Мога ли да запиша бакалавър, ако съм семестриално завършила?

• 896
  • 12
  •   1
Отговори
Здравейте,

Уча в Пловдивския университет, информатика. Има 2-3 предмета, които ме мъчат от години вече и все не мога да ги мина. Лекторите им изискват активно участие в лекции и упражнения, а аз работя и ми е непосилно.

Говорила съм с преподавателите за някаква алтернатива, обяснавала съм, че плащам квартира, сметки, разходи и не мога да спра да работя, за да ходя... но не и не.

Чудя се, ако ми приключат студентските права, дали мога отново да запиша бакалавър за друга специалност на държавна поръчка?

# 1
  • Телиш/Плевен
Можеш да запишеш, но мисля, че само платено обучение. Държавна поръчка може само веднъж.

Допълвам с извадка от сайта на университета:
6. Семестриално завършилите и завършилите висше образование с придобита образователно-квалификационна степен „бакалавър“ или „магистър“, субсидирано от държавата (държавна поръчка), могат да кандидатстват за придобиване на същата или по-ниска образователно-квалифи­кационна степен само срещу заплащане (платено обучение).

Последна редакция: пт, 22 ное 2024, 15:27 от Лале в дъжда

# 2
Само платено, мисля. Обаждаш се до университета, който си избрала и питаш. Напъни се и си завърши специалността. За два-три изпита да загубиш бакалавърска степен, не ми се струва ок.

# 3
Висшето образование не е задължително. Какъв е смисъла да запишеш друга специалност, която да не присъстваш, сиреч нищо да не научиш, а просто да ти пуснат изпитите и да вземеш една тапия?
Подреди си приоритетите.
Защо лекторите трябва да се съобразяват с твоята работа, квартира и сметки? Нека работодателя ти да се съобрази и да те пусне от работа, за да си присъстваш на лекциите и да завършиш.
Друг вариант е напусни работа и си намери друга, с която да можеш да завършиш.
А може и университета да напуснеш и да си останеш на работа, ако е хубава и добре платена.

# 4
Може ли днес да се завърши семестриално с невзети изпити? По мое време не можеше.
Ако и сега е така, значи не си завършила семестриално и може би ще можеш да се прехвърлиш в друга специалност. Ако е близка, дори ще ти признаят някои изпити.

# 5
Ох, ами като не става вече няколко години е време да промениш нещо.
Оправданията за работа, сметки и подобни не са състоятелни. Единствено здравословните причини могат да са причина за някакви договорки с преподавателите. Все пак, ако си редовен студент имаш задължение да присъстваш на лекциите и упражненията.
Съвет от мен - подай молба към декана за посещение на часовете със задочниците, като посочиш за причина невъзможността ти да посещаваш редовните часове поради това, че работиш.
В моя университет разрешават. Така поне можеш да излезеш в отпуска за две седмици и да посетиш курса със задочниците.

# 6
Премести се в по-лека специалност, но такава, че да ти признаят повече взети до момента изпити. Ако целта ти е да избуташ там някакво вишУ.

Ако не можеш да посещаваш лекции и упражнения и нямаш време да учиш, няма смисъл да записваш редовно обучение изобщо, дори и да имаш право на бакалавър отново.
Ако работата ти е добра, запиши нещо свързано с нея. Шанса да те пускат е по-голям и да прилагаш наученото.

# 7
Хващаш работодателя и му обясняваш, че в съответните дни имаш ангажимент и не можеш да го пропуснеш.
Щом работиш, имаш минимум 20 дни отпуск годишно, освен това като учащ имаш право и на допълнителни дни извън тези 20.

Каква е тази толкова велика работа, от която не можеш да отсъстваш и ден дори? Оставам с впечатлението, че няма никаква връзка със специалността.

# 8
Допълнителните дни са само при съгласие на работодателя и то, ако учи задочно. Но все пак има отпуск, ако трябва и неплатен. Все за три изпита ще се стикова с работата.....

# 9
  • Телиш/Плевен
Да споделя и аз, че навремето много колеги се отказаха в трети и дори четвърти курс, по подобни причини. След години като сме се засичали, голяма част от тях казваха, че съжаляват, че не са положили усилия баш накрая и не са завършили. Така че и моят съвет е да помислиш добре дали все пак да не намериш начин да завършиш, защото е много вероятно след години да си като моите колеги и да съжаляваш...

# 10
  • София
Разбери се с работодателя да пуснеш няколко дни отпуск (платен или неплатен) и да го ползваш почасово, излизайки за въпросните лекции и връщайки се после на работа.
Прецени дали тази работа ще ти даде повече възможности за развитие от дипломата ти и се откажи от едно от двете.
Помни, че работа се сменя, но годините назад не се връщат, а загубените студентски права са и загуба на годините, които си изкарала (уж) в учене.

# 11
Нямаш време да вземеш 2-3 изпита, тогава как ще намериш време да тепърва да учиш 4 години? Другите преподаватели също ще искат да им посещаваш часовете.
Най-добре се напъни и си завърши образованието. Дори и да не искаш да работиш с тази диплома, после е много по-лесно с една магистратура да се преквалифицираш.

# 12
Здравейте,

Уча в Пловдивския университет, информатика. Има 2-3 предмета, които ме мъчат от години вече и все не мога да ги мина. Лекторите им изискват активно участие в лекции и упражнения, а аз работя и ми е непосилно.

Говорила съм с преподавателите за някаква алтернатива, обяснавала съм, че плащам квартира, сметки, разходи и не мога да спра да работя, за да ходя... но не и не.

Чудя се, ако ми приключат студентските права, дали мога отново да запиша бакалавър за друга специалност на държавна поръчка?
Много добре те разбирам.
Аз учих магистратура в Шуменски университет.
Не можех да си намеря преподавателите със седмици. Не мога да заверя. Куп пари дадох за хотели. Като мръсно коте висях да чакам, да дойдат на работа. Някои от преподавателите , не бяха и от града.
Ужас. Крепеше ме само мисълта, че идва края.
Еле при мене успешно

Така е в България.
Приеми факта и мисли , че остава малко.
Ще се справиш.
Нямаш право да искаш специално отношение. Трябва да минеш всички изпити.

Като теб и аз ходих на работа...
Както предполагам и много от колегите ти.

Общи условия

Активация на акаунт