Отговори
# 60
  • София
Хахахаа, ама аз това го знам. А кажи ми защо го преведох така грешно. Боооже, срамота! 😳
Оставям го да стои за срамотиите, че обяснението ти е толкова хубаво, грехота е да го няма 🥰

Между другото точно това си помислих,че е станало.. Никакъв шанс да не знаеш ти точно разликата между двете Heart. Затова чаках включването ти да кажеш къде си се отнесла, понеже не ми изглеждаше много логично  предположението ми за объркване от синонима на абитур-а..А  някакви  неволни небивалици на всеки му ражда главата/ пише ги в даден момент, споко Simple Smile.   Пишейки пълното название  в същия този горния пост, се зачудих  защо ли пък  в RWTH  абревиатурата няма и А, щом  в пълното име написах и Аахен, както си се води унито..Joy Но се усетих навреме, хаха, какъв идиотски въпрос си самозадавам.

Последна редакция: сб, 11 яну 2025, 00:06 от Просто русалка

# 61
  • Немция
Ще ми позволите да се намеся, без да съм всъщност (още) майка на студент. Постоянно живееща съм в Германия, бивша студентка в Fachhochschule отпреди години.

Бих приравнила едно Хохшуле (казано на български) на висш институт с по-голяма практическа насоченост, не е университет и в него влизат студенти и с Fachabitur. С такъв Abitur в университета си допуснат само за ограничен брой специалности.

Завършили в Hochschule също имат висше образование(бакалавър , магистър)-  но не е университетско.

Последна редакция: сб, 11 яну 2025, 00:08 от Бибит

# 62
  • София
Бибит -  то просто няма как да го преведем на бг, понеже  еквивалент на това образование тук няма.  В България, вероятно нямаш поглед над  тази формулировка,  фирмите като Интеграл, Едланта, Унифай  и подобни, занимаващи се с помощ при кандидатстването в Германия, Холандия,  Австрия и сие, го превеждат в презентациите си пред заинтересовани родители/студенти от английски като приложен университет ( university of applied sciences). А и без да целя да те оборвам, понеже живееш там и си учила в точно такова учебно заведение, ще изразя само мнението си, че  може би има някакви разлики по  места. Понеже бях писала много назад във времето,  пак покрай подобна дискусия, че един от по-малдите преподаватели на дъщеря ми в  смесена специалност  в академичен университет ( FAU - Ерланген-Нюрнберг) по един от икономическите, не от предметите  с математика/информатика ( и това според биографията му на сайта)е  със завършено икономическо хохшуле (не помня вече къде точно)  за бакалавър и с  магистратура не къде да е, а в Уни Манхайм. Това съм го запомнила, понеже все пак точно този университет е може би  спряганият за най-елитен икономически университет в Германия и не мисля, че би  допуснал току-така някого, който няма  еквивалент на университетско образование за бакалавър.. Може и да е доучвал нещо,  не знам, но ако гледа човек  годините от-до бакалавър, от - до магистър в CV-то, не би трябвало  да е.

Последна редакция: сб, 11 яну 2025, 00:29 от Просто русалка

# 63
  • Немция
Фирмите хубаво използват дефиницията "приложен университет", но не е коректен превод от немски. Grinning

Има значение и кой къде е завършвал, и кога- има значение дали е било преди 15-20 години или сега, някои неща са се променили.
Някои Хохшуле-та предлагат магистър, други не.

По въпроса за тиквата - и тук ще се изкажа..Smile
В Германия не е популярна да се яде като десерт.
Но ме изненада едно изключение в по-изискан ресторант в Източна Германия по коледните празници сега - сладолед с парченца тиква като гарнитура.

Последна редакция: сб, 11 яну 2025, 00:28 от Бибит

# 64
  • София
Разбирам доводите и разясненията ти,  Бибит, но те все от някъде го копират тези фирми, не го е  родила тяхната глава това определение. А това "някъде" най-често са си самите германци с английския превод на сайтовете. Следва тогава те самите да НЕ слагат думата университет в този вариант на страниците си. Все пак доста хора не знаят немски и четат точно английските версии. Прочитайки университет още в първото изречение, какво  да си помислят..
Ето само един пример, иначе има още много :
https://www.th-koeln.de/en/navi-2_490.php

Благодаря за разказаното за тиквата.
Скрит текст:
Попитах, понеже  дъщеря ми каза нещо подобно като нейно си, неофициално обяснение, което ми се стори леко странно - според нея залагали само на  ползването й за солени работи, имало примерно  солен щрудел с тиква и още някакви  неща като пълнеж, била яла такъв в Австрия. Че и много вкусен бил..  Simple Smile Докато ние си имаме и печената тиква, и  тиквеника, и супер вкусни бисквити с тиква в тестото, и други сладки работи...Подозирам, че ще ги черпи в  близко време с още нещо сладко и тиквено в офиса..Много й се радват като извади на паркинга пред фирмата тави или  други съдове от багажника.Laughing

Последна редакция: сб, 11 яну 2025, 06:57 от Просто русалка

# 65
Ренидент, пратете детето в Англия. След като сте стоматолог, със сигурност ще имате възможност да плащате таксите и издръжката. Не мисля че си струва усилията да го мъчите в Германия.

# 66
  • София
Идеята явно е, че като дентален лекар майката има  възможността да издържа дете в Англия. Не бих предполагала лично аз така само на база професия на родител  кой какви възможности има, но и да ги има,  е несравнимо по-голям разходът да следва  човек на Острова пред Германия, Австрия, Холандия, Швейцария, Франция, Италия, Белгия, Испания, Люксембург...Все в някоя от тези страни ще намери желана специалност на английски.

Последна редакция: сб, 11 яну 2025, 06:59 от Просто русалка

# 67
Разбира се, че разхода е несравним, но да се мъчиш без немски в Германия, не знам дали си струва.

# 68
  • София
Разбира се, че разхода е несравним, но да се мъчиш без немски в Германия, не знам дали си струва.
Ми пак зависи според мен.. Детето е  10 клас, има още две години и половина, докато завърши. Вторият му език е немски, може  за това време да го надгради  до много прилично ниво с някой извънучилищен курс.А дори и да не стигне чак до С1, си стои вариантът с езиков семестър и изпит след него. Друг опция е  и почването на техническа специалност в ТУМ  примерно (ако го влече и се класира за там) изцяло на английски, искат на старта  базово ниво по немски , А2-В1 май, с идеята в хода на следването да се напредне и с немския. Ми това на място ще стане по-лесно не  само заради обкръжаващата детето среда, а и заради опциите да се учи немски (на никаква или доста  символична цена) към езиковия център на унито. Има си варианти, но да, и аз за английски все пак  може би бих избрала друга държава, ако съм много назад с немския и ще ми коства време и средства научаването му..

Последна редакция: сб, 11 яну 2025, 01:12 от Просто русалка

# 69
Варианти има много, но като начало трябва да реши какво иска да учи и дали иска да учи извън извън България. Адаптацията е предизвикателство и е важно детето да е убедено, че го иска.
Имам не малко примери за младежи, които научиха немски на място. Езикова година в Австрия или Германия е много добър вариант. LMU мисля, че също предлага програми в в областта на медии и комуникации на английски.
Италия е друга възможност - и в тази връзка ще спомена един интересен университет https://www.unibz.it/it/services/language-centre/study-in-three-languages/

# 70
  • София
Diddle, има доста примери за деца, научили немския на  доста добро ниво и тук, без да са били в ЕГ с немски. Аз лично познавам деца от английските паралелки на СМГ, които са учили немския като втори език и с  курс навън  през последните три  гимназиални години. Да кажем, че те избират предимно специалности с много мат, физика, програмиране,  в които и по-слабичък (въпреки наличния  сертификат) немски в началото не е  толкова  голям проблем.  Но има примери и за деца, учили немски така  за  3-4 години с курс/уроци, които после избират  специалности, в  които езикът вече е от голямо значение поради  многото теория за учене  - психология, медицински специалности, икономически, хуманитарни... И успяват..Та за Германия поне моите наблюдения покрай  собствените ми  и чужди деца са, че немският е по-малкият проблем. Едни са със супер високо ниво още на старта, други има какво да доизкусурят на място, трети  на косъм са се сдобили със сертификат и поемат риска, четвърти въпреки ученето му 5 години в  ЕГ се чувстват несигурни и избират варианта с езиков семестър/година.... Но ако има сериозни спънки, затрудения,  страх от несправяне по трасето - то те са по-скоро заради самата материя...Езикът там се оказва само средство и ако няма човек  база по другото още от училище, тогава става трудно.

# 71
  • Пловдив
Ренидент, пратете детето в Англия. След като сте стоматолог, със сигурност ще имате възможност да плащате таксите и издръжката. Не мисля че си струва усилията да го мъчите в Германия.
Това, че съм стоматолог и наистина имам повече от приличен доход, не означава, че мога да си го позволя.
Издържали сме каката в Англия, беше адски трудно, а цените тогава не бяха такива.
Давайки този съвет имате ли идея за какви суми говорим? Знаете ли цената на издръжка, наеми и тн. Още повече, че от половин година по здравословни причини съпругът ми вече е пенсионер по болест.
Не мъча детето с немски. Така или иначе тя го учи, но няма как да стигне нивото нито на английския, нито на испанския. Към момента правим проучване, къде какви възможности има. Къде ще учи-определено няма да е мое решение.
Момичета, много благодаря за разясненията. Ще следя и ако имам въпроси пак ще ви досаждам.

Последна редакция: нд, 12 яну 2025, 19:39 от renydent

# 72
  • Добрич
renydent, дъщеря ми учи в Кремс (Австрия) на английски език. Университетът е голям и има доста разнообразен избор на специалности. Ние подадохме документи преди Коледа (с оценките от 10. и 11. клас), февруари беше събеседването, а март вече беше приета. Градчето е малко, близо до Виена и има българска студентска общност.

# 73
renydent, дъщеря ми учи в Кремс (Австрия) на английски език. Университетът е голям и има доста разнообразен избор на специалности. Ние подадохме документи преди Коледа (с оценките от 10. и 11. клас), февруари беше събеседването, а март вече беше приета. Градчето е малко, близо до Виена и има българска студентска общност.

С какво време разполагахте от известието за прием до записването, че дъщеря ми иска да кандидатства на няколко места, включително и в Германия. Доволна ли е дъщеря ви от преподаването, обкръжението и условията като цяло?

# 74
  • Добрич
Предварително се казва кога ще се вземе дипломата, превежда се и се изпраща сканиран файл. Оригиналите се носят есента, преди началото.

Дъщеря ми е специалност "туризъм и управление на свободното време". Харесва си много и специалността и преподавателите. Имат преподаватели и от Виена. Програмата всеки ден е различна, някои предмети свършиха по-рано, други почнаха по-късно. Изпитите започнаха още по време на семестъра.

Университетът има договор за обмен на студенти през трети семестър с учебни заведения не само в Европа, но и по целия свят (Азия, Северна и Южна Америка,  Австралия, Африка).

За нейната специалност четвъртият семестър ще бъде изцяло практически.

В града има три общежития и март-април я приеха и в трите ( самостоятелна стая), но в крайна сметка наехме квартира с по-добри условия.

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 13:19 от Вела

Общи условия

Активация на акаунт