Преместване в България

• 565
  • 3
  •   1
Отговори
Здравейте, ние с моя съпруг искаме да се върнем в България. Той е турски гражданин, но с белгийско пребиваване за 5 години, аз съм си с българско гражданство, също имам 5 години пребиваване. Въпроса ми е какво е нужно като документи, какво трябва да направим и т.н. Ако знаете нещо по темата, ще ви бъда благодарна. Hug

# 1
Най-добре се обърнете към Дирекция Миграция. Мисля, че точно те са компетентни по тези въпроси и ще могат най-добре да Ви ориентират какви стъпки да предприемете във Вашия случай.

# 2
  • София
За вас нищо не е нужно, щом сте българка. Хващате самолета и се прибирате.
За мъжа си попитайте в българското посолство/консулство или в дирекция "Миграция", а оттам ще го насочат откъде да си вземе виза. По принцип турски граждани с разрешение за пребиваване в Шенген влизат у нас и само с паспорт, без виза, но за много кратък срок - 5 дни май беше, за транзитни пътувания. Т.е. на теория може и просто да си дойдете двамата и на другия ден да виснете в дирекция "Миграция" на бул. Мария Луиза с удостоверението за брак и всички други документи, и пак ще получи разрешение, няма да го депортират, спокойно. Освен ако няма проблеми и липси с неговите документи, или има досие, или нещо подобно.
Имайте предвид, че и с виза да дойде, пак ще се наложи да минете през същата прочута дирекция, защото за дълъг престой, над 3 месеца (по спомен), тъй или иначе ще му трябва разрешение за пребиваване. Което, пак казвам, при наличие на брак в общия случай се получава без проблем.

# 3
Адресна регистрация и номер за чужди гражданин, също предполагам, че ще се наложи и лична карта за чужденец, същата не е задължителна за граждани на ЕС, който трайно пребивават в България, но от други държави предполагам, че ще изискат да има. Проучвах наскоро процедурата за гражданин на ЕС, който иска трайно да се установи в България, писах имейли, получих някакви имейли с абсолютно неадекватна информация, по телефона естествено не можах да се свържа, защото никой не отговаря. Препоръчвам да отиде някой на място за повече информация, като изрично уточните, че има право на пребиваване в Белгия.
Иначе, предполагам знаете, че щом сте се осигурявали в държава на ЕС, визирам здравното осигуряване трябва да изискате Е104 от Здравната каса, за да прехвърлите здравните си осигуровки, формуляра не се привежда, представяте го в в вида в който ви го дадат пред НАП по адресна регистрация и след това продължавате да се осигурявате.

Общи условия

Активация на акаунт