Колко Ви е сметката за ток на месец? - тема № 8

• 38 509
  • 668
  •   2
Отговори
# 660
  • София
Явно Simple Smile Значи сметките ви са съвсем нормални за периода.
Имаше много фрапантни разлики, показвани по различните ТВ, но все пак мисля, че хората са си употребили тази енергия. Първо, имаше периоди с доста под нулата. Второ, нямаше слънце, което е огромен фактор. Трето, периодът включва празниците, когато потреблението е било в пъти повече. И като частни случаи, някои инкасатори са отчели по-рано и са нанесли прогнозно, по-високи стойности.
Поне за Електрохолд не чух оплаквания.

# 661
Не знам. Как всички ще имат по 100% увеличение на потребилия ток, не ми се вярва....

# 662
  • София
Кои всички имат?
Всички, които се оплакват, сравняват с предишната сметка за преден месец, а не за същия период миналата година.
Даваха един случай с фрапираща сметка в бургаско, някакво семейство с фотоволтаици. Отопление на немалка къща, стара тухла, без саниране. Няма как да се очаква, че ФВ ще работят с високо КПД в периодът с най-късият ден в годината, и смного облачни и мъгливи дни, при отсъствие на слънце. И сметката он 80 станала 250 евро.

# 663
Ами хайде, не всички, но доста хора. Тук в Петрич са много, даже репортажи правиха за хората.

# 664
Ами хайде, не всички, но доста хора. Тук в Петрич са много, даже репортажи правиха за хората.

Какво при всички тях - сметката си я сравняват с предходната, или с тази за същия период преди една година?

# 665
Ами и двете, имайки предвид, че предния месец (декември) също беше студено и беше зима, сметката е била на половина. Колкото средно се е плащало и в предходната година. Пример - миналата година и декември 400 лв, януари 400 евро. Дано да сте прави и да няма тази спекулация, за която всички се опасяваме.

# 666
Сега сравних с миналогодишната за периода 16.12 - 15.01 тогава сме платили 24,80 евро. А тази година 25,98. Чак пък толкова фрапатно не ми се вижда хич.

# 667
Аз примера го знам...но не вярвам да е така. Да си сравнят сметката от една година назад със сегашната за същия период.

# 668
От известно време наблюдавах, че сметките ми за ток не са ок. Миналата година установих проблем с таймера на електромера, че дневната и ношната се разминават т.е. дневната започва от 16 ч.-8ч. , а през деня от 8-16ч нощна. Колко удобно когато през деня няма хора и потребление в имота, а аз си пускам ли миялни, сушилни и т.н. уж на нощна.. На целия блок бяха обърнати с различни часове. При отчитане го виждат, но не им дреме. Обаче жалби до дупка ги оправят.

При нас също имаше такова разминаване на часовника на електромера и неправилно отчитане на дневна и нощна.
Месеци наред не обръщах внимание, защото се нанесохме през ноември (2018) и зимните фактури бяха в порядъка на 90-100 лв. сравними с тези в предишното ни жилище.
Установих грешката едва през юни (2019), когато се загледах в отчетените киловатчасове: за нощна нямаше почти никакъв разход, при условие че се ползват бойлер и пералня.

След като сигнализирах Е.ОН (сега Енерго ПРО) и часовникът беше регулиран, зимните ни фактури вече бяха 45-48 лв., едва през последните 2 години предвид ежегодното поскъпване на тока доближават или надхвърлят 50 лв.
Не разчитайте на инкасаторките да забележат несъответсвия, те не са технически лица, просто минават и отчитат. Сега имат един уред, с който сканират машинално показанията.

Вече писах, че сегашният ни апартамент е много топъл и почти няма нужда от отопление, двама човека сме, а преди бяхме трима.
В предишното жилище бяхме с хоризонтален бойлер, който трябва да бъде включен 24 часа.
В сегашното е вертикален и се пуска нощем да загрее напълно, после изключваме и пускаме пак непосредствено преди баня.
Нямаме сушилни, миялни, хладилник като гардероб, всякакви кухненски джаджи и т.н.

Мисля, че много хора не осъзнават колко ток харчат в действителност.

Може да се засече разходът на дневна база и да се търси оптимизация.

Напр. ако хладилникът не се размразява често, хаби повече ток.
Всякакви зарядни, оставени висящи по контактите, хабят ток, дори и телефонът да не е свързан към тях. Изключен телевизор, лаптоп и т.н., ако са свързани в контакт, също дърпат ток.
Излишно светнати крушки, пуснат климатик, пък отворен прозорец....

Общи условия

Активация на акаунт