Как правите тесто за пица?

  • 40 004
  • 36
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 952
аз не правя тесто, а купувам готово и пак става хубава и вкусна пицата Laughing

# 16
  • Мнения: 1 494
A aз пекох на 150 градуса, ама мисля, че нещо ми е сбъркана фурната и не показва вярно. Вярно, е че печенето е важно, но мен все ме беше страх да не остане сурово тестото и от много печене все я изсушавах. А не ви ли става малко клисаво точно под плънката? Май е нормално.

# 17
200 грама брашно
2-3 супени лъжици олио
15 грама мая (аз използвам суха)
щипка сол
1/2 чаена чаша мляко

смесва се всичко в една купа и се меси докато спре да лепне, при нужда се добавя брашно. няма нужда да втасва. тестото няма грешка!

# 18
  • Мнения: 27 524
Като за содена питка. Не става като в пицариите, а и на пещ е друго.

# 19
  • в баира
  • Мнения: 861
Моята рецепта:

3 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. топла вода
2 с.л. мая
2 с.л. мед
1/4 ч.ч. зехтин
1/ 2 с.л. сол


В купа се сипва топлата вода и се добавят меда и солта. Разбърква се бавно, докато се смесят. Прибавяме маята. Сместа се оставя за около 5 мин. След това се добавя брашното и зехтина.

# 20
  • Мнения: 1 494
А какво става, ако се сложи повече мая? Гледам в едни рецепти е по-малко, в други-повече. Дали разликата е само във времето за втасване?

# 21
  • София
  • Мнения: 570
Ето я моята рецепта:
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. хладка вода
1 пакетче суха мая или 1/3 от кубче твърда мая
щипка сол
щипка захар
1 с.л. зехтин

От всичко се омесва тесто, което се оставя да втаса около 30 мин. Пече се в загрята до около 250 градуса фурна. Това е доза за тавата на стандартна фурна и става тънка почти като в пицариите.

# 22
  • Мнения: 2 099
Оригинална Италианска рецепта за тесто за пица.
Източник: Neapolitan Cooking Book
За 4 порции:
500гр.брашно, 4-5 с.л. зехтин, 1 чаша хладка вода, 1 кубче мая.
Начин на приготвяне:
Разтворете маята във водата и я излейте в средата на брашното, омесете всичко много добре. Оставете брашното да почине 5-10мин. Ако слагате други компоненти нека почине около 30 мин.
Прибавете 1с.л.зехтин/останалите са за отгоре/ и размесете тестото докато стане меко и еластично- около 15 мин.
Направете го на топка и го покрийте с влажна кърпа да втаса.
Разточете тестото до желаната дебелина.
Идеалната малка пица е с дебелина между 5 мм. до 1см., а голямата от 1-2 см.
Оставете тестото да почине за малко. Намажете го с дом.пюре или с настъргани пресни домати, надупчете тестото с вилица /това е важно за дебелите пици/.
Ето ви и варианти на Оригиналните рецепти за пици-има и още много, ако желаете ще ви ги препиша от книгата:
Маргарита: дом.пюре, моцарела, листа пресен босилек, зехтин
Туна с лук: дом.пюре от пресни домати, моцарела, риба тон от консерва, лук, черни маслини, магданоз, зехтин
Пушена: зрели домата, нарязани на полумесеци, моцарела, пушено сирене, пармезан, зехтин
Калцоне с месо и зеленчуци: кълцано говеждо месо, дом.пюре от пресни домати, лук, морков, целина, червено вино, брашно, мляко, пармезан, масло.

# 23
  • Мнения: 3 927
Цитат
Оригинална Италианска рецепта за тесто за пица.
Източник: Neapolitan Cooking Book
За 4 порции:
500гр.брашно, 4-5 с.л. зехтин, 1 чаша хладка вода, 1 кубче мая.

И остава въпроса колко грама е оригиналното италианско кубче мая? Дали е 42 гр?

# 24
  • Мнения: 388
Ето моята рецепта,но всичко е на око.Ако остане, в хладилника.
Брашно,яйце,кисело мляко със загасена в него сода,олио,оцет,сол.
Пека първо за около 5мин само тестото с дом.пюре(лютеница),после слагам всички останали продукти и кашкавала.Пека на 300 градуса на вентилатор за 10мин.
Тестото не го чакам да втаса,защото няма мая и става тънко.

# 25
  • Мнения: 2 099
Taneto не пише. Аз съм правила по тази рецепта тесто/с наше кубче мая/, но не съм особенно впечатлена, но и пиците в Италия не ги харесвам особенно, предпочитам си готовото тесто и много харесвам на "Верди", но незнам как го правят.
Гледала съм български предавания и доколкото си спомням и по тях приготвеха тестото, като в итал.рецепта.

# 26
  • София
  • Мнения: 35 953
Аз го прявя така и става супер.
1/2 кубче на 1 кг брашно.Всеки път втасва за различно време - когато удвои обема си е готово.
Слагам го близо до парното, защото ако е на плота например ще има да го чакам с часове да втасва.

# 27
  • София
  • Мнения: 3 271
Тесто за ПИЦА

1 1/2 ч.ч топла вода, 1с.л сол, 1ч.л. захар, 2.л олио, 1п. суха мая и 3-4 чаши брашно.

 Омесва се и се оставя да втаса. Когато е готово се омесва на ново и се разточва тънка кора и се слагат продуктите . Пече се в силно загрята фурна.

# 28
  • Мнения: 1 353
Едно кисело мляко с 1ч.л. сода+сол на вкус се разбърква дабре. Прибавя се бряшно за твърдо тесто. Оснавя се да отпочине~15-20мин. и ползваш

# 29
  • Мнения: 1 494
Да-и аз скоро се чудех дали пък не става тестото и със сода. А и по-бързо втасва. А меко ли е? И на каква дебелина го разточваш? А като се опече много ли бухва? Видях мисля още една подобна рецепта. Успява ли да се опече бързо както другите пици?

Общи условия

Активация на акаунт