Фиброаденом - да се оперираме ли? 6-та тема

• 18 200
  • 253
  •   1
Отговори
# 240
Здравейте, моят казус е следният:
На 31 години съм и кърмя второто си дете вече година и осем месеца. В началото на юли напипах малко подвижно топче в лявата си гърда и след ехографски преглед заключението на доктора беше, че е фиброаденом с размери 2.35х0.9мм. Препоръча да се проследи отново след три месеца, но аз директно си записах час за хирург. Избрах Д-р Сечанова с идеята да получа второ мнение и да поискам кор биопсия. След като ме  прегледа каза, че според нея това дори не е фиброаденом, а липом и също така отказа кор биопсия. Каза че, ако ме притеснява просто може да го махне без първоначална биопсия, защото е сигурна, че е доброкачествено.
Честно казано доста се обърках, защото не разбирам логиката за отказ на биопсия. Операцията не ме притеснява, но съм чувала, че в определени случаи не трябва да се прибързва, преди да е установено каква е находката именно с биопсия.
Естествено, че бих избегнала белег и асиметрия също, ако е възможно.
Ще съм благодарна да споделите опит, както и препоръка за лекар, който извършва кор биопсия в София.

# 241
Д-р Виктор Йорданов - един от най-добрите изобщо. В Аджибадем младост

# 242
За образна диагностика ли имате предвид или прави и биопсии?

# 243
diecinueve, на мен др Сечанова също ми отказа биопсия преди операция, но беше на 100% , че при мен е фиброаденом.
 Аз бях минала две образни диагностики и всички това казаха- фиброаденом е. Съгласих се на операция, без биопсия, само защото аз бях на мнение, че това нещо няма място в тялото ми ( беше 23-25мм). След като го махнаха и мина биопсията, поискаха  да му направят и Имунохистохимично изследване, защото се откриха някакви атипични клетки и искаха да бъдат сигурни, че всичко е наред.
Не те убеждавам в нищо, просто споделям при мен как се развиха нещата.

Успех и се надявам всичко да е наред!

# 244
Много благодаря за споделения опит! А за такова изследване за първи път чувам, ще проуча.

# 245
Здравейте!Mоля Ви да споделете за операцията-дни в болница,дренаж при тези размери имаше ли ,дни болничен и друго ако се сетите.Ще се оперирам септември месец и съм доста притеснена.Благодаря Ви!

# 246
Здравейте!Mоля Ви да споделете за операцията-дни в болница,дренаж при тези размери имаше ли ,дни болничен и друго ако се сетите.Ще се оперирам септември месец и съм доста притеснена.Благодаря Ви!

Моето беше 35-40мм и нямаше дренаж. Пуснаха ме веднаха да си ходя (буквално след събуждането ми казаха, че мога да си ходя)
За болничен не разбрах, в майчинство съм.
Нищо не усетих като болка след това, нито са ме опъвали конците. След свалянето на конците 2-3 седмици ме боля гърдата на допир.

# 247
При мен също нямаше дренаж, тръгнах си 2-3 часа след операцията и то защото доктора имаше други операции, а искаше да ме види преди да си тръгна и трябваше да изчакам. Болнични дават, нали все пак сте лежали в отделение. Но аз взех 2-3 дни по спомени.
Мен доста ме боля гърдата, но аз бях и посиняла. С голям бюст съм, не знам дали има значение.

# 248
При мен махнаха аденом във ВМА, без дренаж, никаква болка нямах.В болницата бях 2 нощувки, не ме пуснаха да си ходя по-рано. Болничен ми дадоха за 30 дни след като излезе хистологията.

# 249
Нямам операция на фиброаденом, но имам миомектомия. Престоят в болницата се води болничен, а на изписването дават такъв за след това - при мен беше 30 дни. Хистологията ми излезе след около месец, когато болничният вече изтичаше или беше изтекъл. Дори и при фиброаденом да излиза по-бързо хистологията, би трябвало и за този период да сте покрита с болничен, а после просто да се продължи, евентуално.

Последна редакция: вт, 18 авг 2026, 08:30 от anmasu

# 250
Някой би ли споделил приблизително какви са разходите около операцията за премахване, в случай че не е покрита от НЗОК?

# 251
При мен хистологията излезе след няма и 10 дни

# 252
И при мен хистологията излезе за 10 дни и ми издадоха болничния със задна дата,като покри и престоя в болницата.

# 253
Благодаря Ви.Имам записан час за премахване но образуванието/не е типичен фиброаденом/ при д-р Сечанова.Надявам се да не греша за избора на лекар и всичко до мине леко.

Общи условия

Активация на акаунт