Този AMH нисък ли е?

• 805
  • 16
  •   1
Отговори
  • Пловдив

Здравейте,

На 41-42 г съм, с едно дете и след него три загубени бебета.

Прикаченият файл е от изследване през юни тази година, на 3 ден от цикъла.
Лекарят ми изписа дуфастон по схема, за да ми се оправи цикълът (оплакванията са, че все ми идва 7-10 дни по-рано или пък след 6-7 дена продължава още да кърви).

Даде ми срок до края на тази година ако не се получи бебе, да го потърся. И да пия дуфастон, но въпреки това, цикълът ми продължава да е със смущения.

Който разбира, този антимюлеров какъв е спряно възрастта ми (41 г), понеже лекарят каза, че не бил лош, даже бил "висок за моята възраст", но аз четох, че тези стойности се приемат за "много ниски"?

И да допълня въпроса си: с този AMH имам ли шанс за кандидатстване по фонда за асистирана репродукция?

Последна редакция: пн, 02 дек 2024, 20:40 от svetlana manoleva

# 1
За съжаление за фонда е нисък. Изискват 0,5. Лекарят не е напълно прав. Има млади момичета и под 30 години с такъв АМХ. Може да се посъветвате и с друг специалист, най-добре репродуктивен.

# 2
Ми нормален си е според мен. Моят е 14.0 (заради поликистоза), но благодарение на трудно проходими тръби също нямах особен успех със забременяване.
Може да започнете да приемате витамин Д, той повишава АМХ, но по-важно във вашия случай е качеството на яйцеклетките (и спертматозоидите). Потърсете репродуктивен специалист, не мисля, че този дуфастон ще направи някаква разлика, но не казвате и колко дни ви е цикъла.
Другите ви стойности също са окей, ТСХ може да е малко по-ниско, но той се гледа заедно с Т3 и Т4. Естрадиола ми изглежда малко висок, може би имате по-ранна овулация.

# 3
АМХ варира доста в зависимост какъв месец ще се падне за яйчниците, тоест колко фоликула смятат да направят - изследвала съм моя 3 пъти - за 2 години - 0,64; 0,43; 1.02. Последният е от преди седмица. На 38 съм и от 6 месеца полагам доста усилия за подобряване на начина на живот като цяло - спорт, движение, хранене, доста добавки. Имам две неуспешни бременности - късна загуба преди година и половина и биохимична от преди месец.
Нисък АМХ в повечето случаи предполага недобри резултати при инвитро стимулациите. Другите два хормона (LH, FSH) са ви супер. Консултация с репродуктивен специалист ще ви е от полза за допълнителни и специфични изследвания за евентуално откриване на причините за загубите. Спермограма с ДНК фрагментация за половинката също.

# 4
  • Пловдив
АМХ варира доста в зависимост какъв месец ще се падне за яйчниците, тоест колко фоликула смятат да направят - изследвала съм моя 3 пъти - за 2 години - 0,64; 0,43; 1.02. Последният е от преди седмица.

Какво, варира така?
Искате да кажете, че след 2 години може АМХ да е по-висок? Open Mouth
Аз бях чела, че той само може да пада с годините, а дефицит на вит. Д да го замаскира на малко по-нисък, отколкото е.

Ами цикълът ми тази година идва 7-10 дни по-рано. А при последния такъв, вече съм 11 ден от цикъла - още ми кърви.
Днес ходих на гинеколог. Тънка маточна лигавица. Ще чакаме следващ цикъл, за да мерим фоликулите.

Имам 4 кюртажа, нито един по мое желание:
- един от махане на полип
- един от кухо яйце
- един 2 дни след предния, който "бил не много успешен, имало останала тъкан"
- един от загубата ми преди 2 години и половина, спряло сърчице в 3 месец

# 5
Оставете го този АМХ, отидете на 2ри ден да ви преброят фоликулите в двата яйчника.
Нисък вит Д може да прави АМХто да е по-ниско, отколкото е, но каквото и да, освен ако не ви е важно по фонд, броя е добър показател. Отделно за качеството, вече са ви писали - спорт, хранене, сън, добавки - за двама ви. Не е само жената отговорна за създаването на здраво ембрионче, но много мъже се дърпат да взимат необходимите мерки, поради не знам и аз какви причини.

# 6

Здравейте,

На 41-42 г съм, с едно дете и след него три загубени бебета.

Прикаченият файл е от изследване през юни тази година, на 3 ден от цикъла.
Лекарят ми изписа дуфастон по схема, за да ми се оправи цикълът (оплакванията са, че все ми идва 7-10 дни по-рано или пък след 6-7 дена продължава още да кърви).

Даде ми срок до края на тази година ако не се получи бебе, да го потърся. И да пия дуфастон, но въпреки това, цикълът ми продължава да е със смущения.

Който разбира, този антимюлеров какъв е спряно възрастта ми (41 г), понеже лекарят каза, че не бил лош, даже бил "висок за моята възраст", но аз четох, че тези стойности се приемат за "много ниски"?

И да допълня въпроса си: с този AMH имам ли шанс за кандидатстване по фонда за асистирана репродукция?

Здравейте ето тук можете да видите нивата на АМХ според възрастта. https://fertilaid.bg/zabremenyavane-s-nisuk-amh/

Аз също съм над 40. Имам 1 живородено дете, 1 аборт в първото тримесечие и 1 мъртвородено. Наскоро имах и неуспешна инвитро процедура. Вече тялото ме боли от процедурите които съм имала, но се боря защото две малки очи чакат да видят братче или сестриче вече много години. В момента ще търсим нов репродуктивен специалист, за един последен опит преди изцяло инвитро фонда да спре да плаща. Мъка ми е … има много за говорене но всичко ми засяда като буца в гърлото. Пожелавам Ви успех и не спирайте да се надявате.

# 7
  • Пловдив
О, не, каква надежда Disappointed Relieved

Вчера си го измерих пак. След 6 месеца от 0.04 е спаднал на 0.02.

Значи аз може да се каже, че съм с (почти?) изчерпан яйчников резерв.
Май трябва да приема мисълта, че не може да стане.

# 8

В прикачения файл ви е 0.40, а не 0.04.
Сега колко е - 0.20 или 0.02?
Какви добавки приемахте за тези 6 месеца?
Посетихте ли репродуктивен специалист?
Имате ли правена спермограма и ако да, тя какво показва?
Разликата от 0.02 до 0.20 е 10 пъти!

# 9
  • Пловдив

В прикачения файл ви е 0.40, а не 0.04.
Сега колко е - 0.20 или 0.02?
Какви добавки приемахте за тези 6 месеца?
Посетихте ли репродуктивен специалист?
Имате ли правена спермограма и ако да, тя какво показва?
Разликата от 0.02 до 0.20 е 10 пъти!

Да, да, първото изследване е както пише във файла, моя грешка.
Вярното е: преди 6 месеца 0.40.
Сега: 0.02.

Добавки: никакви не са ми били изписани от лекар. Приемала съм си такива по мое желание несвързани с това на една компания за водорасли.
Посетих репродуктивен скоро. Чакам следващ цикъл, за да следи антрални фоликули. Около 12 ден от цикъла беше - нямаше овулация.
Спермограма все още нямаме.

Да, паднало е от 0.40 на 0.02, което е 20 пъти, и то в период, в който (тъй като напуснах една стресираща работа), останах свободна и имах относително по-спокоен начин на живот, с много разходки в планината и т.н.

# 10
Когато се проследят  антралните ще стане ясно какво е положението и как да подходите без да губите време.

# 11
  • Пловдив
Вчера повторих изследването в друга лаборатория.
0.03 - колкото в долната граница за жена на възраст 45-50 г.
Вит. Д ми е съвсем леко в дефицит, при долна граница 30, той е 29.9. Не ни трябвало да замаскира толкова.

Трудно ми е да опиша с думи как се чувствам, като уж съм на 41 г, а яйчниците ми са спрели. Изведнъж се усетих на 50 години 🥺 , не знам как да живея с тази тежест.

# 12
Ако мерните единици на вит. Д са ng/ml е добре да е около 50, за да има достатъчно в тялото, така че имате какво да подобрявате там. Не трябва в никакъв случай да е на долна граница.
Нищо не ви е спряло, спокойно! Трябва ви проактивен подход и добър репродуктивен специалист.

# 13
  • София
Вчера повторих изследването в друга лаборатория.
0.03 - колкото в долната граница за жена на възраст 45-50 г.
Вит. Д ми е съвсем леко в дефицит, при долна граница 30, той е 29.9. Не ни трябвало да замаскира толкова.

Трудно ми е да опиша с думи как се чувствам, като уж съм на 41 г, а яйчниците ми са спрели. Изведнъж се усетих на 50 години 🥺 , не знам как да живея с тази тежест.

ами на 41 години яйчниците ви наистина започват "да спират". фертилността при жените спада рязко и драматично надолу след 37 години.

АМХ ви е много нисък. а лекарят ви е тотално некомпетентен.

# 14
  • Пловдив
а лекарят ви е тотално некомпетентен.

В какъв смисъл, за кое по-точно?

Общи условия

Активация на акаунт