Защо хората се разделят толкова лесно в днешни дни?

• 37 990
  • 1 329
  •   1
Отговори
Прави ли ви впечатление колко много разводи и раздели има ежедневно? Кое ги налага и защо двойките с лека ръка го допускат, дори при наличието на деца?

Последна редакция: чт, 19 юни 2025, 09:34 от Рaдост

# 1
Защото днес вече е намалял натискът на "какво ще кажат хората" и всеки взима решенията си по-свободно.
Също и вероятно, защото като деца са живяли в дом със скандали, родители, които не общуват и не могат да се гледат и не искат децата децата им да преживеят същото.
Когато видиш, че не става, по-добре раздяла, отколкото ежедневна мъка за всички.

Но не съм съгласна, че се разделят лесно. Раздялата идва след доста усилия за закърпване на отношенията.

# 2
Защото и повечето от жените в днешно време са финансово независими. Не винаги е с “лека ръка”, както се изразяваш. Всъщност почти никога не е с лека ръка. Освен това много двойки изглеждат отстрани перфектната двойка, перфектното семейство, но само те си знаят истината.

# 3
  • По света и у нас
Защото жените са научени вече, че могат и да не висят в отношения, които не им изнасят. Преди им е било казано, че това ти е мъжа и ако се махнеш - край, ще си второ качество.
Сега хората търсят качество на живот, развитие, не се задоволяват с някой който им е отеснял. И мъжете са така и жените.

Майка ми ми обясняваше че тя е виждала мъжа като опора на семейството. Аз никога не съм виждала мъжа като опора, винаги ми е казвано, бъди независима за да можеш да се оправяш сама. Не съм се сещала,  че имам до себе си опора, по скоро за украса и развлечение ми беше моя.

# 4
Според мен в днешно време има много повече възможности. Можеш да си купиш или наемеш жилище, много от жените са добре заплатени, имат възможност да наемат детегледачка. Моите впечатления са, че младите хора в днешно време са расли по-свободно и много по-задоволени. Затова и не са съгласни да изтърпят някакви неудобства и лишения.

# 5
  • Melmak
За мен щастливите бракове от онова време са мит. Жените са търпели всичко, за да оцелеят или заради хората. Само преди 100-150 години една жена е било почти невъзможно да се разведе в Бг. Разводи е имало за градските жени, а Бг е с предимно селско население. Порядките са били такива да не можеш да се разведеш. Земеделието е било на ръка, за една жена трудно, невъзможно е било да върши всичко сама и да гледа деца. Често при смърт на съпруга са се женели набързо вдовец и вдовица, за да гледат децата заедно. Метод на оцеляване. През комунизма остава “какво ще кажат хората” и пак това е спряло много жени да се разведат с мъж, който има отявлени проблеми като женкарство, алкохолизъм или упражнява домашно насилие.

В днешно време нито една жена не би трябвало да търпи. Имаме финансова независимост и можем сами да се издържаме, да работим, да имаме професии, да си купуваме жилища и не сме длъжни да търпим пиянските истории на Пешо и изневерите на Гошо.

# 6
Не ми прави впечатление.
Фокусирала съм се върху собствения  си живот и не ме интересува какво мислят другите. 
Живеем във време,в което чуждото мнение няма тежест.
Всеки търси себе си,а не удобството на обществото.

# 7
  • София
Единственото, което може да се приеме за плюс от онова време, е липсата на социални мрежи, защото днес те твърде лесно проникват в семейния живот и често го разклащат. Но дори без тях, едва ли повечето семейства тогава са били истински щастливи. Уредени бракове, живот в малки и затворени общности, където, ако те зарежат, носиш клеймото на „употребена“ и вече си „стара“ за нови деца. А децата трябва да се гледат  с каквото и както можеш. Всичко това е оставяло малко място за личен избор и щастие.
А, сега, отново изборът е голям, конкуренцията голяма, ако животът ти с един човек не е щастлив, то лесно ще може да намериш втори, та дори и трети като резервен план на втория.

Последна редакция: нд, 01 юни 2025, 19:14 от Lunna Sonata

# 8
Много са причините - от една страна хората имат повече доходи, сигурност и по-трудно биха се съобразявали с някого. Също заради социалните мрежи виждат ежедневно по-красиви, умни и можещи от половинката им и вечно са в търсене на нещо още по-добро. И не на последно място, напасването на характери е трудна задача и върху него трябва да се работи всеки ден - масата искат нещо готово, вече ошлайфано, не искат тепърва да градят.

# 9
Моята баба се е развела, някъде между 20-те и 30-те години на миналия век. Но тя е била в София, не е била на село. Но въпреки всичко, това е било някакво изключително събитие, никой от децата й не знае защо се е развела и кой е бил мъжът й, това е било тема табу в семейството.

# 10
  • София
Никой не се разделя/развежда с лека ръка и спонтанно решение. Всеки си изживява собствения катарзис преди това и си плаща цената и след това.

# 11
Повечето "поправят" грешките си, вместо да носят отговорност за избора си.

# 12
Забелязвам го. Основната причина според мен е, че хората не избират партньора си мъдро. Само като прочете човек няколко теми започва да се виждат масовите проблеми: след детето той не участва в домакинството; след детето не ме желае; тя става прислужница, той иска да не го занимават; минаваме през изневяра на един от двамата; някой е скръндза, друг е ревнивец, педантичен критикар, ненаживели се младежи, имаме и сериозни случаи с насилие, които не подлежат на коментар. Най-честите раздели са за някакви битовизми, омръзваници и неразбирателства. Неща, които са били видими, но са пренебрегвани. Прочетете и темите за жени/мъже, които си мислят, че са влюбени в друг или поне привлечени от него и партньорът/-ката им изведнъж са по-черни от дявола. Просто хората не преценяват добре партньора си.
Чували сте за израза “Никога не пазарувай гладен, защото вземаш неправилните неща”. Същото е и с партньорството “Никога не се обвързвай прибързано и защото усещаш натиск/самота, защот вземаш неправилните … неща”.
Когато настъпи момента на отчуждението раздялата е по-възможна поради описаните по-горе промени. Да не се повтарям. Няма натиск на общество, има по-голяма обезпеченост и материална независимост.
Друг момент е липсата на чест и достойнство. Хората в днешно време нямат такова разбиране за чест и достойнство, те с лека ръка поругават. Когато аз бях дете всеки знаеше кой мъж с коя жена изневерява. И двамата бяха гледани с известна доза презрение. Дори мъже са говорели лошо за изневеряващия мъж, защото не е достатъчно умен да пази достойнството на жена си и да не я унижава по такъв начин. Сега казват “Ми иска и той да то̀пи чушката” и това изчерпва всякаква мисъл за уважение към един човек и травмата на децата му.

Последна редакция: нд, 01 юни 2025, 19:17 от Di Soleil

# 13
Защото повече жени в днешно време са независими, образовани и добре платени и по тази причина не са склонни да търпят нечие лошо отношение или издевателства. За мен това е основната причина. Не, че са били много здрави и щастливи браковете на нашите родители, баби и дядовци. Просто жените често не са имали възможност да си тръгнат от един неудовлетворяващ брак.

# 14
  • По света и у нас
Напротив носиш отговорност като се разделяш с този с който не ти е добре. Не те е срам да признаеш, че си сбъркала или че този живот и човек не е за теб.

Според теб е по-добре да излупам 45 години в мъка за да “нося отговорността” си като някакъв кръст ли?

Общи условия

Активация на акаунт