Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 27

• 25 788
  • 755
  •   1
Отговори
# 555
Благодаря ви, но не питам това Simple Smile
Въпросът ми е дали някой в такава ситуация е ходил все пак при хематолога, който е казал да взима Аспирин или си е намерил друг, който да му пуска изследванията.

# 556
Здравейте, предстоят ми опити за бебе. Има съмнение в рода ми за наследствена тромбофилия. Кардиологът ми иска да направя изследването, но в Геника предлагат много различни пакети. Някои варират от 250 до 900 лв.
Питах кардиолога, той каза, че не знае, но по-добре било да избера този от 900 лв., за да се включи максимумът.
Аз имам и други проблеми със сърцето.
Та, вие можете ли да ми дадете разяснение кой пакет да избера?
Съответно само в Геника ли го правят?
Има ли по-евтина алтернатива - друга оторизирана лаборатория?
Не е проблем да го направя в Геника, дори и да е по-скъпо. Важно е да зная обаче дали там изследването е с най-добро качество и познаваемост.

# 557
Благодаря ви, но не питам това Simple Smile
Въпросът ми е дали някой в такава ситуация е ходил все пак при хематолога, който е казал да взима Аспирин или си е намерил друг, който да му пуска изследванията.
Аз имах подобен казус горе-долу в същите седмици от бременността -  Тончев ми каза Фракси, Паскалева - Аспирин. АГ-то каза, че и двете ставали, но аспиринът е по-рисков заради опасността от кървене, макар че след 17та седмица този риск значително намалявал.
В крайна сметка реших да си слушам Тончев (защото си ходя при него за регулярните изследвания, а за Паскалева чаках за час 1 месец). Понеже при мен дилемата беше освен заради мутациите, и заради леко завишено налягане на едната маточна артерия, АГ-то ми изписа добавки (Алеракт и Л-аргинин) и засега с тях нещата са в норма. Но си бия и фраксито всеки ден.

# 558
  • София
Inferya,
Аз бях в подобна ситуация към 26гс. Паскалева искаше да увелича на 0.6 пробно, двамата ми АГ бяха категорично против. Изследванията бяха ок. Послушах ги - те имат преки наблюдения върху кръвотока и развитието на бременността. Според мен също аспирин протект е по-рисков, освен това преминава през плацентата и се пие до 33-34гс. После пак ще минеш на нмх. Дай да видим тези изследвания, какво толкова има в тях.

ladychar86,
Различните изследвания включват различни фактори, затова са различни цени. В Геника изследват максимален брой фактори - мисля около 15, докато в генетичната лаборатория на Майчин дом и в повечето лаборатории - само 4. Ако искаш, пусни първо тези 4, и после може да пуснеш още, ако е необходимо.

# 559
Здравейте,
Искам да ви попитам как процедирате след бременността? Продължава ли терапията ви и как?
Бяха ми казали, след бременността 3 седмици да продължа клексан и след това минавам на аспирин протект за постоянно.
Слагах клексан 3 седмици. Но имах притеснения тъй като раната ми ( секцио)не се затвори хубаво. Имам 3 малки дупки, които и до сега си стоят. Минали са 40 дни.  Ходих при лекаря извършил операцията и ми каза, че до седмица трябва да се затвори, но не се случва. След като 3 седмици слагах клексан спрях. И не започнах да пия аспирин. Притеснявах се да не би раната да не се затваря, заради клексана…
Малко след като родих краката ни започнаха да се подуват усещам ги като опъната кожа и напрежение. Възможно ли е да е от тромбофилията?
Стана много дълго и объркано, но наистина и аз съм много объркана и не знам какво да правя.
Не знам към какъв лекар да се насоча Sad

# 560
  • София
Обикновено до 6 седмици след раждане кръвосъсирването се нормализира, можеш да пуснеш Д-димер и фибриноген, за да видиш дали и при теб е ок, или трябва да продължиш още терапията.

Тромбофилията не е причина раната да не се затваря. Ако опериращият няма обяснение, потърси друг хирург, може да има някакво възпаление.

Ако коагулацията е в норма, виж тук за възможни други причини:
https://www.forlife.bg/prichini-poduvane-krakata-glezenite. ЛЛ би трябвало да може да те насочи към съответните специалисти.

# 561
Благодаря много за бързият отговор.
Изчакам още малко за раната и пак отивам при лекаря. Имах надежда, че ще стане така както казва, но явно няма. Може би организма ми не приема вътрешните конци, но реално нищо не излиза.
Ще видя да пусна тези изследвания и да питам лл накъде ще ме насочи .
Отново благодаря !

# 562
Пак казвам - благодарна съм за всяко мнение, но основното ми питане е да се занимавам ли още с Паскалева. Нямам нерви за хабене да слушам мрънкане от нейна страна, ако реши да се прави на обидена, но все при някой трябва да отида на преглед.

# 563
Здравейте на всички. Вече съм в отбора на фраксипирин 0.4. Първи опит-препотяване, и от първият път не стана, ама от втория я забих иглата 😁. Леко ми се поду мястото, сърби ме и леко зачервено и сега леко наболя. Това нормално ли е? . Чак се вижда мястото да убоденото. Изобщо как е при вас, че мен голям старх ме тресе все още, че правя нещо неправилно. Иглата докрай ли я вкарвате?

# 564
  • Замък сред облаците
Привет, мацки! Някои от вас ме знаят от другата тема за медикаментите, които се обсъждат тук.

Пиша специално заради случая на Ани с хематома - има един ген, NOS3, който води до такива хематоми. В Геника се изследва, 70лв струва. Ако искаш да го провериш…

Инферия, комбинация АСЕ и ПАИ си е баш тромбофилия. Паскалева за тези мутации не е адекватния лекар, още години назад всички с тях ги отписва като нямащи нужда от терапия, защото бил нисък рискът от ДВТ. Аз още като си проучвах я отписах нея поради тази причина, тотално неглижиране.
Впрочем Мануна, която е писала малко по-назад тук, е с  хетерозигот АСЕ и ПАИ и сега беше с ДВТ и емболия след раждането…

Към Крис - инжекциите по принцип водят до по-бавно затваряне на рани. Аз с епизиотомията бях така. Конците като се резорбираха след седмица раната още беше отворена, но АГ ме викаше през няколко дни, промиваше, слагаше сулфатиацол, аз вкъщи промивах със смрадлика, сребърна вода и слагах цикатридина и се затвори след около 3 седмици от раждането напълно. После научих че инжекциите забавят реепителизацията реално.

Последна редакция: ср, 07 май 2025, 21:20 от АА

# 565
  • Sofia
Подкрепям горното мнение на АА за Паскалева.
Тя мен ме следеше изкъсо, защото съм с мутация в протромбиновия ген и висок холестерол, а майка ми със същата мутация мина през инфаркт и инсулт (отделно, че е загубила износено бебе най-вероятно точно заради тромбофилията).

Но определено Паскалева не обръща нужното внимание на нискорискови мутации, ако не е имало инциденти. Специално в този случай, бих се консултирала с друг хематолог или бих си слушала АГ-тата.

Мануна не беше ли само с ДВТ!

Аз слагах инжекциите два месеца след секциото. Спрях ги за около 2 седмици. Изследвах коагулация и д-димера беше скочил до небето, имах даже и отклонения в кръвно-газовия анализ. Паскалева веднага ми върна НМХ за още един месец. След това коагулацията се нормализира и спрях инжекциите. На мнение съм, че след раждането трябва да се внимава и да се следи коагулацията след спирането на НМХ, защото това е най-рисковият период.

Последна редакция: ср, 07 май 2025, 21:15 от Brin de muguet

# 566
  • Замък сред облаците
В друга тема бе споменала ДВТ и емболия, затова това и написах. 🤗

# 567
Точно така, с хетерозигот съм на PAI и АСЕ.
А на скенера при уточняване на ДВТ има данни за прекарана емболия.

# 568
АА, Брин, тенкю. Миналия път нямах такива драми, но показателите ми бяха съвсем различни.

Дайте акъл как се процедира с другите специалисти, изредени в първия пост. Защото при нея отивам и нещата се правят на място. Ако си запиша час за случайно избран лекар отивам с изследвания или първо отивам, той назначава и пак отивам?
Ако кажете добра дума за някой конкретно ще е супер. Трябва да се явя в близките две седмици, което малко усложнява нещата.

# 569
Инферия, аз също съм с хетеризигот ПАИ и АСЕ. На фраксипарин 0,4 от положителен тест, по препоръка на др Тончев. Още тогава ми каза че много хора им дават аспирин, но той понякога прави проблеми. При пол тест понеже още нямах рецепта, а и АГ ми казаха че фракси се започва след чуване на пулс, започнах с аспирин акард 75 по тяхна препоръка. Е, прокървях в 6гс и стигнах до спешното, където нямаше отлепване или др проблем, но аз си кървях.

Аз се следя при др Тончев в мбал света софия и съм изключително доволна. Страхотен, човечен. Няколко пъти ми се скара че за коментиране на резултати си записвам платени часове, даде ми вайбъра си. Отделно за изследвания ме вика сутрин в 08:00 часа пред кабинета и по НЗОК ми пусна 2 страници изследвания в болницата, които после ми пратиха по вайбър с коментар.
Пред кабинета му много се чака, но бременните жени са с предимство.

Общи условия

Активация на акаунт