Бъдещи и настоящи мами в Чехия 3

• 24 639
  • 284
  •   1
Отговори
# 60
Здравейте,

Честита Пролет и от мен и много усмивки!
Ще  си имаме едно пролетно и две есенни бебета, което е страхотно!

Ели, леко пътуване и весели празници, починете си хубаво на родна земя пък като дойдете ще се заемате с багажите  Laughing

Ванче, като гледам колко малко ти е останало те разбирам напълно, аз както съм паника ще съм много зле сигурно в този период. Като наближа 7мия месец ще питам дали няма от безплатните курсове за бременни, дано да съм и по-добре с езика тогава.

Елито, регистрирайте се навсякъде където можете, хубавото е че има кой да дойде с вас и да ви упъти. Аз нямам проблеми с разбирането(почти) на чешкия, но имам проблеми с говоренето. Като се чуя и се чудя как не ми се смеят хората а ме гледат и се мъчат да ме разберат, но обещавам да наваксам  Rolling Eyes

Цунки на малките палавници!!!

# 61
  • Чехия
Здравейте,
 Миленка, две ще са пролетните бебета, има още една чешка мама - Пети К ама нещо не пише напоследък, термина и е като моя - около 15.04.
Ние продължаваме с пренасянето Simple Smile
На пътуващите - лек път, на останалите - лек ден.

# 62
Ели приятно изкарване в Софията и ние се бухме запътили на там по същотот време ама ударихме на камък--пусти ваксини--малкия се разболя  и отложихме за 10 април:((, няма как трябва да ги направим:)).
Да ви похваля Мая--онзи ден беше за пръв път на ясла до обяд и не плакала, яла си манджата и играла--беше много доволна и мисля да пробваме пак другата седмица два три пъти да видим дали ще е толкоз смела тогава;)).
По отношение на родичовския приспивик--може да се взима ако ситуацията примерно е такава единия родител работи и е осигурен за всички социални рискове (болест, пенсия и майчинство), тогава жената се привързва към неговатат осигуровка--доколкото знамнейната осигуровка също се плаща до раждането на детето--тогава излиза в отпуск зда отглеждане на дете--подава се молба до съответната районна социална служба--oddeleny statni i socialni podpora(да ме прощавате ако не съм го напиласа правилно Embarassed), та като излезе в тоз отпуск спира да се плаща нейната осигуровка. Има още едно условие за да получавате родичовски приспевек--трябва да сте си уредили документите в цизинецка полиция--т.е да имате легален побит на територията на ЧР. В общи линии всичко останало ще ви го обяснят в съответната институция, но това е накратко. Ако иска някой още някакви подробности може да ми пише на кю-то или на ЛС--в общи линии последния месец се занимавх да проверявам тез нещица, защотот имаше вероятност да дойде брата на мъжа ми с жена му, която е бременна ама се отказаха.
Поздрави
АААА и май и ние ще вземем тървали побит по-рано--много се бях ядосала като извадиха бг-то от поекта за обмен на специалисти (на нас ни оставаха месеци)--ама се примирихме кво да правим е онзи ден получих писмо, че имали няква договорка и ще ни изпратят препоръка за пред цизинецка newsm44 newsm44

# 63
Здравейте,

мен ме интересува специално дали ще вземете травали по-рано от 3тата година и дали и ние можем да кандидатстваме. Последно като питах в полицията за чужденци ми обясниха, че трябва да си работил на територията на Чешка поне 3 години. За тази програма до колкото знам, след 2,5 получаваш, ама ние май месец правиме година и има да чакаме доста, а и нали сме в ЕС. Направихме си темпорари резиденс защото само на нея имаме право, но сега си мисля,че за раждането на детето, майчинството ми и всичко останало е добре поне мъжа ми да има трвали, той е с постоянен безсрочен трудов договор. Ако има някакъв вариант, vihronrav моля те да ми го обясниш, ще съм ти много благодарна Hug

Вчера си купих боя за яйца, дълго време търсих по магазините, но явно не на правилното място, вече се бях отчаяла, че ще боядисвам с лепенки и фулмастери Joy
Чехите правят ли нещо по-специално за Великден освен яйца и козунаци???

Поздрави на всички!

# 64
Зддрасти,

за съжаление по-рано от 3г няма да можете да вземете тървали побит --дори май и  това вече не е точно така, защотот има изменеие на закона. Тази програма беше хубава, но от 01,07 България вече не участва в нея, за съжаление. Освен това, бъди спокойна дори и без тървали имаш право на родичовски приспивик. В момента аз нямам тървали само временен, а взимам родичовски. По тоношение на майчинството няма заначение какъв побит имаш, а колко трудов стаж имаш--т.е мисля че трябва да имаш 270дни трудов стаж, като си осигурена за всички социални рискове--болест, пенсия и майчинство:)), при това положение взимаж независимо от побита--майчинствотото е 28 седмици, като се излиза 6-8 седмици преди термина и не може да бъде по-малко от 6 седмици след раждането. Освен родичовски в момента взимаме и детски, но те са вързани с дохода. По тоношение на твоето раждане ако имаш осигуровка няма да платиш нищо--обаче за дететето мисля, че ще трябва да платите. Като родих Влади, бяхме с работни визи и платихме около 5500 като имаш предвид, че седяхме 7 дни в болница( обикновенно се седи 72 часа:)). Въпреки това трябва да се обадиш там където ще раждаш да ти обяснят след влизането в ЕС може да има някви промени. После за детето пак няма да плащате здравно, защотот ще бъде вързано към здравната осигуровка на мъжа ти примерно--моите деца са вързани към моята осигуровка. Надявам се съм ти била полезна.  Временния побит, който в момента имате в общи линии се доближава до тървалия  с някои изключения--като например постоянна регистрация--дава право за по-евтина ясла например ако искаш да дадеш детето, но пък няма отношение към детската градина. Освен това разликата е и в това, че ако имаш тървали по-лесно ще ти отпуснат заем за жилище и такива определни подробности, всичко останало е все едно имаш тървали--нал исме граждани на Европата вече:)).

Последна редакция: пн, 26 мар 2007, 16:05 от vihronrav

# 65
  • Чехия
iskam da popitam as njmam nikakav trudov staz,imam travali i vsi4ki vidove osigorovki zasto da ne vzimam mai4instvo.V trudovata borse se zapisah predi 2 meseza i tam mi kazaha 4e ste vzimam.Samo da uto4nj 4e as i deteto sme s vizi za sabirane na semeistvo.Blagodarj predvaritelno

# 66
радослава - Здрасти--ами доколкото знам в закона майчинството е вързано с трудовия стаж, родичовския не--т.е можеш да подадеш молба за родичовски приспевек, който тази година е 7500 от деня на раждане на детето; докато -http://www.tehulka.cz/view.php?cisloclanku=2004092801 -- в т.1 в линка пише, че имаш право на майчинство ако в последните две години си била осигурена най-малко 270 дни за всички социални рискове-- най-добре ще ти обядснят обаче ако се обадиш в районната социална служба, но не тези които изплащат родичовския, а тези които изплащат болничния Simple Smile)За майченството най-много да са намалили дните, които трябва да си осигурен ама изобщо без стаж не вярвам да може да получаваш майчинство--това е матерска доволена - 28 седимици, а другото к ато получаваш родичовски приспевек е родичовска доволена-до навършване 4г на детето--ти на кое викаш майчинство?

# 67
благодаря за отговорите, все още ми е притеснено доста защото съм в чужда страна и то отскоро #Crazy

270 дни трудов стаж само за чешка или важи и този от БГ и ако се брои и той, как се доказва?

# 68
ЗДРАСТИ БАНДА
пак много сте писали  Mr. Green

та по темата
Ради
и аз мисля, че бъркаш родичовска доволена и матерска доволена, за първата не ти трябва нищо, но второто е един вид болнични, най-добре се обърни към социалката по местоживеене, имаш отговорник - според първата буквата на фамилията се разделят  Wink - той ще ти обясни най-добре в твоя случай дали ще е възможно да ти дадат болнични-майчинство  Wink

Миленке
само в чехия трябва да имаш 270 дни трудов стаж, ако го нямаш, от деня в който родиш, се записваш за родичовски приспевек Wink
За тървалия сега не ми е ясно как става, но едва ли е много различно, за да не чакате толкова години, трябва да пожадате за виймку, но това си е лотория дали ще я oдобрят или не  Peace

Ванче
как си, да не тръгнеш да раждаш, без да се обадиш  Grinning Hug
Какво стана в матриката, какво ти казаха за обчанството?

Ние сме ок, всеки ден се срещаме с форумска майка  Party в нашия квартал пълно с форумки  Party

Поздрави на всички   bouquet

Последна редакция: вт, 27 мар 2007, 13:39 от Eli_cz

# 69
Ехааа ,Ели как ви завиждам  Hug
Ама ние ще посетим родината лятото да направим и моренце Sunglasses

По темата не мога да се включа,защото не взимам нищо.

# 70
Здравейте,

Ели, не успях да те разбера, не забравяй, че сме отскоро в ЧР и даже и понятие си нямам какво е родичовски приспевек и каква му е разликата, супер объркано ми е.

Моето бебе на лентичката все на втората стрелка си седи, толкова бавно минава времето... Joy

# 71
Здрасти Миленке, разликата между родичовски приспевек и матерска доволена са няколко неща, най-лесно мога да ти го обясня така:

-матерската доволена е 28 седмици, като се излиза от 6 до 8 седмици преди термина и продължава до изтичането на тези 28 седмици. Освен това парите, които взимаш са вързани със заплащането ти преди да излезеш в отпуска ако не се лъжа е 60% от заплатата ти, която не подлежи на никакви удръжки. Вързана е със стаж ако имаш в последните две години 270дни осигурени за всички социални рисквое ---болест, майчинство и пенсияу подчертавам всички защотот наитина е важно.Ако си например осигурен само някои от рисковете майчинство няма да получиш. Парите за матерската доволена се изплащат от районната социална служба--в Прага това е  PSSZ като съответно си има подразделения, за различните части на града, незнам как се води в Бърно. Най-общо казано матерската е това.

- родичовски приспевек--това е фиксирана сума,--за сега 7500, които се отпускат за отглеждане на дете, това дете има право да посещава до навършване на 3г възраст ясла не по-вече от 5 дни месечно, след 3г. възраст им аправо да посещава детска градина не по-вече от 4 часа дневно. Родичовския може да се взима от датата на раждане на детето, когато нямаш право на матерска доволена. Подава е молба в районното подразделение на Oddeleni Statni i Socialni podpory (мооля извинете за правописа;)) и започваш да взимаш родичовски. Ако си излязла в матерска доволена почваш да взимаш родичовски--ако искаш разбира се като ти свърши матерската. За целта се взима потвърждение от районната социална служба. Родичовски можеш да взимаш до навършване на 4г възраст на детето ако посощева детска градина в рамките на разрешенето (по-горе съм го написала).

Освен родичовски можеш да взимаш и приспевек на дите--това са все едно детските в бг--но това е обвързано с дохода на член семейство, т.е подаваш молба и към нея прилагаш декларация за общите ви с мъжа ти доходи и те там си изчисляват имаш ли, нямаш ли право и каква сума да ти превеждат акао имаш право.

Като последно след раждането на детето в рамките на 1г трябва да си подадеш молба за т.нар породне--т.е еднократна помощ з араждане на дете--тази година е 17500.

Уффф много дълго стана ако искаш пиши ми на лични или на icq 226630440 или по скайп ако мога да ти обясня още нещо:))
Сега ти се струва,че времето върви бавно--после ще видиш колко бързо ще почне да върви;))--аз и до ден днеше не съм усетила кога мина времето та да чакам втори рожден ден на Мая;))
Бай

Забравих да допълня--за всичките тези неща ти трябва задължителен официален побит на територията на ЧР, независимо дали е тървали или преходен--просто трябв ада са оправени документите с полицията.
Освен това като се роди бебето трябва да се регистрира в цизинецка до 60дни, за целта трябва да му извадите БГ паспорт и ЕГН в България:))

# 72
Миленке
тя Руми подробно е обяснила, ама с други думи майчинството е вид болнични, трябва да си плащал най-малко 280 дни социално и болнично осигуряване, за да имаш право на тях.
Родителската помощ се дава за това че се грижиш по цял ден за дете до 4г., и то не посещава детско учебно заведение - ясла, градина - за градината има ичклИУчение, но до тогава ти и твойто бебе имате време  Wink Grinning

Изглежда може би сложно, но не е, само подаваш молби навсякъде и това е  Wink Grinning

# 73
Ели,

наиситна сложно ми звучи, прочетох го няколко пъти докато го осмисля, но ще се справя, най-трудно ще ми е с тоя БГ-паспорт, как ще пътуваме с малко бебе зимата невиждам, но ще го измисля някак си.
Много ти благодаря за подробните обяснения, страшна помощ си ми   bouquet

Ванчето се загуби и се притеснявам за нея, дали вече не гушка бебе? Praynig

# 74
 Mr. Green
и за паспорта си има финти - правиш пълномощно на някой от вашите родители, или там този който има възможност да хвърчи за вашите нужди, и на него му пускаш всичко, той да вади паспорт за бебето, иначе ти за да заминеш с бебе - пасаван трябва да му вадиш от посолството ...

Ванче, Ванчееее
мислиме те тук, да не раждаш вече  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт