?Въпроси всякакви? (2025 г.)

• 463 906
  • 11 425
  •   1
Отговори
# 11 250
С левове само при търговците в магазините, в държавните и общинските институции, няма да стане.
[/quote]

Това е писал. Което е много различно от чл.25, ал.4 от закона обаче.
Да не заблуждаваме ненужно хората...аз автомати не ползвам. Очаквам да мога да плащам в лева навсякъде извън тях до 31.01.

# 11 251
  • Пловдив
Аз поне няма да се юрна на 5. 01 да плащам данъци, автоматите имат и опция смс /поне в Пловдив/.
Реално без евро няма да останем, защото сметките в банката автоматично ще са превалутирани. Едва ли някой ще си изтегли парите на 29/30.12 за да има кеш в лев.

# 11 252
  • Далечният изток
ЗВЕРБ

Плащане на публични вземания след въвеждането на еврото

Чл. 52. (1) След датата на въвеждане на еврото в Република България всички публични вземания към държавата и общините се плащат и събират в евро. В периода на двойно обращение на левове и евро в случаите, в които е допустимо плащане в брой на публични задължения, плащанията в брой могат да се извършват и в левове.

# 11 253
  • Козлодуй
Да и аз смятам да си изхарча стотинките сега и да плащам само в евро след новата година за да не се обърквам  Simple Smile https://www.resto26.eu/app 
https://eurocalculator.eu  Запазила съм тези два линка да си помагам пък и с карта ще бъде най-лесно Simple Smile

# 11 254
  • София
Да, полезно!
Но кои задължения са публични задължения?
Примерно нотариалните такси подлежат ли на регулация под този текст? Или примерно таксите за административни услуги?

# 11 255
  • Пловдив
Да и аз смятам да си изхарча стотинките сега и да плащам само в евро след новата година за да не се обърквам  Simple Smile https://www.resto26.eu/app 
Да те светна - ако търговецът няма евро да ти върне може да ти върне в лева, т.е. стотинкииииииии.

# 11 256
  • Далечният изток
Да, полезно!
Но кои задължения са публични задължения?
Примерно нотариалните такси подлежат ли на регулация под този текст? Или примерно таксите за административни услуги?
Пуснах специално за публичните задължения, защото спорът беше за плащанията към общините и държавата. Публични са задълженията за данъци, такси /напр. такса смет/, осигуровки, глоби към администрацията. Такси за адм. услуги не са публични вземания, нотариалните такси също. За тях важи същото, както и при всички плащания през януари - в евро или в лева.

# 11 257
Аз ще плащам с банкова карта основно.
Каквото остане в лева, след 31.01 ще си го обърна в банката в евро.

# 11 258
  • София
ЗВЕРБ

Плащане на публични вземания след въвеждането на еврото

Чл. 52. (1) След датата на въвеждане на еврото в Република България всички публични вземания към държавата и общините се плащат и събират в евро. В периода на двойно обращение на левове и евро в случаите, в които е допустимо плащане в брой на публични задължения, плащанията в брой могат да се извършват и в левове.
И сега остава да уточните, кои публични задължения се плащат в брой?

# 11 259
След 01.01.2026 превалутирането в банките без такса ли ще е?

А и какви ли опашки ще има?

# 11 260
  • Далечният изток
Аз ли?!
Ами там, където има каса, където може да се плаща в брой. Примерно в община на каса да си платите данъка на имота. В брой.

# 11 261
  • София
След 01.01.2026 превалутирането в банките без такса ли ще е?
Да. По официален курс.

# 11 262
За гнойната пъпка една бабешка рецепта - гъста кашичка от ракия, захар и брашно. Намазвате тънък слой, тази смес ще изсъхне и ще изкара гнойта.
Колко количество от всички.

На око, гледай да е достатъчно гъсто, че да не се разтече и да влезе в окото.

# 11 263
В повечето институции за административни услуги се приемат само плащания с карта или с представено платежно, с предварително преведени по банков път сумите за таксите.

# 11 264
Утре дали ще може да се плащат данъци в общината? Четох някъде , че данъци да се платят до 29 декември.

Общи условия

Активация на акаунт