Отговори
# 510
  • София
Няма лошо, Тотони, да чакате, ама назад бях писала, че не всички картички се връщат при изпращача.  Просто да го имате предвид. Дали въобще не са изпратени или са си пратени надлежно обратно, но са загубени от пощите, дали пощальон ги  е пуснал в друга кутия, не се наемам да твърдя. В Аахен не е стандартният Физикум, а отделен Базис, та дъщеря ми за М1 конкретно не е пускала картичка, ако правилно помня. За М2 изпрати и я получи обратно. Но някои нейни приятели не я дочакаха и звъняха да питат дали всичко с документите им е  наред. Не им се бяха карали, че се обаждат и питат. Сега е пратила  дъщеря ми картичка и за М3, но тя самата не  е в Германия в момента, та да знае дали е получила нещо от тях в ответ или не.Ще разбере като се прибере през юли.

Последна редакция: нд, 08 юни 2025, 20:43 от Просто русалка

# 511
Здравейте! Връщам се в темата почти година по-късно по хубав повод - моята мама ще ми идва на гости за няколко дни в Германия! 🙂 Поради тази причина искам да помоля за съвет какъв билет да ѝ взема за градски транспорт и влакове, за да излезе най-изгодно? Ще прекара 4 дни при мен и на четвъртия си тръгва. Смятам да разгледаме Кьолн, Аахен и Маастрихт в Нидерландия. Мислех да използва услугата колкото пътуваш, толкова плащаш, или пък Deutschland ticket (няма да се качваме на ICE-та). Ще се радвам на мнение към какъв билет да се насочим и благодаря предварително.

# 512
  • Немция
Мис, принципно може да се пътува до Маастрихт с Deutschlandticket, при условие че маршрутът е покрит от тарифната зона на немска мрежа или компания, която удължава маршрута до Нидерландия. Важно е обаче да се отбележи, че Deutschlandticket не е валиден за всички железопътни линии между Маастрихт и Аахен.
Това внимателно го проверете, както и с какви тип влакове да пътувате дотам.

Също внимавайте на коя дата да прекратите абонамента, за да не ви изтеглят пари за следващия месец.
Този месец изпробвах този вариант, юни ще сме насам-натам из Германия и за определени маршрути ще използваме Deutschlandticket. Взех картите в началото на юни, но не онлайн, а на гише. Получих договорите и до 10-та дата на месец юни трябваше да се прекратят- за да не ми изтеглят пари за юли. Може и веднага, но нямах времето(защото цялата бумащина трае) и отидох дни по-късно да го направя.
Информирайте се на място за вашия случай(Deutschlandticket за 1 месец).

Не вярвам да има по-изгоден вариант от този.

# 513
  • София
Може ли малко инфо, как стои въпросът със здравновното оисигуряване на работещ студент, при ангажираност 7ч. на седмица. Девойката ми каза, че имало някакъв вариант ,ако занесе документ в немска здравна каса, че е здравно осигурена в България, и работи при споменатата натовареност т.е на миниджоб, те освождават от здрвани вноски.Ще съм благодарна, ако някой сподели опит и знание!!

# 514
  • София
Бг панда, не рискувайте...Дъщеря ми беше по едно време така в Униклиник Аахен, уж даже имаше мейл от служител на АОК, потвърждаващ, че  не се дължат немски здравни.Взеха й после дължимото със задна дата. Така и не разбрах как един закон може да се  тълкува различно по места.Принципно гласи, че още с първото изработено евро си задължен да си с немски.Но в Манхайм примерно не беше така...

# 515
  • София
Просто русалка, не уважиха ли писмото на собствения си служетел, че не дължите здр. вноски?

# 516
  • София
Не. Вината си е нейна/тяхна ( с близначката й). Това е стара история (добре че не ставаше  дума за много месеци назад) , но съвсем валидна и сега . Към онзи момент  сестра й в Хайделберг работеше при онова досадно деденце на 15 часа май (не помня вече).  Тя си пита Berater-a в АОК, а и фирмата си беше проверила - съвсем официално  си караше с ЕЗОК. И никой не й поиска нищо до момента, в който надвиши прага от 500 и няколкото евро на месец за веркщудент. Базирайки се на нейния опит, направиха грешката да питат същия бератер, ама  явно без достатъчно да акцентират на това (смятайки че навсякъде е еднакъв законът, както всъщност трябва да бъде) , че става дума  за друга провинция...Очевидно в  Баден Вюртемберг става (вече не знам дали)/ше, но в  Северен Рейн-Вестфалия  не става нито сега, нито преди.. Дъщеря ми си е още студент, но часовете й в униклиник са повече от преди, отделно и възнгрждението на час  е по-високо, в добавка  дава чат-пат и някакви дежурства, които при дадени условия се заплащат двойно, та много отдавна си е с немски и й е мирна главата.  Около нея всички работещи студенти в униклиник  са с немски здравни.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 15:44 от Просто русалка

# 517
Благодаря! 😊 В крайна сметка решихме да вземем D-Ticket, само че през Mo.pla, за да можем да го паузираме по всяко време.

Мис, принципно може да се пътува до Маастрихт с Deutschlandticket, при условие че маршрутът е покрит от тарифната зона на немска мрежа или компания, която удължава маршрута до Нидерландия. Важно е обаче да се отбележи, че Deutschlandticket не е валиден за всички железопътни линии между Маастрихт и Аахен.
Това внимателно го проверете, както и с какви тип влакове да пътувате дотам.

Също внимавайте на коя дата да прекратите абонамента, за да не ви изтеглят пари за следващия месец.
Този месец изпробвах този вариант, юни ще сме насам-натам из Германия и за определени маршрути ще използваме Deutschlandticket. Взех картите в началото на юни, но не онлайн, а на гише. Получих договорите и до 10-та дата на месец юни трябваше да се прекратят- за да не ми изтеглят пари за юли. Може и веднага, но нямах времето(защото цялата бумащина трае) и отидох дни по-късно да го направя.
Информирайте се на място за вашия случай(Deutschlandticket за 1 месец).

Не вярвам да има по-изгоден вариант от този.

# 518
  • тук-там
Сега пък ме замислихте! Моята подписа договор със здравни осигуровки. Дава нощни смени 4 пъти в месеца в рехабилитационната клиника към уни.

# 519
  • София
Сега пък ме замислихте! Моята подписа договор със здравни осигуровки. Дава нощни смени 4 пъти в месеца в рехабилитационната клиника към уни.
Ако визираш  българските здравни, точно за това говоря - в Баден Вюртемберг, където е и девойката ти, става.

# 520
  • тук-там
Така е. Посочи и пенсионни. Това не знам дали е нужно, ама бяха нещо от порядъка на 2%.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 12:59 от mtz

# 521
Здравейте! Прескачам от холандската тема тук за питане. Дъщеря ми подаде документи за магистратура в областта на изкуствения интелект в ТУМ и имам няколко въпроса:
1. Приблизително кога излизат резултатите, нещо не намирам инфо в сайта им. Честно казано много объркан ми се вижда сайта на университета.
2. Магистрите в ТУМ имат ли някакъв шанс за общежитие?
3. Ако има възможност някой от първа ръка да сподели дали присъствието на всички лекции е задължително, защото вероятно ще се налага и да работи, а ако трябва и да е присъствено в уни не виждам как ще стане.
Предварително благодаря на включилите се.

# 522
Резултатите на децата от ТУМ за магистратура, поне за сина ми, 2 дни след кандидатстване.
Според него, за деца от други университети - до средата на септември или около 2 месеца след кандидатстване.
Той работи онлайн и веднъж седмично е присъствено на работа.
Не били задължителни лекциите, но е важно да се следят и да се готвиш регулярно, защото после ставало "много тегаво".
За общежитие в Мюнхен е много трудно. Търсете всякакви варианти - WG, частни общежития, временно пренаемане от друг студент....

# 523
Чак септември? Че кога им започват занятията? Тя завършва бакалавър в Нидерландия и там започват на 1 септември.

# 524
  • София
В началото на септември почва само Уни Манхайм от по-често спряганите тук. Повечето почват в началото на октомври, даже и малко по-късно за тези, които не са зайци в съответната бакалавърска/магистърска степен. Но и по-късно свършват - разбираемо е, щом летният семестър започва тепърва през април и има лекции/упражнения в първите две седмици на юли...

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 15:41 от Просто русалка

Общи условия

Активация на акаунт