Медицински университет - тема 2

• 45 119
  • 738
  •   1
Отговори
# 75
  • Варненска клюкарка
И какво ще прави някой току що завършил да се дрънне във Враца, от кого ще се учи там, освен че ще се научи да прави ЕКГ с някой апарат негов набор? Освен да мери кръвно, какво друго ще може да прави там, преди да нахлуе някоя озверяла тълпа да го пребие защото не може да помогне с друго, примерно да изражда бебета? Медицината отдавна е  високо технологична специалност и нещата извън големите градове са много зле. Разкриването на факултети няма да помогне. за който иска да учи е по-правилно да се отпускат общински, или държавни издръжки/ стипендии, които наистина могат да обвържат студента с дадено място и младия човек предварително да е наясно бивайки приет в МУ къде ще работи след това. Издръжката на един факултет струва много повече и гаранция за оставане на място няма.

С медицински университетв Русе, ще стане като с бургасския дето след първия - втория семестър студентите му тръгват да се местят по другите университети, а най-често във Варна. Със същия успех могат да открият МУ и в Шумен, защо не и в Разград, но това няма да промени ситуацията с лекарите по места. Всички от които зависи да се размърда нещо в тази ситуация го знаят. Младите лекари просто не могат да си позволят да останат в страната. Въпреки това разни продължават да говорят глупосгти по телевизора, колкото да кажат нещо, защото никой няма смелост да бръкне в акдемичните среди. Преди месец слушам г-жа Мими Виткова бивш министър на здравеопазването темата смъртта на новороденото в Дупница, изродено от фелдшер и как навремето имало разпределение и сегашните трябвало да ги задължат след завършването да ходят по села и паланки...повдигна ми се от лицемерито на подобно говорене. Не виждам държавата да влага кой знае какво в младите лекари че да и дължат подобна саможертва. Отивайки по места като Враца, Монтана и Дупница от кого ще се учат там? Нито дума не чух за отпускането на специализации. А децата ви малко след заповането на образованието си в университетите бързо ще ви ориентират за тарифите за някои специалности.

# 76
Не мисля, че всеки желаещ има възможност родителите да го издържат да учи 6 години в друг град. Особено в град като София. Естествено, че има такива хора, но за хората които са си от града е много по-достъпно.

Повече медицински факултети е далеч от панацея, но не виждам какво толкова лошо има в този в Русе. В крайна сметка, хубавите болници в България са най-често в градове с медицински факултети. Все пак така има постоянен поток на новозавършили, извършва се изследователска дейност. Въпроса е дали това може да се реплицира ако се отворят нови. Бургаския съществува от 4-5 години, мисля че е рано да се съди за това колко е успешен там.

Иначе общо взето съм съгласен с мнението на Беллора. Държавата не влага кой знае колко в нас, и ако искаш да научиш нещо ще е по-добре да си във голяма болница в голям град. Иначе места за специализация бих казал че има, стига да не искаш нещо свръх желано като дерматология. Даже много места остават незаети, дори в Пловдив.

# 77
Аз ще представя друга гледна точка - лекар-специализант от малък град, който специализира в университетска болница.  Ами той всеки петък идваше в болницата в малкия град,  за да оперира. Коментираше, че всеки специалист, доцент,  професор си взема специализанта от големия град и влиза в залата.  Той, нали не е от големия град да посреща и изпраща носилките от вратата на операционната. И този млад лекар какво ще научи в тази ситуация?

Последна редакция: нд, 19 яну 2025, 20:52 от Димис

# 78
Аз ще представя друга гледна точка - лекар-специализант от малък град, който специализира в университетска болница.  Ами той всеки петък идваше в болницата,  за да оперира. Коментираше, че всеки специалист, доцент,  професор си взема специализанта от големия град и влиза в залата.  Той, нали не е от големия град да посреща и изпраща носилките от вратата на операционната. И този млад лекар какво ще научи в тази ситуация?

Аз почти нищо не разбирам от написаното.

# 79
Аз ще представя друга гледна точка - лекар-специализант от малък град, който специализира в университетска болница.  Ами той всеки петък идваше в болницата,  за да оперира. Коментираше, че всеки специалист, доцент,  професор си взема специализанта от големия град и влиза в залата.  Той, нали не е от големия град да посреща и изпраща носилките от вратата на операционната. И този млад лекар какво ще научи в тази ситуация?

Аз почти нищо не разбирам от написаното.
Бързах да пиша, пропуснала съм думи. Поправих го. Мисълта ми беше,  че в университетската болницата не даваха на лекар-специализант от провинцията да оперира.

# 80
  • Варна
Няма как да се разкрие МУ във всяко малко градче където има желаещи да учат. По същия начин стои въпросът и с други специалности, преди пак беше така - отиваш в друг град и учиш. Ако имаш възможност. Медицинските университети не страдат от липса на деца точно от малки градчета-страшно много са и бройките обявени за прием,  направете справка за преди и сега. Разкриването на още факултетчета ще поеме с голяма вероятност точност тези бройки изпадащи на границата с оценка между 2 и 3 ненамерили място по другите МУ -та и всички ще са щастливи, приети- учещи медицина. А доволни ли ще са пациентите после, риторичен въпрос....
 И, да, трябва да се помисли точно за държавно разпределение на лекарите за даден период години след поето обучение от държавата и спазени критерии. Да, няма много места за специализанти в големите градове, но и да се разкрият още как точно ще се спре в момента отново тези лекари да заминат после в чужбина? Тоест и в тази политика трябват корекции и то издъно.

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 11:36 от ivka_smile

# 81
Нивото в най-престижния медицински университет - МУ София е достатъчно ниско. Не мога да си представя какво е в останалите университети в страната, вероятно е и по-зле (изобщо не визирам само базата). Трябва да има малко, но качествени МУ-та, с добра база, с достатъчно и добри преподаватели, с ефективно провеждани практики в големи тясно специализирани болници (а не малки провинциални многопрофилни). Не бива да се удовлетворяват капризите на взеки желаещ да следва медицинска специалност, а напротив -  да се редуцират съществуващите бройки, и то за сметка на платеното обучение. То се е видяло, че колкото и медици да произвеждаме, така и така изтичат и поне да са малко, но качествени. Но всичко това естествено няма да се случи, защото искат да печелят още и още.

# 82
  • София
Идеята ми е това, че примерно аз като съм от Пловдив, за мен медицинското образование е лесно и достъпно. От моя клас в гимназията 6 човека станахме лекари. За някой от Враца примерно, нещата не стоят по този начин, хората с мерак да станат лекари се броят на пръсти и трябва да ходят да учат някъде далече, а според мен това е част от причината за този недостиг в тези области.

Скрит текст:
Все пак като половината от завършващите са си от големия град, примерно Пловдив, никой от тях няма да иска след това да иде да работи във Враца. А ако хората от Враца имаха по-лесен достъп до медицинско образование, щяха да учат това и да се връщат в родния си град(или дори да го учат в родния си град).

Това което искам да кажа, е че трябва да се улесни и стимулира хора от малките населени места да учат за лекари, и след това да се върнат да си работят там. А нови факултети в по-малки населени места е един начин това да се случи.

Естествено, това е далеч от единствения начин, но мисля че е добра стъпка, стига да не се правят компромиси с обучението. В крайна сметка засега става дума за факултети в Русе и Бургас, това не мисля че са някакви крайно провинциални градове в които няма умни хора, все пак са в топ 5 на големите градове, и не всичко се върти около проклетата столица, колкото и да е трудно на софиянци да го осъзнаят.

Проблема за неравномерността се дължи главно на това, че хората си искат да си запазят приятелите и средата. Ако един човек е живял цял живот в Пловдив или София, какво ще търсят да ходят в Хасково, Кърджали или Ямбол например? Но ако човека си е от малкия град, защо да не се върне и да се развива в родния си град?

А доколкото за оставане в България, като човек завършил 2024 и познаващ повечето от 200 човека курс. Това ходене в чужбина е силно преекспонирано. От една шепа хора (4-5 човека), които познавах с мераци за чужбина, повечето си намериха вече работа тук. Не казвам, че всичко е песен, но положението е доста по-добре отколкото преди 10 години.
По тази логика дайте сега всяка паланка да има висше учебно заведение за живеещите там, да им е по-лесно, да не си губят средата и т.н. Странно мнение. А така висшето образование девалвира и се обезценява.
Освен това не е задължително да се учи висше, който иска - намира начин. Има общежития, столова, студентски преференции, създадени са условия на младите хора да учат в друг град максимално евтино.
Да не говорим колко поучително и полезно е за тях да се поотделят от дома и да живеят самостоятелно.

# 83
"Толкова много" искат да учат в родните си градове, че познати от провинцията ми искат координати на учителите ни от София, за да се готвят специално за там. Хем местният им МУ никак не е лош, но е нормално децата да се стремят към по-големия град и да искат да са самостоятелни. И явно успяват, защото поне около 50% от първокурсниците медицина например са от цялата страна. Останалите места остават за разглезените софиянчета.

# 84
Нивото в най-престижния медицински университет - МУ София е достатъчно ниско. Не мога да си представя какво е в останалите университети в страната, вероятно е и по-зле (изобщо не визирам само базата). Трябва да има малко, но качествени МУ-та, с добра база, с достатъчно и добри преподаватели, с ефективно провеждани практики в големи тясно специализирани болници (а не малки провинциални многопрофилни). Не бива да се удовлетворяват капризите на взеки желаещ да следва медицинска специалност, а напротив -  да се редуцират съществуващите бройки, и то за сметка на платеното обучение. То се е видяло, че колкото и медици да произвеждаме, така и така изтичат и поне да са малко, но качествени. Но всичко това естествено няма да се случи, защото искат да печелят още и още.

Абсурдна е мисълта, че ако са по-малко завършилите ще са по-качествени. По тая логика от медицинския факултет в Бургас ще излизат само гении.

И си личи отдалече презрението към всичко що не е столицата. МУ София не е нищо особено. Големи специализирани болници извън столицата почти няма, просто нямаме население, което да поддържа такива.

# 85

Абсурдна е мисълта, че ако са по-малко завършилите ще са по-качествени. По тая логика от медицинския факултет в Бургас ще излизат само гении.

И си личи отдалече презрението към всичко що не е столицата. МУ София не е нищо особено. Големи специализирани болници извън столицата почти няма, просто нямаме население, което да поддържа такива.

Не мога да схвана логиката Ви. Няма как от Бургас да излизат гении, тъй като изначално са влезли хора с по-нисък потенциал (основно такива, неприети в останалите МУ-та). Идеята ми е да има още по-голяма конкуренция на входа, респ. по-добър подбор и после, докато следват, да им обръщат повече внимание. В момента, поради все по-нарастващия поток от студенти, преподавателите едвам стигат - говоря за "нищо особения" МУ-София, където още след първи семестър почват да се прехвърлят студенти от останалите МУ-та, кой както успее. Студентите от Бургас вече отказват да ги прехвърлят в София. Същото ще се случи вероятно и с тези от Русе. Причината явно се корени в качествата на въпросните студенти.

# 86
  • Варна
Med123,никак не е абсурдно даже  Ако да кажем се приемат 100 човека, ще влязат 100, ама те ще са приети с оценки всички над 5. Няма да се точат оценки стигащи до 3 и нещо за останалата бройка държавна поръчка и платено. Ще се вземат най -отбраните деца, защото медицината не е за всеки, чиито родители са лекари, имат пари или така му е хрумнало . Не може на приемен изпита да си влязал с 3 и малко , а после какво да чакаме за сложни клинични и предклинични дисциплини щом материала от училище хич го няма.

# 87
  • София
"Толкова много" искат да учат в родните си градове, че познати от провинцията ми искат координати на учителите ни от София, за да се готвят специално за там. Хем местният им МУ никак не е лош, но е нормално децата да се стремят към по-големия град и да искат да са самостоятелни. И явно успяват, защото поне около 50% от първокурсниците медицина например са от цялата страна. Останалите места остават за разглезените софиянчета.

То може и 100% да са от провинцията, стига да са с по-високи балове(от разглезените софиянчета", но не са! 
Защо лепите етикети, на толкова много деца и младежи? И после какви са децата ни?!

# 88
"медицината не е за всеки, чиито родители са лекари, имат пари или така му е хрумнало"

Това ми хареса. Точно казано. Например в групата на дъщеря ми само тя и едно друго момиче са с родител лекар. Останалите не. Влиза този, който има качествата, поне ДП. И не е вече и до късмет приемът, откакто имаш шанс да се явиш по 2 пъти на изпит и да си повишиш оценката.

# 89
Абсурдно е това мислене, че това колко добър лекар ще станеш зависи най-много от един кандидат-студентски изпит като си на 18. Избийте си я от главата тази глупост, моля ви, нелепо е.

Познавам много хора, които макар да са платено, четат и знаят повече от други, които са влезнали с висок бал.

Освен това, практикуването на лекарската професия не включва почти нищо от материала за КСК, освен анатомия и физиология на човека от биологията. КСК е просто едно сито, чиято цел е да отсее хората, които не искат да полагат усилия.

Общи условия

Активация на акаунт