Не говори на 2г и половина

• 2 176
  • 28
  •   1
Отговори
# 15
  • Пловдив
Бях чела, че фината моторика и пряко свързана с говоренето, не знам дали и до колко е вярно. При моето винаги съм давала от много малко да нанизва, да нарежда, доколкото може. Дадох и моливчета да “ рисува”, откакто стана на годинка и 2-3 месеца.
Нямаше екранно време до две години и малко.
Проговори с дълги изречения / сложни/ на две години и 7-8 месеца. Не знам дали е свързано с изброеното отгоре, но няма да попречи да работите върху фината моторика, ако вече не го правите разбира се.

# 16
Не мисля, че има връзка с проговарянето, а по-скоро с цялостното развитие на детето. Синът ми проговори със сложни изречения на година и шест месеца, двигателно и като осъзнаване също вървеше доста напред от таблиците, но фината му моторика не е добра и има лека дислексия.  Всъщност както късното, така и твърде ранното (изпреварващо) проговаряне могат да се окажат симптом на дислексия или друго в развитието на детето.
Направили сте консултация с логопед, дори и да не могат да ви вземат в следващите два-три месеца е добре поне да се запишете да чакате ред. Докато чакате може да проверите при стоматолог за къса юздичка.

# 17
Ще се включа и аз в темичката. Имам син на 16 год,който проговори изллючително трудно. Сложни изречения започна на 5 години да прави. Воден по специалисти и проблем не се откри. Слава на Бога сега е мъж 189 см,който не млъква. Разбира се имах доста притеснения и тогава най-адекватното беше да го водя по специалисти. При нас логопед помогна. Имам дъщеря на 2год и 5 месеца,та тя повтаря като папагал. Започна дс брои до 10 на 1 год и 8 месеца. Вече разпознава буквите от името си. Сложни изречения се опитва да прави,но бърка родовете. Смятам че е нормално. Има връстници,които са много по-напред от нея,но всяко дете се развива индивидуално. Мисля след 3 год възраст да направя консултация с логопед,понеже някои думи не ги казва правилно. Според мен детето ми се справя супер,но пък физически е голяма пъзла. Страх я от високо,не обича да се катери,като види по стръмни стълби иска ръчичка,понеже пак я е страх. Та всяко дете е добро в нещо си,а в друго не толкова☺
Смятам авторката на поста,че е направила за момента всичко възможно като родител. Щом трябва да изчака още няколко месеца и след това,ако няма промяна да започне консултация с логопед. Хубаво е,че детето има очен контакт.

# 18
  • Цюрих
Може би всичко си е до дете. Моето, голямото, проговори на 6месеца с кратки думички, на 1г и 6м. вече си говореше като дърта баба, научи се да чете на 4г.Другото ми дете на 1г казваше само 5-6 думички и аз се бях притеснила, защото ги сравнявах постоянно с каката.После на 2г се отприщи, но пак си беше различно,по-бебешки. Глеадала съм винаги да им говоря повече и да им обръщам внимание, не съм ги оставяла да се заседяват пред телевизор,освен за кратко, докато приготвя храна. Някой ме беше посъветвал постоянно да разговарям с детето като с нормален, възрастен човек, да задавам въпроси и да изчаквам отговор и това наистина сработи при нас. После проблем до 7г беше звукът "р", но се справихме. Сега като говори има някакъв дефект, сякаш предъвква думите, но е по-скоро навик..Макар че няма икаква юздичка на езичето,стои като залепено, ама то и мъжът ми няма,пък си говори нормално, та не ще да е това.
Искам да кажа, че ако изпълнява команди и има зрителен контакт, който е най-важен, може би е въпрос на кратко време да се отпусне. Говори непрестанно с детето.
Иначе, имах контакт на добър логопед, който работи с всякакви деца, даже май в един дом за деца от аутистичния спектър беше и много го хвалят. Мога да проверя дали пазя телефона, Калин Василев се казва.Ако има проблем, той със сигурност може да го разпознае и да даде насоки.

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 01:49 от Шоколад

# 19
  • Пловдив
По темата - консултирайте се със специалист, няма да ви успокоявам как на 3 г е нормално да не говорят, но истината е че масово децата проговарят по-трудно. Все пак е хубаво да се види дали няма проблем и как може да действате. Но фината моторика е важна, това ще ви го каже логопеда,важно е четене, липса на екрани, занимания с детето.
Провокира ме да пиша тук предния пост обаче - извинявам се, но "цели думи" на 6 месеца е абсурд. Това е момента на т.нар. "лепетна реч", срички, комбинирани в подобие на думи - ба-ба, та-та, ма-ма, в които още няма смисъл т.е. детето не влага такъв. Първите осъзнати думи са около годината (може малко преди и малко след)и са свързани с членове на семейството. Моля ви, да напишете във форум с толкова потребители и чести притеснения за трудно проговаряне, че детето ви на 6 месеца е имало цели думи означава, че всички деца имат проблеми. И цитираното за лепетната реч и първите думи не го казвам аз, а специалисти, цитирам ви научен факт, който знам покрай децата ми и особено първото. Иначе и двете ги гледам без екрани, с четене на книги и говорене като възрастен. На баткото на 2 г и 7 месеца особено много обръщах внимание, обяснявах, говорих и следвах всички съвети, отделно го пуснах на ясла, където бе най-малък и където гледаше от другите деца. Сега прави цели изречения и говори, но има какво да се желае. Малката на 8 месеца има лепетна реч, активна е, също й се обръща внимание и се говори много, плюс книжки и игри с брат й, ами цяла дума няма. Впрочем нито едно от майските бебчета в групата нямат... Интересно, вашето явно е гений. И не искам да се заяждам, но като човек, който все пак е гледал и гледа деца, не ми звучи правдоподобно. За останалото в поста не коментирам, може на 1 г и 6 месеца да има реч, вече каква зависи.

# 20
Малкият ми син също на 18м. говореше с изречения и всички си мислеха, че е по-голям. Така че е напълно възможно, но за 6м и думи и на мен ми се струва невероятно. Моите към 11м започнаха да ми казват мамо и примерно бау-бау за куче. Но аз и на двете ми деца говорех много и те рано проговориха за момчета. До 2г възраст и двамата използваха сложни изречения. Малкият е почти на 3г и е голям философ говори и даже разказва с подробности, единствен проблем му е Р и съскащите звуци, но и баткото беше така и до 4-5 годишна възраст изчисти и тях.

# 21
И на мен ми се струва невероятно. На тази възраст детето се учи да стои седнало,да пълзи,но може пък да е някакъв феномен🤷♀

# 22
  • Пловдив
Малкият ми син също на 18м. говореше с изречения и всички си мислеха, че е по-голям. Така че е напълно възможно, но за 6м и думи и на мен ми се струва невероятно. Моите към 11м започнаха да ми казват мамо и примерно бау-бау за куче. Но аз и на двете ми деца говорех много и те рано проговориха за момчета. До 2г възраст и двамата използваха сложни изречения. Малкият е почти на 3г и е голям философ говори и даже разказва с подробности, единствен проблем му е Р и съскащите звуци, но и баткото беше така и до 4-5 годишна възраст изчисти и тях.

Да, посоченото от вас звучи съвсем нормално, някои деца изпреварват връстниците си, но все пак в определени граници. За мен беше неуместно съдържанието на мнението при положение, че темата е за дете, което не говори на 2 г и половина, а освен неуместно, неотговарящо на истината.

# 23
Аз като наблюдавам децата около мен, повечето започват да говорят около 2г. И то с думички, не с изречения. Примерно отговаря с да и не на въпроси, казва мама, тате, опитва се да каже името на приятелчето си, има думички, които използва за вода или за храна, някои деца пък използват знаци, примерно за ходенето до тоалетна. Но може би е добре да се работи с логопед, ако и тези неща липсват на 2г.

# 24
  • Countryside
На 6м думички, та това дете е вундеркинд, директно в Гинес да го пишат! На 6м докъм 9-12м бебетата имат лепетна реч, която не се счита за говорене, т.е. не се влага смисъл в нея. Ако някой си мисли друго, моля да не заблуждава останалите потребители, защото информация по темата има буквално навсякъде.

Първи съзнателни думи  около годинка е норма, към 2г се очакват изречения, но ако детето разбира и ползва отделни думи по предназначение, пак е в рамките на нормалното и се очаква при подходяща стимулация/среда, то да проговори в норма до 3г.

# 25
Значи имам позната ,която води децата на логопед още преди да станат на 2 и нямат проблеми. Това оправдание ,което е дала вашата логопедка говори само,че не е толкова добра с работата си !!
Потърсете друг логопед и започнете работа . Не случайно на всякъде се казва ,че след 2,6 г ако детето не говори е редно да се потърси логопед . Това са пълни глупости ,било малйо детето елате след година . Кой й е дал диплома на тая ?!
Ще допълня да не очаквате детето да говори като възрастен ,не всички се развиват толкова бързо. Има дечица вече говорят и не може да йм затвориш устата има и друг тип като моя син ,на 2,4 години е и казва много думички,ежедневно научава нови думи ,но не винаги ги изговаря прявилно . Прави изречения от рода на ,,кучето папа" и т.н ,но това е в норма . Първи съзнателни думи след годинката мама ,тате ,на 1,3 г каза ,,какор" тоест трактор  . Помислете за това дали детето не изговаря разни думички по негов си начин като нашето ,,какор " ,защото ако е така това също се счита за говорене .Ако детето гледа тв го спрете . Попринцип не съм от хората ,които забраняват ,моя син гледа ,но във вашия случай щом детето не говори ще е по-добре да не гледа . Моя съвет е да не се притеснявате ,важното е да има някакви думички в речника си и да разбира какво й говорите ,също потърсете друг логопед ,защото тази ви говори някакви небивалици
Желая ви успех

Последна редакция: вт, 14 яну 2025, 16:48 от Radii :)

# 26
Аз не бих ползвала сиропи и добавки. Трябва си интензивна работа у дома, постоянно да се обяснява кое какво е, в момента какво правим и т.н. Моят син на две и половина имаше десетина думи в речника си. Сега е на 3г.4м. и казва около 200 думички и кратки изречения от 3 думи. Според мен не трябва да се паникьосвате, просто някои деца проговарят по-късно, но си трябва работа и постоянство.

# 27
  • Най-красивата страна
Аз бих потърсила специалист.Не бих чакала.
Ако нямате във вашия град-потърсете в най-близкия голям град.
Сиропи и добавки и аз мисля,че няма да помогнат .
Заниманията вкъщи са важни.

# 28
Потърсете Нина Йорданова от Пумпелина,  тя е специалист по ранно детско развитие , логопед ,монтесори педагог и др . Може да работите онлайн   , тя ще ви напътства какво да правите вкъщи. Ако реши , че има нужда, тя е и лектор по логопедия, познава логопеди от цяла България , може да ви свърже с обикновен логопед , във вашия град и тя да го напътства , какво да прави с детето  . Това е моя съвет! Тя със сигурност , няма да ви върне , защото детето е малко, връщат само обикновенните логопеди , които нямат нужните специализации за толкова малки деца. Успех! Вчера писах публикация в. ,,трудно проговаряне,, със съвети от логопеди , може да я прочетете.

Общи условия

Активация на акаунт