Днес е "Денят на бащата". Бащите не са втора категория родители

• 1 447
  • 26
  •   1
Отговори

Цитат
В Деня на бащата родители излизат на протест под надслов „Не на родителското отчуждение” с искане за равни права при отглеждане на дете след развод. Те настояват за промени в Семейния кодекс. По думите им споделеното родителство е едно от решенията, за да могат повече деца да живеят и със своите бащи.
„Жените са двигател на тази кампания, защото реформата, която сме нарекли „Споделено родителство”, е в интерес и на децата, и на майките. Не е добре те да са родител 24/7, а да имат време както да са майки, така и дами, и професионалисти. Затова бащите трябва да приемат своята част от родителството. Това предполага времето на детето да бъде разпределено горе-долу по равно”, заяви адвокат Пламен Борисов.
Разведени бащи излязоха на протест, искат промени в закона
По думите му разделените майки и бащи се разбират и сега, стига да имат доброто намерение за това. Проблем има, когато помежду им липсва уважение.
Преди дни бяха внесени законопроекти в тази насока. „Те обхващат възможността двамата родители да споделят грижите и отговорностите за детето”, обясни адвокат Йорданка Бекирска.
„Последната година се забелязва много високо увеличение на броя бащи, които се обръщат към нас. Толкова много истории сме изчели. Но те са не само от бащи, а и от майки”, заяви Десислава Авджиева от фондация „За споделено родителство”.
"Споделено родителство в едно изречение означава, че правата над детето са юридически разделени по равно между двамата родители. Тоест те взимат решения в какво училище да учи, какъв спорт да практикува. И физически детето да прекарва поне 35% от времето си с единия от родителите. В момента законът не позволява такова нещо. Приготвили сме законопроект, който искаме да подадем официално към правителството в края на януари", заяви Слави Несторов, основател на Фондация "Споделено родителство".
Според него вследствие на това детето живее разделено от единия си родител и развива психически травми. "Споделеното родителство е най-доброто. Така се създават здрави деца и общества", добави той.
Вече има някакъв напредък по темата. В Народното събрание има внесен законопроект за споделеното родителство.
Крайно време е българския съд да разбере че бащите НЕ СА ВТОРА КАТЕГОРИЯ родители и че не може в 99.9% от разводите родителските права да се присъждат само на майката, сякаш бащата е там някъкъв си предмет и на него не му се полагат родителски права.
Дори в този форум, бащите постоянно са наричани съкратено с пренебрежителното "БНД", дори не се изписват имената им, сякаш майките искат изцяло да ги изтрият от живота на децата им.
Искрено се надявам този законопроект за споделеното родителство да бъде приет скоро и най-сетне и юридически да се признае, че и дватата родители имат еднакви права в отглеждането на децата и двамата родители са еднакво родители а не майката родител, а бащата някакъв си там, едва ли не само донор на сперма, което е изключително несправедливо.

# 1
  • София
И сега няма никакъв проблем родителството да е споделено. Скапани родители има и от двата пола, но у нас често се смята, че децата са на майката и бащата се омита и евентуално праща някаква мизерна издръжка. Сега не само това, но и жертва, т.е. майката виновна. Може и да има такива случаи, но масовият случай изобщо не е такъв. Или твърдиш, че майките искат да се нагърбят сами с всички разходи, с всички отговорности, с цялото време, което е нужно за отглеждането на едно дете? Още повече отглеждащият родител има само и единствено задължения, а бившия баща има само права. Майката е подсъдна ако не чака бащата да дойде и да вземе детето по режим, но бащата може никога да не дойде и дори не е длъжен да се обади. Може и международен паспорт да откаже на детето си, може и много други неща, на които сме се начели и нагледали.
Виж за обратното знам само един случай  от хилядите хора, които познавам и бащата си заведе дело, спечели го и всичко е наред.

# 2
  • SF
Във форума за майки напомняш и за бащите. Да, и те са родители. Категоризацията се определя сложно.

# 3
  • Далечният изток
Ти нали вече пусна такава тема? Същата, за втората категория бащи?! Защо не си пишеш там, а трябва да има сто еднакви теми?

# 4
  • София
Напълно съм съгласна, че бащите не са втора категория родителш, стига да полагат необходимите грижи за детето си още от раждането му, през времето, в което не са на работа.

# 5
  • SF
Най-хубавото е и двамата да са първа категория, ама не винаги могат да се сборят.

# 6
Не разбирам,защо не седнат и да се разберат за споделено родителство.Нима майките ще откажат две седмици в месеца да бъдат освободени от задължения? Разбира се,когато възрастта на детето го позволява.
За съжаление за повечето бащи грижата за детето се изразява да го метнат на баба му.

# 7
  • София
Ако майката не кърми, възрастта на детето позволява още от раждането до се гледа от бащата. Понеже аз не кърмих, мъжът ми си взе отпуск - нямаше нещо, което само аз да мога да правя, а мъжът ми да не може.
Иначе не знам как и дали е оформено споделеното родителство в законодателството ни. Ако не е регулирано, добре е да се направи.

# 8
  • SF
Те, ако са могли да сядат и да се разбират, вероятно не би се стигнало до развод.
Сега си гледам разведените приятелки - те с децата по празниците напред-назад, готвене, ядене, игри вкъщи, бащите им - на ски с приятелките си. Иначе бащите им са първа категория. Кой подарил телефон, кой смарт часовник...

# 9
А защо под споделено родителство разбирате само детето да се мята от къща на къща - една седмица тук, една там. Свързано е и с градина, училище, приятелите от квартала... Не е ли по-добре детето да си живее с единия родител, а другият да участва активно като се ангажира с прибиране от ДГ/ училище/ редуване на болничен за дете / водене на школи и спорт, РД и така нататък? Разбира се и навременни договорки относно празниците и ваканциите - кога, къде и с кого. Какво пречи зимата с татко за седмица на ски, а лятото с мама на море, примерно? Защо не тати да пътува за състезанията с детето, ако тренира нещо?
Има ли добра воля от страна и на двамата, вярвам, че ще се разберат и без да размятат детето като вещ.

Последна редакция: чт, 26 дек 2024, 20:52 от Mama Ru

# 10
Ако майката не кърми, възрастта на детето позволява още от раждането до се гледа от бащата. Понеже аз не кърмих, мъжът ми си взе отпуск - нямаше нещо, което само аз да мога да правя, а мъжът ми да не може.
Иначе не знам как и дали е оформено споделеното родителство в законодателството ни. Ако не е регулирано, добре е да се направи.
Не е уредено в момента законово споделеното родителство. Има внесен законопроект за промяна в Семейният кодекс точно по този въпрос, но дали ще го разгледат депутатите, не знам. Ето например още от 2022 г. татковци се събират на протест по този въпрос. Новината е в БНР - https://bnr.bg/post/101754036/bashti-pred-parlamenta-s-listovki- … eleno-roditelstvo
Цитат
Бащи пред парламента, с листовки за депутатите. Искат споделено родителство
публикувано на 21.12.22 в 10:06
Бащи се събраха до северния вход на Народното събрание и раздаваха на депутати листи с искания за промени в законодателството, свързано с родителските права. Организатор на събитието е Асоциация за детско развитие "Член 24".
"Борим се за правата на децата, които трябва да бъдат и с двамата си родители", коментира пред БТА Гален Тодоров.
По думите му в момента българското законодателство лишава децата от достъп до родителите си и по този начин ги уврежда.
"Децата развиват различни видове проблеми като агресия, стрес, слаб училищен успех, мисли за самоубийство, липса на полова индикация, която е много важна за всяко едно човешко същество. Те не могат да се социализират в обществото свободно", посочи Тодоров.
Той обясни, че има внесен законопроект за изменение на Семейния кодекс, който, по думите му, е добър, но може да се подобри още, за да имат по-добри права децата.
В момента Семейният кодекс е този, който вкарва родителите във война, коментира адвокат Карло Луканов, представител на фондация "Бащи за отговорно родителство".
Той обясни, че родителите започват война, когато и двамата искат да бъдат такива, почват да се очернят един друг, отношенията им стават нетърпими, от което страдат децата.

Според него е голям проблем, че България не изпълнява съдебните решения.
"Осем пъти сме осъдени в Страсбург за това, че родители, на които са им присъдени родителски права или имат режим на родителски налични отношения с децата, не могат да ги изпълнят", допълни Луканов.
По думите му системата, която трябва да прави това – държавни или частни съдебните изпълнители – практически не работи.
"Това, което предлагаме, което е внесено в парламента, е предложение за въвеждане на споделено родителство", посочи юристът и добави, че погрешно се смята, че задължително детето трябва да бъде разделено на две.
Карло Луканов твърди, че споделеното родителство означава две неща: юридическите права – двамата родители да участват заедно във всички важни решения за детето, независимо дали са разведени или разделени, и физическото време, като не е задължително то да бъде 50 на 50.

# 11
  • София
Споделено родителство най-лесно се договаря, ако преди това е имало споделен брак и се стигне до споделен развод, а не "На ти куклите, дай си ми парцалите".

# 12
  • Далечният изток
А, СК ги вкарвал във война, глупости...
Съгласна само с това, че най-слабото звено е изпълнението на съдебните решения. Не знам практиката на колегата каква е, но в моята практика 100% от родителите, които не изпълняват съдебните решения, са бащите. Също 100% от случаите ми, когато родител взема децата и не ги връща, отново в нарушение на съдебно решение или привременни мерки, този родител е бащата.

# 13
  • Пловдив
Карло Луканов е синът на Андрей Луканов, разведен татко, не знаех, че е адвокат. Може и да е станал.
В моя опит има противни родители и от двата пола, може би с малък превес на мъжете. Очаквано, мъжете по-често просто не се грижат за децата, жените по-често отмъщават на бившия, като пречат на контактите, но и обратния вариант съм го виждала.
Попаднах и на мъж, който гледа децата, но така дава на бившата да ги вижда, че тя не ги вижда изобщо с месеци ("аз не ги спирам, те не искат"). А майката иска. Т.е. аз не съм им в къщата, той вероятно наистина не ги спира насила, но представите на децата за майка им като родител и за лоялността към него са по очевидни причини в негова власт и той не изглежда да си мърда пръста да промени нещо, дори се кефи.

Последна редакция: чт, 26 дек 2024, 14:33 от Магдена

# 14
  • София
Не е проблем в закона. Никой не пречи на родителите да се разберат на какъвто си искат режим, единствено не може да не се дължи издръжка, но превид факта, че тя е по-малко от 200 лв, моля ти се, Дарво, това са пълни тъпотии вдъхновени от американски проблеми. Тук подобен проблем няма.
Наистина в живота си съм срещала само един случай на майка изкукуригала до степен да не иска детето да вижда баща си и този баща по този закон в момента си спечели делото и си гледа детето колкото иска.
Това са деца, не са предмети, които съдът трябва да разпореди къде да бъдат. И от новия закон единствената промяна ще бъде още войни за споделено родителство, за да не се плаща смешната издръжка и нула последствия за абдикиралия родител, както е и в момента. Защо никой не иска закон, който да задължава с нещо родителите? Нещо различно от издръжка? Какво правим с бившите бащи, които са се подписали под някакъв режим и не се грижат за децата си. Не говорим да ги виждат, детето може да го вижда съседа, родителят трябва да полага грижи. 180 лв не са грижи. Грижи са ежедневно внимание, отделено време поравно и ангажимент, отделно и разходи. И хора има много, които и в момента си поделят грижите по децата, законът грам не им е попречил. Както няма нов закон да накара безотговорни хора да се ангажират и да полагат нужните грижи.

Общи условия

Активация на акаунт