Отговори
# 30
Честита Нова Година на всички, здраве, щастие и успехи на вас и семействата ви!  Някой по- горе беше питал за фирмите съдействащи при кандидатстване. Моите деца не са ползвали фирма при кандидатстване в Германия. На сайта на университета има ясно посочени документи и стъпките за кандидатстване. Ако нещо не е ясно тук във форума винаги има кой да отговори. При по специфичен въпрос може да се пише до университета. На мен лично майчетата от форума много ми помогнаха в точния момент. Смятам, че тук има изключително услужливи и компетентни съфорумци. Така, че смело и спокойно напред!

# 31
Успешна и благодатна година на всички студенти и семействата им ! Моят син си замина в четвъртък , има месец до сесия и два до преместването . Ние сме на стенбай  и все още не сме наясно как ще се случат нещата . Но потриваме доволно ръце пред переспективата да се опнем в любима баварска бирария.

# 32
Ще се случат! Щом сте заедно все ще го измислите, не е като да е сам …

# 33
  • София
Моите две девойки и половина са вече нейде из Австрия, ще преспят там и утре след минаване през Германия, отново Австрия и през малка част от Лихтенщайн ще  се паркират в Швейцария. Колата беше малко като коледна шейна натрупана - подаръците на аахенката, която не можа да си ги вземе, идвайки си само за два дни с раница, всички неща на кучето ( а те наистина са много Laughing ), куфарите на девойките,  раниците им с лаптопите, багаж  за друг и т.н.. Изкефи ме девойката обаче - нареди всичко като тетрис..Аз само мрънках,че няма как да стане магията. А тя взе, че стана. Stuck Out Tongue Closed Eyes

Толкова години минаха, отдавна трябваше да съм свикнала. Но  днес пак ми е  гадно и празно след 16-17 дни с една или повече от тях тук. Та и аз чакам като GD на стендбай, амa  малко по-отдалечен момент - края на март.  Мислех си за билет до Карлсруе -Баден-Баден и обратно, но  комбинативната ми мисъл, хаха, бързо измисли друго -  кацане в   Баден, концерт и моткане  с едната в Манхайм, гостуване на втората  за ден-два в Аахен,  приключване на  trip-a  в Базел,  за да видя третата и кученцето, и после полет от EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg към София. Направеното планче ми подобри настроението и след малко ще го реализирам, купувайки двата билета. Wink И после - обратно броене..

# 34
Русалка явно няма свикване със заминаването на децата.  Идват пълнят къщата с живот и шумотевица, споделяме време заедно и пак на път. Но пък са толкова хубави и чакани тези срещи. По празниците в София въздуха беше ужасен, смог- чак миришеше та си мислех- добре, че заминават да не дишет тази отрова. След месец- два пак ще си дойдат моите. Да имат сега успех на изпитите и после ще почиват.

# 35
  • София
За много години! Здрава и успешна година на студентите!
Шведа си заминава утре, няма да си идва до лятото чак, може би, а и ние няма да има кога да го посетим.
Брат му още обмисля варианти, но най-вероятно ще кандидатства в Германия за .....учител.
 И съм в ступор, нямам никаква полезна информация, нито за град, нито за университет.  И въобще има ли такова значение къде? Дали пак чрез уни асист/хохшулстарт ще се кандидатства?  Той също, а време не остана. Confused  Май само знае, че не иска Берлин и Мюнхен. Няма да ни е скучно и тази година.Sunglasses

# 36
  • София
Lehramt  има сигурно в почти всяко уни, Лиани Simple Smile Та ще му е  трудно да избира къде.
Някога, по време на бакалавъра, в езиковия център на унито дъщеря ми работеше заедно с германци, учещи до един Lehramt an Gymnasien (иначе има  и Lehramt an Grundschulen, an Mittelschulen, an Realschulen и т.н). От тях знаеше, че  няма NC, свободен прием, тоест ако и другаде е така, ще му трябват само диплома за средно и сертификат за езика. Върти ми се нещо  за по-дълго следване от стандартното  3 години (нещо от рода на 4-5) плюс някакви практики и държавен изпит. Само  учител нямахме в темата, вече и с такъв ще се обзаведем  - иначе  е изобилие на инженери, математици, физици, (био)химици, информатици, гейм дизайнери, следващи медии и комуникация, икономисти, прависти, архитекти, лекари, зъболекари, фармацевти, остеопати и т.н. Много сериозен набор от специалисти (вече действащи или бъдещи)  си имаме.

Моите  са вече в Швейцария Simple Smile Успокоих се, че са стигнали невредими - голям "купон" е бил пътят с това дребното. Heart

Последна редакция: нд, 05 яну 2025, 20:46 от Просто русалка

# 37
  • София
Благодаря, Русалче!  Да, за гимназиален е предпочитанието, не му се занимавало с дребосъци:grinning:. И аз така разбрах, че май няма много значение къде ще го запише, само град да си избере, а това, че е свободен прием е супер, да не го мислим. Остава да избере и съпътстващ предмет.

# 38
  • Deutschland/HE
Лиани, тук учителите са с два профила. Миналата година се е вдигнал бала за учители. Съученичка на дъщеря ми с диплома 2, не беше приета за биология с немски в Майнц.
По спомен от разкази на дъщеря ми, учителите им не препоръчвали Майн. Много големи випуски...
В Манхайм има Леарамт.
Аз агитирах дъщеря ми за математика с английски, но тя твърдо отказа.

# 39
  • София
Колибри, дори и да има квоти по места, както е в Майнц,  децата  в БГ в 99 % от случаите нямат проблеми с приема заради диплома. Освен вероятно за медицина тук-там. Ако нещо не се получи, в повечето случаи е зради недоглеждане на условия, непълен набор от документи, неспазване на срокове и т.н.. Диплома по-висока  от 2, при това с доста ( видях отгоре-отгоре долните граници за последните години в Уни Майнц точно за Lehramt Biologie, варират между 1.6 и 2.4),  в училището на сина на Лиани има сигурно целият випуск от-до всяка  година. Joy Не коментирам дали при всички е заслужена (клоня към отговор НЕ, но това е друга тема). Остава си обаче фактът какво пише на официалния документ, понеже в край на краищата никой не проверява заслужен ли е този среден успех или не.

Последна редакция: нд, 05 яну 2025, 21:45 от Просто русалка

# 40
Здравейте!
Успешна нова година Ви пожелавам!
Бихте ли могли да ме ориентирали къде мога да намеря информация кой от университетите в Мюнхен предлага специалности свързани с информатика и как се кандидатства?

# 41
  • София
TUМ, LMU, хохшуле(та). Информация за това как се кандидатства можете да намерите на сайта на всеки от тях в разделите Bewerbung und Einschreibung. Но трябва да си изясните какво точно с информатика търсите все пак (чиста информатика, инженерна,  медийна, икономическа, приложна, био, гео, медицинска и т.н). Може да има разлики между един и друг вид специалност, базирани на информатика,   в  иначе един и същи университет -  една да е  примерно без местни квоти, друга да е  с такива.

Последна редакция: пн, 06 яну 2025, 12:31 от Просто русалка

# 42
Благодаря! Ще се пробвам да се ориентирам в сатовете на универстетите.
Нямах представа, че има толкова много разновидности за информатика.
А какви са тези квоти? Ще съм благодарна ако някой има време да сподели.

# 43
  • София
Много пъти е обяснявано... Wink Но  в най-общ вид:
1. Специалности без каквито и да е ограничения = Zulassungsfreie Studiengänge
При тях кандидатът  трябва просто да има диплома за средно, сертификат за езика и да спази сроковете, разбира се.  Приемат всеки, изпълнил условията. Tова, че няма подбор,  не значи, че обучението не е на ниво. Често е точно обратното. Става дума за тежки инженерни специалности, от които много хора окапват по пътя. Почват примерно 200, завършват 50-60...
2. Специалности с местни квоти (заложени от университета) = Örtlich zulassungsbeschränkte Studiengänge
При тях има  фиксирана бройка за прием, примерно 120 души. Когато кандидатите са доста повече, е разбираемо да има класиране.  Дали въпросното  ще е  по бал (по диплома и/или по отделни оценки от нея по предмети,  свързани със специалността), дали ще има и събеседване, необходимост от портфолио,  бонус точки за практика и т.н - това вече си зависи от уни/специалност.
3. Специалности с общонационални квоти = Bundesweit zulassungsbeschränkte Studiengänge
При тях  (примерно  за медицина) желаещите са доста повече от  заложените  от университетите бройки. Класирането е централно, има подквоти за прием по диплома само,  за прием по диплома + резултат от изпит, за прием и по други параграфи като доброволческа година, практики, спечелени призови места на международни олиимпиади и т.н. Информатиката с всякакаквите й подвидове  по никакъв начин НЕ попада в опция 3 в който и да е университет, ще е  с някой от предните два варинта - или без никакви квоти, или само с местни.

Последна редакция: пн, 06 яну 2025, 14:04 от Просто русалка

# 44
Виж специалност информатика и електротехника , има я в ТУ Мюнхен. Хубава специалност е, с добра реализация ( за мен това е определящо) .

Общи условия

Активация на акаунт