Студенти в Китай

• 1 337
  • 12
  •   1
Отговори
  • Копенхаген
Дъщерята на съседите се е засилила към Китай. Гледах, гледах и не успях да видя тема за образованието в Китай, а те са се видели в чудо. Че какво ли знае(м) за Китай??!?! Аз лично, май-май, едно огромно нищо.

Пък момичето учи китайски самостоятелно (това изобщо възможно ли е?!?!?)… Онзи ден си говорих с нея и като ми показа екрана на лаптопа си, и всичко в йероглифи - ШОК. Явно нещата са сериозни! Сега, колко точно знае, не мога да кажа, ама щом целият ѝ екран беше непонятен за мен, явно се справя.

До колкото успях да разбера, иска да учи нещо свързано с бизнес и се е засилила най-вече към Шанхай. 12 клас е и е отличничка. Обаче информация и изобщо специалисти, които да са насочени тясно към образованието в Китай нещо не мога много да намеря, за да им помогна. Казах им да разгледат форума и да пишат смело, ама май не ми повярваха, че това е мястото, където можеш да добиеш хипер много информация и опит директно от извора! Та, затова реших да им направя коледен подарък (е, надявам се, че ще има хора, които да кажат това-онова).

Ще съм благодарен на всякаква информация и най-вече на студенти в Китай или родители на такива, които могат да кажат както цени, нужди и всичко онова, с което се сблъсква един български студент в Китай. Знам, че образованието не е безплатно, но пък се отпускат пълни стипендии и дори им се покриват всички разходи в страната, което е просто уау… Колко обаче лесно/трудно е да спечелиш това, не мога да кажа. Момичето е хем мотивирано, хем виждам, че ѝ липсват един куп парчета от пъзела и 100% има и ще има нужда от някой, който е много наясно с целта, която иска да постигне.

# 1
  • София
Нищо не знам за образованието в Китай, знам само че безплатен обяд няма. Ако не плати с пари, може след време да искат да "върне" услугата по друг начин.

Не знам... аз в тази държява не бих стъпила, не бих довериля нищо на китайци, а ни най-малко детето си.

# 2
  • Копенхаген
То е ясно, че безплатен обяд няма. Аз питам за помощ за детето обаче. Да учиш в Китай не е евтино и затова е нужна стипендия. Иначе всеки с убежденията си... Самият факт, че е направила такава голяма стъпка саа да учи езика им, за мен е много показателна.

То, всъщност, и в Италия не е евтино, но гледам как супер много българи са се юрнали натам. Лошото е, че съседите не са от заможните и със сигурност ще трябва дъщвря им да се пребори за стипендия или финансиране под някаква форма.

# 3
Знам две момчета, завършили в Китай. Не знам какво, как и къде, но и двамата се ожениха там и си живеят там. Идваха за малко тук, но не им понесе (може би на съпругите).

# 4
Щом не са заможни, няма да учи там. Стипендиите не могат да покрият всички разходи. Роднинско дете учи в Сингапур, срещу стипендията ще работи три години там + 1000 долара месечно от родителите, самолетните билети отделно, идва си веднъж годишно.

# 5
Щом не са заможни, няма да учи там. Стипендиите не могат да покрият всички разходи. Роднинско дете учи в Сингапур, срещу стипендията ще работи три години там + 1000 долара месечно от родителите, самолетните билети отделно, идва си веднъж годишно.

Не може да сравнявате Сингапур с Китай.

# 6
  • у дома...
Най-лесно и бързо информация могат да получат от отдела по образование към Китайското посолство.

# 7
https://18sou.net/%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0% … 0%B7%D0%B8%D0%BA/
Тук има някаква информация.
Също институт Конфуций към Софийски университет:

https://confuciusinstitute.bg/en/

# 8
Учила съм в Китай.
Нека първо се обърнат към институт “Конфуций” (София, Варна, Велика Търново, Търговище, Русе), за да им разяснят в момента какви подписани договори за обмен имат. Преди ВТУ работеше съвместно с университет в Ухан, а СУ с университет в Пекин, за другите не съм запозната. Има много възможности за стипендии.
Животът в Китай не е лесен, но е любимата част от живота ми. Мечта ми е да се върна там, било то само за почивка.
След КОВИД много неща са се променили и не мога да бъда много полезна, но ако имате други конкретни въпроси, можете да ми пишете Simple Smile

# 9
  • Копенхаген
V.P. освен с института, има ли специализирана агенция, която може да помогне с целия процес? Китай си е друга планета направо... Предполагам, че преходът не е лесен и адаптацията също си е цяло упражнение, прав ли съм? Вие сама ли се справихте с цялата подготовка и приема?

# 10
Не съм чувала за специализирана агенция. Аз кандидатствах през Института.
Изпитах затруднение само с адаптацията към климата  (разболявала съм се само веднъж - веднага след като пристигнахме), а към китайската кухня изобщо не се адаптирах, просто си купувахме неща от европейски магазини.

# 11
В момента уча в Шанхай и много добре разбирам цялото това чудене и лутане около образованието в Китай. Самият процес не е лесен, особено ако човек няма ясен път или насока.
Аз също започнах да уча китайски още в гимназията, но ми беше доста трудно да намеря достатъчно информация за университетите, стипендиите и живота тук. Основното, което мога да кажа е, че да - има стипендии, и да - покриват доста неща, но пътят до тях не е съвсем ясен.
Институтът “Конфуций” наистина помага много с курсове, HSK изпити и част от стипендиите, но далеч не всички. За по-големите и комплексни стипендии като CSC и SGS трябва директно кандидатстване през посолството, университетите или агенция.
Аз лично се консултирах с няколко за Китай - Integral, Edlanta, Cosmo и Unichamps (сигурно има и други). За съжаление повечето работят с по 1-2 университета и помагат главно с документи, а пък аз и родители ми търсихме помощ с всичко. Някои даже ме разубеждаваха и ми предлагаха Нидерландия хахах... Моят съвет е да се обадите на всяка от тях и да прецените според това какво търсите.
Със сигурност си струва да се проучат различни опции, защото процесът може да отнеме доста време и нерви, особено без ясна насока. На мен това ми спести много пари и главоболия.
Ако съседите имат въпроси за живота тук или как върви обучението, с радост бих помогнала с каквото мога! 😊

# 12
  • Копенхаген
Само да благодаря за информацията. Доста им е помогнала. Говорили са с тези консултанти и са момичето е кандидатствало в няколко университета. Разбрах, че ѝ предстоят някакви изпити/тестове.... Дано да се справи и да успее да се пребори за максималната стипендия! Simple Smile Ще кажа дали българското общество ще се увеличава с +1 от след лятото.

Общи условия

Активация на акаунт