Шпакловане на стени

• 854
  • 12
  •   1
Отговори
Кое е финансово по-изгодно - шпакловане на стени или гипсокартон?

# 1
  • София
За мен по-изгодно е шпакловането. Има много прилични цени машинно и правят отсъпки за по-голяма квадратура.
Ако стените са криви обаче, и се налага да ги изправяте,  най-лесно се изправят с гипсокартон. Зависи от жилището.

# 2
Ама за шпакловане ли става дума или и за измазване? Защото си мисля, че и при гипскартона отгоре се прави някаква фина шпакловка, а не се боядисва направо по картона...

# 3
Зависи от стените, конструкцията, целта ...

# 4
  • Най-красивата страна
Зависи какви са стените.
Ако са криви-гипсокартон.
Но най-добре се консултирайте с майстор.

# 5
  • София
m2 е по-неизгодно с гипсокартона

# 6
  • София
Аз също се интересувам какви недостатъци има,  ако стените се направят с гипсокартон .Нашите стени са криви и ще отиде много материал ако се шпаклова n пъти .Като цена разликата не е голяма ,освен че ще стане по -изолирано, по топло по тясно нещо друго има ли...........

# 7
  • There I was on a July morning
Няма друго, преценявате според случая. Някои правят само външните стени с гипсокартон.

# 8
Аз също се интересувам какви недостатъци има,  ако стените се направят с гипсокартон .Нашите стени са криви и ще отиде много материал ако се шпаклова n пъти .Като цена разликата не е голяма ,освен че ще стане по -изолирано, по топло по тясно нещо друго има ли...........
Ако искаш изолирано, напъхай малко вата под картона, така съвсем ще подобрите изолацията. Само с картон не баш...

# 9
Тъй като съм минал през това и веднага мога да кажа плюсовете и минусите макар, че темата е дълга:
Гипсокартон плюсове
- стените са равни и прави
- по лесно се завършва и се работи лесно и през зимата
- излиза по изгодно, но пък майсторите понякога вземат повече пари на квадрат
- можете да си сложите вата и така да задържате топлината през зимата
Гипсокартон минуси
- бие на кухо дори при двоен картон
- намаля габаритите на стаите поне с 10см от всяка страна

Измазване (това включва и мазилка, ако стените са наистина криви)
Плюсове
- стената става по-здрава физически, усещане за монолитност на стените
- стените остават непроменени като габарити, най много 1-2см разлика спрямо началното състояние

Минуси
- Много голяма хамалогия с мъкнене на торби с материали (десетки, а в зависимост от големината на апартамента може и стотици торби по 25-30кг)
- много бавно съхне, ако е зима и отнема повече време
- ценово излиза по скъпо заради многото материали
- стените трябва да са добре подготвени, не могат да са на тапети или с напукана финна шпакловка - рискувате да ви се отлепи цялата мазилка след време
- Майсторите, които го правят качествено са на изчерпване

# 10
  • София
Чак пък 10 см на страна да се губят с гипсокартона ?!
В къщи "цяла" стена имам толкова дебела - частична стена между 2 стаи (всъщност е около 4 м обща дължина, Г-образна)
Скоро "правихме" баня с гипсокартон - изправяхме стените, като в частите с тръбите с профил и се губят 5-6 см, на други залепен, без профил и е 1-2 см загубата.
Основният плюс на гипсокартон е, че става бързо, мокрия процес е сведен до минимум.

# 11
Чак пък 10 см на страна да се губят с гипсокартона ?!
В къщи "цяла" стена имам толкова дебела - частична стена между 2 стаи (всъщност е около 4 м обща дължина, Г-образна)
Скоро "правихме" баня с гипсокартон - изправяхме стените, като в частите с тръбите с профил и се губят 5-6 см, на други залепен, без профил и е 1-2 см загубата.
Основният плюс на гипсокартон е, че става бързо, мокрия процес е сведен до минимум.

Ако тръгнеш да изправяш цяла стена, която на места има издутини, а на други вдлъбнатини трябва да се предвиди най изпъкналата част, на която профила да се опира плътно. Аз съм правил таван около 20 квадрата, който в единия край профила опира в тавана, а в другия виси на 3-4 см от тавана. Освен това, ако се прави качестветно се прави с двоен гипсокартон, който е общо 2.5см.

Ако някой майстор предложи да направи цял апартамент, стените на лепен картон по-добре да се бяга от такъв майстор. Не вярвам как ще може да гарантира, че от единия край на стената до другия всичко ще е в една линия.

Лепене на картон се практикува често в бани и малки пространства. Аз лично не го препоръчвам в бани, защото материала за лепене е гипсов (обикновено Knauf Perlfix) и който е запознат знае, че гипса и водата много не се харесват. Все пак на тези стени се лепят плочки, които са тежки и никой не може да каже в кой момент този картон ще поддаде, но въпрос на преценка и избор.

# 12
  • София
Преди да се изправя каквото и да се мери, следователно може да се предвиди. Елементарно е да се определят равнините, не е космическа наука. Нужно е само висене на главата на ремонтиращия.
Това че някой ще сложи конструкция не гарантира, че тя ще е с успоредни страни и 90град ъгли.
Може да се направи конструкцията така че са не отнема 10см на стена.
при помещение 3.5*4м, т.е. 14 м2, ако се отнемат по 20 см, е 1,5 м2 по-малко, е не, благодаря.
Материалите са стотинки, сравнено с труда на майстора, така че не е проблем да се купи каквото е правилно, а не каквото се ползва "по принцип".

Общи условия

Активация на акаунт