Милано и Северна Италия - тема 18

• 29 787
  • 739
  •   1
Отговори
# 165
Благодаря!

# 166
  • Milano
Марулета, за уточнение. Не помня всички музеи за които беше питала, но Кастелло Сфорцеско и къщите-музеи са затворени в понеделник, Музея на "Ла Скала" е отворен.
Провери си каквото те интересува.

Стачката на ГТ от 31.01. я изместиха на 14.02.

Както бях писала на 08.03.обикновено има  генерална стачка, да се избягва пътуването с влак.
Ще има и тази година, въпреки че събота.
На влаковете - от 00ч до 21ч.

Жалко. Тъкмо бях намислила да отидем до Торино до Египетския музей, защото държавните музеи са безплатни за жените в този ден, но ще пропуснем.

# 167
Благодаря,Реджи.За тези имах желание. Ако купим карти  Аз пътувам в Ломбардия и има стачка на влаковете, ще важи ли за алтернативния транспорт?
  Аз упорито навивам дружките да си вземем по една 3 дневна.По груби сметки ,ще са ни по на сметка- в Бергамо , фуникуляр,до Милано и обратно, до Десенциано Дел Гарда и обратно,през Бреша евентуално.И метро в Милано.

# 168
  • Milano
Няма за вашият период ж.п.стачки.
Има следващата неделя на 23.02.

Зависи от алтернативният транспорт.
Описано е за какъв важи.

# 169

Описано е за какъв важи.
   Мерси,Реджи.Понвкогс ми е трудно да се ориентирам в някой сайтове с инфо,а уж поназнайвам английски.Затова сте много ценни ти и другите "италиянки".Остава и времето да е с нас...Ама и да не е , пак ще ни е супер.

# 170

Описано е за какъв важи.
   Мерси,Реджи.Понвкогс ми е трудно да се ориентирам в някой сайтове с инфо,а уж поназнайвам английски.Затова сте много ценни ти и другите "италиянки".Остава и времето да е с нас...Ама и да не е , пак ще ни е супер.

И аз се надявам времето да е с нас, защото и ние ще сме там по това време!

# 171
  • Вестерос
На 23.02 кое ще стачкува? Тогава се прибирам

# 172
Пак съм аз . Някой може ли да ми каже нещо за Кремона? Обмисляме да го съчетаем с Бреша. Поразчетох се , звучи интересно като място за посещение.
   И за Бреша имам питане - слизаме на гарата и далече ли сме от центъра и историческите сгради?

# 173
  • In transit
Марулетка, Кремона е много красив град, струва си да се разходите до там. Не знам дали ще успеете да ги разгледате и двата в един ден, но пробвайте. 

# 174
  • Milano
Тифани, стачка на ж.п.транспорт на 23.02.

Марулета беше споменала Дезенцано.
То е по-удачно да се съчетае с Бреша - на 15мин с влака.

Кремона освен с цигулките е известна с нуга-халвата си (torrone).

Била създадена през 1441г от сладкарите на  сватбеният банкет на Бианка Мария Висконти, дъщеря на херцога на Милано и Франческо Сфорца, които приготвили този нов сладкиш с формата (правоъгълна) на символа на града - кулата ( Torrazzo di Cremona), втора по височина в Италия.

Кремона е известна с трите си T - Torrazzo, Torrone и за трето Т има спор - актьора и режисьор Уго Тоняци или tette (женски гърди),  по-скоро последното - жените се славели с пищността си.

Това, като любопитен факт.

Гугъл ми дава разстояние от гарата в Бреша до центъра 1,7км.

# 175
  • In transit
Пропуснала съм въпроса за Бреша. Не е много пътя, бързо се стига, може би около 1.5км, както е писала Реджи. По път има доста приятни ресторантчета и тратории.

# 176
  • Вестерос
Много интересно за Кремона. Мерси за споделеното 🌹

# 177
Благодаря ви! Ми не искат Десенциано,според другарките зимата нямало да видим красотата.Затова им измислих Кремона.Звучи интересно това,което Реджи разказва. Даже много.В общи линии, искаме да посетим места, които не са в традиционните туристически обиколки.Изключвам Милано, защото няма кака да го пропуснем,разбира се.Но там пък ще отидем до паметника - пейка на Пенчо Славейков. Миланезките, знаете ли я? Далече ли е от Дуомо? По това,което гледах на гугъл, не много.Аз не съм особено добра с ориентацията.
    Говорейки с познати, които са били по тези места, голяма част от тях не са чували напр. за Навили в Милано.Като кажеш канали,всеки се сеща за Венеция.Или за Кремона, питам , не са знаели , не са чели , не са чули.

# 178
  • Milano
Марулета, оставайки настрана maps, който също ще ви заведе, ако трябва да го обясним с думи, гледайки снимките на предната страница: минаваш вдясно от Дуомо покрай Кралският Дворец, после Музея на Дуомо. В края му се намира един площад с фонтан - piazza Fontana - преминаваш го, минаваш трамвайните линии (вдясно) и излизаш на via Larga.
Като ориентир гледаш църквата която съм сложила в линка San Bernardino alle Ossa.
Пейката е до самият тротоар в посока църквата.

https://photos.app.goo.gl/UpXRAKPANZ49Ak4Y6
По отношение на нея - има "костница" - черепи, кости и т.н. по стените - останки от починалите в съседната болница навремето Сан Барнаба.
Има я в линка.
Преди нямаше жив човек. Явно е нашумяло със социалните мрежи и последният път имаше орди със снимащи китайци.
В неделя костницата не е отворена.

# 179
  • Русе
Здравейте,
Като гледам на първа страница линка за стачките, май и през нашия период ще има. От  28.08-03.03 сме ние.
Може ли някоя добра душа да ми каже, че е на италиански и освен датите друго не разбирам.
За пръв път ще пътувам сама с децата и леко се спекох от тази информация.  Благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт