Отговори
# 90
  • София
danny_sto,
Herzlich willkommen Laughing
Този профил (по-скоро подготовката в него по тези два предмета)  ще даде на сина Ви опции за избор между доста инженерни специалности. Трябва да си изясни все пак какво горе-долу иска, за да може после да разглежда варианти и за специалности, и за университети, в които въпросните се предлагат. Simple Smile Има и време за целта .

# 91
Моята дъщеря също е 11клас в езикова гимназия с немски и втори език английски и профил "Математика и информатика". Ориентирала се е към софтуерно инженерство. Ще съм благодарна ако някой сподели мнение за университет в Германия или Австрия.

# 92
  • София
Моята дъщеря също е 11клас в езикова гимназия с немски и втори език английски и профил "Математика и информатика". Ориентирала се е към софтуерно инженерство. Ще съм благодарна ако някой сподели мнение за университет в Германия или Австрия.
Не са един или два добрите за целта, та е малко безпредметно да се упоменат всичките.

# 93
Не са един или два добрите за целта, та е малко безпредметно да се упоменат всичките.

...поне някои споменете, да тръгнем от някъде!

# 94
  • София
TUM,  KIT, RWTH Aachen, TU Berlin, TU Darmstadt (Германия),  TU Wien (Австрия), ETH (Швейцария) ..

# 95
  • На планетата Земя
Примерно първите три в листата:

https://www.daad.de/en/studying-in-germany/universities/all-degr … hec-degreeType=24

Софтуерното инженерство в ТУМ с точно този бецайхнунг е само мастър.

# 96
  • София
Да, но винаги има, Милето, някакви подбни специалности, дори не със същото име.

# 97
  • На планетата Земя
Така, така, ама викам дай да дадем само точните съвпадения да не стане объркване Smiley

# 98
Аз бих заложила на RWTH Aachen за тази специалност.

# 99
  • София
Днес понеже съм по-свободна, се зачетох из форума и в частност в тема за нашите медицински университети. Несъмнено от тях излизат и редица страхотни лекари с отлична подготовка и на теория, и на практика, с желание да се усъвършенстват и развиват, с яснато съзнание, че имат още много  да учат във времето. И лично познавам такива "деца" ( за мен са деца)..
Скрит текст:
Но малко ме озадачиха разказите на лекари, имащи пряк поглед над теоретичната и практическа подготовка, над нагласите  и очакванията на някои специализанти. Един знаел всичко на теория, но в анамнезите пишел някакъв заучен шаблон,  назначавал неуместни изследвания и терапии. Друг бил член на МЕНСА с изключителни енциклопедични познания, но с тотално  нежелание да усвои практическата страна на нещата, искал работа в офис и на компютър. Е, тогава защо избираш този път след завършването, като на практика може и да нямаш никакво вземане-даване с пациенти , а медицинската диплома да я ползваш в друга посока - научна работа примерно.  За трети се чудели как е изкласил в университета,  като не знаел нищо - след няколко компромиса и дадени шансове го махнали от болницата, отишъл другаде, ама и там същото станало. Зачудих се просто  дали с малко по-различната схема на обучение навън нещата изглеждат по същия начин след завършването. Би трябвало в практическата година, когато 40 часа седмично си неизменно  на  работа в болницата,  макар тогава вече да  е доста  късно (имал си толкова много възможности и преди това), да видиш, че работата с пациенти не е твоето нещо, знам ли..А и да добиеш някаква рутина при тези ротации, та после на старта на  специализацията да не  си съвсем жив зян.

Последна редакция: ср, 22 яну 2025, 18:08 от Просто русалка

# 100
Аз бих заложила на RWTH Aachen за тази специалност.

Благодаря!

# 101
  • Пловдив
Просто русалка, понеже постоянно работя с млади лекари, моето мнение е, че образованието специално по стоматология е спаднало в пъти. Не, че няма читави измежду тях. Има и са като златни песъчинки в реката от не можещи. Един пример само ще дам. Клиниката ми е до студентските общежития на медицинския. Редовно идват студенти, които молят да им заверя стажа, но да не идват. Понеже отказвам ,едно момче реше все пак да кара стажа. Изкара 3 дни. Показваш, говориш, обясняваш то гледа в телефона си, и попита може ли вече да му го заверя. За мен това е загубено време, не ми плащат за това и въпреки всичко на добра воля съм съгласна да споделя опит. Но.... никаква заинтересованост.

# 102
  • столицата
Защото мотивацията да изберат медицината е, че там има сигурна работа и пари. Затова са много важни стажовете, които са задължителни, но и от горния пост е видно колко се провеждат в действителност и те.

# 103
  • София
В Германия се провеждат до последния ден и последната минута, поне тези, на които беше  през изминалите години дъщеря ми. Предполагам и  навсякъде другаде. И да,  от някои студентите са много доволни,  понеже много са  научили/видели, от други - не толкова, но  въпреки това  не знам някой да си позволява да си цъка на телефона, докато  лекар му показва и обяснява нещо. Супер неуважение е това, ако не друго. А сега в практическата година преди последния държавен, след като свърши работният ден за PJ- лерите, май към 4-5 следобяд,  може и още да останеш, никой не те гони, мерак само да имаш да попиеш нещо.Така преди седмица -две дъщеря ми, която в момента е в  избираемата третина в неврология, беше присъствала безпроблемно на стент ретрийвър тромбектомия, извършена от неврорадиолози.

ПП.
Скрит текст:
Галимар, едва ли това  е  масово действащата мотивация за избор на медицина, особено пък у нас -  осигурена работа и пари.. В БГ има немалко лекари, които работят на 2,3 места, за да осигурят ( на себе си и семейството си) нужните средства за  нормален стандарт на живот. Отделно е доста трудно да си намериш специализантско място след завършването в специалност, която ти искаш. Какъв е смисълът да избереш такава, която не  те влече, ама хич,  само защото за нея има места?

Последна редакция: чт, 23 яну 2025, 10:29 от Просто русалка

# 104
Според Вас каква е причината в Германия стажовете да се провеждат до последнат минута, а при нас да са фиктивни? Кое там кара фирмите да не си позволяват да издават фиктивни бележки?

Поне според мен фиктивните стажове са в ущърб на участите се и на самото образование, но и на бизнеса също.

Общи условия

Активация на акаунт