Колко Ви е сметката за ток на месец? - тема № 8

• 29 835
  • 516
  •   1
Отговори
# 180
  • Велики Преслав
Мъж с пушка ,а климатикът къде мери температурата ?Долу в дистанционното или горе на самия климатик ,ако е стенен ? Ако е горе ,нормално при настроени  23° ,долу където мери конвектора да е 22°-21,5° .
 Настроила  съм  термостата  на нашия климатик да мери 24°на 20-30см от пода .Близо до тавана е 26° .

Както и да го въртим и сучим климатика духа. Няма как да издокара комфорта климатика.

Иначе моя стария така мереше от дистанционното и като го сложа долу ставаше баня на 23° сегашния няма тази функция и стои на 26° на пък ги издокарва много точно на 30 см от пода е 25,5.

Цената на ел. енергията на свободния пазар в последните две години е 0.35-0.36 лв/кВч, след компенсациите. Такава се очаква да бъде, ако ни метнат всички там от началото на 2026, т.е +40% на сегашната. Дали ще има две тарифи не се знае, но би трябвало. И без това в редица европейски държави тарифата с отстъпка започва от 18 ч, т.е когато хората е приберат от работа и започне пиковото потребление. Но това се прави за услуга и грижа за хората, тук такива дейности няма.

Значи на практика няма да е чак толкова страшно. Съмнявам се обаче, да има такава практика както в другите страни, та да е добре. По-скоро ще искат да ни одерат.

# 181
  • Варна
Мъж с пушка ,а климатикът къде мери температурата ?Долу в дистанционното или горе на самия климатик ,ако е стенен ? Ако е горе ,нормално при настроени  23° ,долу където мери конвектора да е 22°-21,5° .
 Настроила  съм  термостата  на нашия климатик да мери 24°на 20-30см от пода .Близо до тавана е 26° .

Точно така е, да.За жалост мери горе. Ако го направя на 25 °C за да става в стаята 23 °C тогава започва да гори над 10 киловата дневно, което излиза, че е повече от конвектора. Както вече и Васил каза, няма как да сравняваме топлината на едното и другото.Конвектора прави много по-мека топлина.

# 182
  • Пловдив

Както и да го въртим и сучим климатика духа. Няма как да издокара комфорта климатика.

Василев ,прав си ! Все изхождам от моя опит с каналния климатик ,а той няма нищо общо с климатиците у родата или като ходим на гости у приятели .При нас няма никакъв полъх ,вероятно заради разположението на решетките . Отначало си мислех  ,че у майка и у свеки  ми духа ,защото живеят в неизолирани къщи ,но и у приятели с дървени къщи и добра изолация е същото .Особено ,ако седна близо до климатика е доста некомфортно .Не е от марката климатици - за такива произведени в Япония говорим ,при това  някои са нови , не втора ръка .

# 183
  • Велики Преслав
Само да кажа, че в 95% от новите климатици така са устроени (държа да отбележа за нашия пазар) с такива ниски минимуми, че като не са подбрани добре (както в 99 % от случаите) и слезе на ниска мощност духа хладно и създава неприятно течение. Аз колкото и да ме е срам също вкъщи съм подбрал единия климатик (този в хола) грешно и сега имам климатик в коридора с висок минимум който духа през вратата на хола и така включва и изключва, че хем няма хладно течение, хем е топло. За съжаление там нямах място за подов. На другия етаж ми е подова машината, там е супер. А иначе, относно сметките въпреки поскъпването и колкото и гадно да звучат 450 лв последната ми сметка, съм доволен. Тогава бяхме повече хора вкъщи и направо си беше разхищение. Стълбището между етажите чак се стопли и стана 25° там, а обикновено е 17°-18°.

София, аз нещо не съм разбрал за сметките, вие откъде взимате тази информация. Нещо съм се заблудил и свободния пазар, го взех за таксуване като промишления ток! Там цената е страшна.

# 184
  • Пловдив
Василев ,не говоря за хладното .У майка,рядко пада под 500W и като си сложиш ръката на струята си е топла - над 38° , обаче да ми духа ,дори и да не е хладно ,не ме кефи .

# 185
Подовият Daikin когато е настроен на комфортна въздушна струя почти не се усеща полъх! Сега съм по джапанки и къс ръкав Simple Smile! Настроен е на 23 градуса, но във стаята е много по висока температурата.

# 186
  • София
Василев, "промишлен" и "на свободен пазар" е едно и също. Имаше няколко страшни месеца за бизнес клиентите, да, но преди около три години. След това и цената падна, и въведоха компенсации.
Аз съобщавам точно цифри, защото къщата ни е в строеж и сме точно небитов потребител. Имаме всеки месец една постоянна такса от 15 лв, и след нея е цитираната цена. Една тарифа.
. https://ibex.bg/%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D … 80%D0%B5%D0%B4-2/

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 21:51 от sofyia

# 187
  • Пловдив
Natt ,съгласна съм .За стенните говорех .
 И  аз затова говоря ,че 23° при пода си е комфортно ,не като 23° при тавана .

# 188
193лв., 500 киловата дневна, 340 нощна. 1 климатик постоянно, 1 конвектор по 18ч дневно, още един конвектор по около 2-3 часа вечер, бойлер за топла вода, хлебопекарна през ден, сушилня, готвене редовно, и всички други дребни ел.уреди. Миналата година по същото време 210 лв. Не сме променяли навици,

# 189
Здравейте. Може ли някой, който ползва небитов ток, да ми каже, има ли голяма разлика я момента в ценообразуването спрямо битовия? Имаме помещение на морето( тип студио) със статут на офис. Засега плащаме само около 20 лв.месечно такса, но не го ползваме. Лятото мислим да поживеем там или да го даваме под наем. Не мога да се ориентирам, все още ли е толкова тежко положението, каквото беше около 2020 г. за битовите клиенти или вече се поизравниха цените?

# 190
Здравейте. Може ли някой, който ползва небитов ток, да ми каже, има ли голяма разлика я момента в ценообразуването спрямо битовия? Имаме помещение на морето( тип студио) със статут на офис. Засега плащаме само около 20 лв.месечно такса, но не го ползваме. Лятото мислим да поживеем там или да го даваме под наем. Не мога да се ориентирам, все още ли е толкова тежко положението, каквото беше около 2020 г. за битовите клиенти или вече се поизравниха цените?
Можеш да се обадиш в енергото да питаш каква е текущата на Доставчик на крайна инстанция ако си на този вариант. Иначе ако си на свободният пазар , това вече зависи от плана ти . Сравнителен калкулатор има тук https://www.elca.bg/electricity-meter/

# 191
  • на последния етаж
71 лв без отопление. За същия период миналата година - 58 лв. Rage

# 192
  • София
Bernnarda, виж на предната страница моето мнение.

При нас 137 лв, 385 кВч дневна и 160 кВч нощна, това ни е рекордна сметка откакто детето е било бебе. Но целият януари беше мъгливо, облачно и мрачно, въпреки че сме в сравнително висок квартал в София и ако има изобщо слънце, при нас е. Климатиците изобщо не изключваха и правеха непрекъснато дефрости, въпреки че не е било много студено, просто беше много влажно и мъгливо. И сякаш не топлеха, ММ донесе манометри да им провери газта по едно време.

# 193
  • София
55лв с бойлер, 170кв нощна, 90кв дневна. Ако махнат нощната тарифа, сметката скача с 20лв автоматично. Намалили сме потреблението с индукционен котлон и уреди за готвене. Уредите не изглежда да са икономични, но харчим с около 50кв по-малко на месец в сравнение с януари 2020 и 2021г.

# 194
От 23.12.24 г - 22.01.25г нашата сметка е 142.92лв( 413 kW дневна и 179kW нощна). Доволна съм Simple Smile, все пак тази зима е доста по студена в сравнение с миналата, доста готвене имаше по Коледа и за НГ ( с бойлер и отопление ) мисля, че е добре!
Явно ще трябва да свикваме с увеличението на цената на ел.енергията Tired Face!

Общи условия

Активация на акаунт