Колко Ви е сметката за ток на месец? - тема № 8

• 29 641
  • 514
  •   1
Отговори
# 90
  • София
J_M_M, една и съща е цената. На Електрохолд отделно са изнесени таксите за достъп, разпределение и т.н. Ето, 19 лв:321 кВч са 0.059 лв/кВч без ДДС допълнително.

И плюс ДДС, пак толкова.

# 91
  • Варна
Имайте предвид покрай коледните и новогодишни празници, когато хората са си у дома, отоплението е пуснато и задължително се готви първо, второ, трето какво ще се случи при следващата излязла сметка за ток.
Аз пак не разбирам големите драми - Гледате си засичанията на електромера в сметката за ток, ако нямате достъп до вашия електромер, а в добрия случай може да си ги сравните. Пише си и между кои дни е станало засичането. На някои блокове електромерите са заключени в електромерното табло в мазата, а на други при по-стари панелни блокове са на етажите и при тях става лесно. Не знам как може да ви надпсват киловати по прогноза. Това не е вода! Би било несериозно да се прови за електроенергия. Най-малкото, ако наистина си надписват по тяхна преценка, при следващо засичане ще приспаднат от тях. При водомерите е така. Пишат служебни, а когато имат достъп, може да ви пишат 0. При последния самоотчет на вода и разсейване от моя страна съм писал 7 кубика повече. В същия ден като осъзнах грешката си, намерих номера на инкасаторката да й кажа и тя ми каза, че вече ги е пуснала и че няма проблем - ще си ги ползвам. За мен лично няма драма, но ми беше за нея и за системата им да не се чудят защо е така. При следващото повишаване на цената на вода ще ползвам неизразходените кубици.

Предната зима мой приятел беше възмутен, четейки коментари за надписани сметки за ток. Разбира се, коментарите бяха от типичните мрънканици, разкриващи недоволство от всички и от всичко, но само не от себе си. Видях, че коментиращите нямат представа от това, което коментират. Едни твърдяха, че Енергото им " превключва " електромерите  да отчитат повече от реалното. Други твърдяха, че им превключват нощната тарифа, за да им отчита съвсем малко от нея. Трети стигнаха много по-далеч, като заговориха дори за честотата на електрическия ток, засичайки поредната конспирация не само от страна на Енергото, но и на цялата държава в ограбването им и по техни думи на " колонизирането " им. Simple Smile

Може би е добре да се направи тема (ако няма съществуваща и развиваща се), в която се говори за начини на пестене на електроенергия и вода в бита с малки промени, като събраните предложения да се актуализират и преглеждайки ги човек да ги въведе в ежедневието си. Разбира се, всеки ще си прецени кои предложения да приложи в домакинството си и в каква степен, като си направи сметката как му се отразяват, но по същество ще останете изненадани. Има домакинства, в които се разхищава, а дори не им прави впечатление. Плащат си, но си мислят, че някой ги краде и ги мисли за балами.
Покрай битовите сметки има и много други разходи, които в голямата си част са излишни.
Преди повече от 10 години даваха австралийско телевизионно предаване, може да е било и новозеландско, в което показват семейства с високи месечни разходи, а те самите се чудят как така се получават. Не им идва на акъла сами да разнищят случая, а търсят предаване, което да им инсталира видео камери у дома, да им рови в кофата за смет, да ги следи къде ходят, какво правят, какво купуват, колко храна хвърлят, какви излишни абонаменти ползват... Оказва се, че всяко семейство пръска пари и има навици, които водят до сериозни разходи. В края на предаването се показва кои разходи ги дърпат назад и как могат да ги оптимизират, както и колко пари могат да спечелят на годишна база от това, че буквално не са ги хвърлили на боклука. По същество предаването не беше кой знае какво, но дава идеи какво може да се промени към ефективност.
Едва ли се вълнувате от идеите за спасяване на планетата и как да намалите въглеродния си отпечатък от това, че изключвате яденето си по-рано и го държите със затворена врата на фурната 10-15 минути да се досготви " безплатно ", както и почти всички храни (не се препоръчва за сладкиши най-вече) могат да се поставят още в студена и загряваща се фурна или яхнията да постои с капак на изклчен котлон. Или да се ползват съдове с дебело дъно... Или да купувате съдове, които са вечни и няма да ги хвърлите след няколко години, за да купите отново същите, за да хвърлите и тях. Колко много неща са. Предните дни по радио " Дарик " гостуваха ученички в 10 и 11 клас с екологични инициативи. Едното момиче съвсем наскоро разбрало колко добро нещо било да се спира водата докато си мие зъбите. Поясни, че никой у дома за толкова години не му е казал, а го е научило от приятели съмишленици. Смятайте колко много вода е отишла в канала за няма нищо! А че хора си мият ръцете и докато ги сапунисват и търкат, водата си тече на силна струя...
Докато търсех австралийското предаване и в последствие се отказах, намерих четиво като за подрастващи деца и млади родители в енциклопедичен вид. Буквално си е като безплатна енциклопедия за околната среда и възможността човешките навици да окажат по-добро влияние с малките промени.

https://ec.europa.eu/assets/clima/our_planet_our_future/bg/files … our_future_bg.pdf

# 92
Само дето празниците още не са почнали... Следващите сметки ще са брутални в тая прогресия...

# 93
  • Варна
Само дето празниците още не са почнали... Следващите сметки ще са брутални в тая прогресия...

При настроени климатици на 23-24 градуса, мъжете стоят по къс ръкав и пият студена бира, чешейки се по голия тумбак с вдигната нагоре тениска на дивана пред телевизора, а жените стоят с грейка докато готвят и казват, че им е студено и не могат да се стоплят...
Щях да се пошегувам, че на човек му трябва незиморничава жена, за да се пести от отопление, но явно няма да е правилното място и време.
Ежедневното движение и поддържаната сърдечна система пестят от сметките за отопление Simple Smile
Излизам сега да си изведа чихито в това начумерено, студено, ветровито и променливо-дъждовно време. Като говорихме за ефективност - хем кученцето ще се е облекчило и щастливо, хем аз ще се стопля.

# 94
Аааа мразя да ми в студено. Вкъщи под 25 не пада (на ТЕЦ сме). На село си държа даже 28 (печка на дърва)... Абсурд с климатик да се стопля.
С кучата преди малко бягахме в снега и чистих храстите, че мокър и тежи.. едното няма общо с другото

# 95
В детската климата е на 30..синът с къси гащи и къс ръкав. Мисли че още е на Слънчака Joy

# 96
  • София /Абсурдистан
При нас никой няма достъп до електромерите. До входа долу са и са заключени. Ключ имат само инкасаторите.
Поддържам с климатици в къщи 24-25 градуса. От отопление не мога да икономисвам, страдам от тежка форма на студова алергия. Следващият месец ще видим как ще ни сурвакат със сметките, ама каквото такова.

# 97
  • София
Ееее, Чихинци, каква лекция ни дръпна, сякаш ние от пещера излизаме!
У нас няма топлолюбиви, максималната Т е 23-24°С. И да, не обичам да разхищавам ресурси и пари за излишни такива.
Не съм казала, че съм ги загубила тези надписани киловати! Да, приспадат се от следващата сметка, разбита се! Просто това е традиция от доста години. Обяснението ми е, че тъй като периодът на засичане ни е такъв, на 1-во число, никой не го прави на 31, 1 и 2,-ри, които често са почивни дни. Засичат по-рано и надписват прогнозно, това е! Електромера ми е на етажа и си виждам показанията.

Последна редакция: сб, 21 дек 2024, 20:38 от sofyia

# 98
Електромерите вече нали са с дистанционно отчитане, това не става ли вече автоматично на датата!?

# 99
  • Майничка
185,64 за ноември, с конвектор в детската пълен месец и с включена акумулираща в 2/3 от периода + сушилня към всяка пералня. Очаквам декемврийска ок.250, да видим дали ми говорят правилно звездите.

# 100
163,80  лв .
Баща ми 63,33 лв.

# 101
  • 🌊
Аз имам доста по-висока сметка, а дори половината от отчетения месец не е живяно в апартамента и е бил на минимално включени уреди. Коледните елфи явно правят тайно консумация.
Но сериозно не знам какво да предприема, за мен е странно, отчитането е странно, електромера е на 5 години още от старта на блока

# 102
430лв от 02.12 до 02.01.25, декемврийската Simple Smile Къща, работят 2 климатика 24ка и 12ска, 2 конвектора 2500 и 1500 вата, бойлер 150 литра, пералня, миялна, сушилня, всеки ден. За нас е нормално предвид консумацията. Температурата е 24 градуса вътре.

# 103
184 лв, периода е 09.11.24 - 09.12. 24.
Киловати: дневна 530, нощна 280, доставчик : Енерго Про.
Отопление с 3 климатика, бойлер, готвене, 10-тина перални на седмица.
За следващия период сигурно ще прехвърлим 200 лв, дано се спрем до 250.

# 104
169 лв сме ние. С два климатика.
Умишлено не изреждам др.консуматори защото всички ги имат.
Лятна сметка 60-70....значи по около 50 лв грубо на климатик ..

Общи условия

Активация на акаунт