет. Благодаря Simple Smile

В интернет има обява за продажба на апартамент в този блок и пише, че е ЕПК.

# 3
  • София
Затворих я. Изскочи ми от Гугъл. В ало.бг.

# 4
  • There I was on a July morning
За най-сигурна информация -  проверява се в НАГ, Столична община, където има архив на стр. документация на сградите.

# 5
Този ли е< Ако е този, според мен е панел, само като го гледам отвън. Такъв тип панел има на много места из СФ.
Скрит текст:

# 6
олеле на какво е заприличал Sad

# 7
  • София
ЕПК е.

# 8
Обикновено ЕПК са 11-18 етажни.
Панелките са до макс 8 етажа.
"Старите тухли" в София (без асансьор) са 3-4 етажни, някои от тях са гредоред. (най-често са тези със скатните покриви)
Има и блокове със стоманобетонова конструкция (също ги наричат тухлени) те могат да са и 5-11 етажа.
Върешните стени на панелката са 6-7см дебелина, докато на останалите видове са по 25см външните стени и 12-15 см вътрешните стени.

Конструкцията на "тухла" и ЕПК е една и съща, а именно стоманобетонови колони и плочи и тухлени зидарии.
При ЕПК (едроплощен кофраж) просто е строено по на едро, така да се каже, има цели стени, които са стоманобетонови, но другото е общо взето същото, просто по-голям мащаб.

Този горе от снимката изглежда като т.н. тухлен (разбирай стоманобетонова конструкция и зидария от тухли).

# 9
  • София
Имам 2 жилища ЕПК, от които едното е на 6, другото на 8 етажа. Т.е. не е задължително да е висок блокът.
Имаме и тухла на 14 етажа.
Трябва да се провери в общината за най-сигурно.
Този на снимката и на мен ми изглежда като панел, а и с тези външни тераси не е много добро решение.

# 10
Имам 2 жилища ЕПК, от които едното е на 6, другото на 8 етажа. Т.е. не е задължително да е висок блокът.
Имаме и тухла на 14 етажа.

Няма 6 етажни ЕПК-та.
Има 6 етажни блокове със стоманобетонова конструкция и тухлена зидария.
Пак казвам, конструцията е същата, разликата е в кофражните работи и технологията по която е строен блока.
При ЕПК има стени по 7-8 метра стоманобетон, което икономически е неоправдано при строеж на 6 етажен блок (то няма да остане място за зидария). Там има шайби по 2-3м.

# 11
  • София
Това пише в документите, а как и защо не съм ровила.
Има магазини под жилищната част и може би те дават достатъчна височина. Нямам представа.

# 12
В местни данъци и такси се декларира каква е конструкцията на сградата, може и там да проверите за по-бързо.

# 13
  • София
Блокът не е включен в номенклатурата на едропанелните жилищни сгради (ЕПЖС) и съответно не е панел.
Неговата строителна технология е ЕПК (монолитен стоманобетон с едроразмерни кофражни форми), т.е. множество шайби в двете направления.
Класическата система за т.нар. "тухлени блокове" е скелетно-гредова, от монолитен стоманобетон.

Общи условия

Активация на акаунт