Медицински университет - тема 2

• 45 116
  • 738
  •   1
Отговори
# 15
Някой ходил ли е на Еразъм? Чухме, че не е желателно да е в началните курсове на обучение? Ама също така не знаем, признават ли се взетите там изпити или трябва като се върне да навакса с тукашните?

# 16
Някой ходил ли е на Еразъм? Чухме, че не е желателно да е в началните курсове на обучение? Ама също така не знаем, признават ли се взетите там изпити или трябва като се върне да навакса с тукашните?
Зависи в кой университет и каква е учебната програма. Знам за случаи, в които колеги, които са се върнали и не са им признали някои изпити и е трябвало да се явят на поправка/ликвидация.

# 17
Това не знам дали сте го чули миналата седмица, ама на мен ми звучи като нещо не собено хубаво - от БЛС искат специализациите да станат задължителни. Не сега и веднага, щяло да мине време докато се доизмисли, да има преходен период и т.н., обаче натам вървят работите. Досега от БЛС каквото не са решили, това не е станало. Дано нашите деца да завършат, преди да се въведе напълно идеята. Притеснява ме как ще става кандидатстването за тези специалности и това, че може би ще трябва да запишат нежелана специалност, само и само да имат такава. Сега много новозавършили лекари са склонни да изчакат година-две, че и повече, докато се открие място за специализация по желаната специалност в конкретна болница.

Прочетох статии по темата, исках да кажа, че не сте разбрали за какво става дума. БЛС предлагат задължително продължаващо обучение, с целта да се актуализират знанията на специалистите с времето. На практика в досегашната система, след като вземеш специалност можеш да си креташ 40 години със същите знания, докато не се пенсионираш. На много места по света се прилага такова нещо, и според мен е стъпка в правилната посока.

# 18
Здравейте! Бихте ли ни препоръчали добър учител в столицата за подготовка по химия за кандидатстване в МУ София. Моля, информацията да я споделите в лично съобщение. Предварително благодаря!

# 19
Да е честита новата 2025 - та година!
Да я изпълним с много положителни емоции и приети по първо желание студенти!
В тази връзка не виждам още насрочени дати за медицината в СУ?

# 20
Знам, че този въпрос е задаван миналите години, но смятам, че отговорът постоянно се мени. Колебая се в кой от двата университета МУ Варна или МУ София да запиша. Попринцип съм се насочила към Варна, но близките ми казват, че в София завършилите стават професионални лекари и една идея стават по-добри и имат по-голямо поле за изява и в България и в чужбина, а във Варна просто стават лекари в Северна България. Това ме притеснява.

# 21
Това какъв лекар ще станеш и къде ще се реализираш, зависи изцяло от теб, а не от университета, който ще завършиш.
Университетът е само началото от дългогодишното обучение и развитието на лекаря.

Последна редакция: пт, 03 яну 2025, 16:51 от gaMala

# 22
И в северна България живеят хора, които се разболяват и имат нужда от лечение и не всички имат възможност да пътуват до София. 
Познавам лекари завършили във Варна,  сега работят в Бургас.  Съученичка завърши в София, а сега е професор и завежда клиника във Варна.  В града ни има лекари, завършили в Пловдив, Плевен и Румъния, а поначало не са от този край.

# 23
  • София
Знам, че този въпрос е задаван миналите години, но смятам, че отговорът постоянно се мени. Колебая се в кой от двата университета МУ Варна или МУ София да запиша. Попринцип съм се насочила към Варна, но близките ми казват, че в София завършилите стават професионални лекари и една идея стават по-добри и имат по-голямо поле за изява и в България и в чужбина, а във Варна просто стават лекари в Северна България. Това ме притеснява.
Това колебание е за по-късен етап, след приемането.

Още един пример: обучение в МУ-Варна, специализация в чужбина, преподавателска дейност, образователни  степени, кариера във Варна и в София.

# 24
Едни от най-добрите лекари, при които ходим са от Плевен. Вероятно стечение на обстоятелства..

# 25
  • Варненска клюкарка
Във Варна просто се влиза по-лесно, особено след като драстично завишиха приема, но програмите на двата университета са еднакви. Много лекари завършили във Варна, специализират в София, или извън страната. Обучението навсякъде зависи от старанието на студента и до късмет с преподавателите. Но в София вярно има повече университетски болници и по-малко студенти.

# 26
Моето лично мнение и опит са, че най-добре да учиш където искаш да живееш и да се развиваш след това.

Все пак по време на следването ще си изградиш някакви връзки с други студенти и преподаватели, ще обиколиш болниците в града. Можеш в по-горните курсове да започнеш ако решиш работа като сестра(здравен асистент) в някоя клиника, което ще ти даде по-добри шансове за място за специализация след като завършиш.

Ако искаш да работиш във Варна например, няма логика да избереш МУ-София, и после да се върнеш, без да познаваш никой. Не че е нещо невъзможно, просто си усложняваш живота.

# 27
Здравейте, моля да споделите учебниците за подготовка по биология за МУ?

# 28
  • Варна
Сериозно ли се иска подобна информация от форум, да не говорим и, че не е уточнено кой "МУ"...

# 29
Здравейте, моля да споделите учебниците за подготовка по биология за МУ?
Има ги с в справочника на съответния МУ. Не знам дали за всички са еднакви.
Мога да снимам списъка на МУ София, като стане девойката.

Общи условия

Активация на акаунт