Въпроси за прогресивни очила

• 493
  • 5
  •   1
Отговори
  • Враца
След операция на катаракта на едното око съм и след като "паднах" на -2.5 диоптъра, ми се засили далекогледството.

След втората операция съм се замислила за прогресивни стъкла.

Имам въпроси - могат ли да бъдат фотосоларни, кой лекар ги изписва? Кои опитики в София и съответно марки стъкла бихте препоръчали? Индивидуално се изработват предполагам и след като са готови трябва ли пак преглед от лекар?

За четене и работа на компютър стават ли или ми трябват отделно само +?

Благодаря много на отзовалите се.

Последна редакция: чт, 19 дек 2024, 12:17 от Не се сърди, човече

# 1
Бившата ми колежка имаше очила със стъкла , които се затъмняват като излезе на вън от светлината , а изсветляват като е в помещение . Могат да се използват и за компютър мисля , но за това според мен е хубаво да си направиш някои по - бюджетни ,които да са само за компютър . Могат и да бъдат само ссъс тъмни стъкла . Нейните бяха някакви жълтеникави и стават черни . Предполагам има и други цветове . Те в оптиката или доктора ще ти предложат.

# 2
  • София
Могат да бъдат фото соларни.
Офталмолог пише рецептата, но изрично трябва да говорите, че е за прогресив.
Четенето е едно разстояние, компютър второ, за надалеч - трето.
Пак уточнете с лекаря какви разстояния искате.
Има и така наречените "офис прогресив'.

# 3
Първо нека мине втората операция, да се възстановите и тогава мислете. Като минала по вашия път не бързайте с направата на този вид очила.  Адаптацията на мозъка отнема време и е различно за всеки. 
Лично аз съм с очила за близо и далеч. Имам и слънчеви очила с диоптър за лятото.

# 4
  • София
А, да, добър съвет.
Аз това за операциите го бях пропуснала.

# 5
  • София
Аз съм с прогресивни очила от лятото. Родих се направо. Преди това сменях за наблизо, за надалече, все ги въртях в ръцете да ги сменям. Ужас беше някакъв.

Малко са скъпи, но си заслужава.

1. Могат да бъдат фотосоларни. При изработката трябва да кажеш, че искаш такъв слой на стъклата (или такива стъкла, не съм сигурна как точно се изработват фотосоларните). Мисля че са малко по-скъпи от тези без соларна защита.

2. Лекар - офтамолог ги изписва. На мен ми ги изписа докторката, при която ходя на регулярен преглед.

3. Не съм сигурна дали мога да препоръчам оптика, от 10 г. (та и повече) си правя очилата в JoyOptics в ParkCenter (но съм сигурна че на много други места също ги изработват добре).

4. За стъкла - винаги предпочитам на Zeiss. Мисля, че те са едни от най-качествените. Компромиси с това не правя, защото очите ми трябват за работа. Zeiss имат различни модели, някои са по-бюджетни, други - по-скъпи. В оптиката могат да дадат повече подробности какви са предимствата на едните и на другите.

5. Да, разбира се, всички диоптрични очила трябва да се изработват индивидуално. Защото може да има разлика в диоптрите на едното и другото око (при мен е така), отчита се разстоянието между зеницитие, астигматизъм и т.н. Така че, да, задължително индивидуална изработка, с рецепта от офтамолог в оптика.

6. След като станаха готови, не съм посещавала лекар за повторен преглед. Направо ги сложих и ми трябваха около 2 седмици докато свикна. Но ти ако чувстваш нужда от повторна консултация - разбира се, че ще посетиш лекаря.

7. Ползвам ги за всичко и навсякъде...
- четене
- работа с компютър
- навън
- готвене, домашни задължения
- за всичко, за което се сетиш, с изключение на
***** шофиране: понеже диоптъра в различните зони на стъклата е различен, не са ми удобни за периферното зрение, което оказва се, несъзнателно ползваме, когато шофираме. И за да не стане беля, когато шофирам за по-дълго, слагам старите очила за надалеч. Шофирала съм с прогресивните, но предпочитам старите.

Ако имаш още въпроси - пиши Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт